Αυτός ο Τζον Κέρι είναι μάλλον σοφός άνθρωπος. Τι είπε για το Αιγαίο; «Βρείτε με την Aγκυρα κοινό έδαφος για τα πάρκα» («ΤA ΝEA Σαββατοκύριακο», 20-21/4).

Αλλά μάγο της διπλωματίας δεν τον λες.

Διότι με την Τουρκία ψάχνουμε «κοινό έδαφος» πάνω από εκατό χρόνια και δεν το έχουμε βρει. Το ξέρουμε δηλαδή το σοφό μυστικό, απλώς δεν βοηθάει.

Κι ύστερα αν μπούμε σε κουβέντα με την Τουρκία για πάρκα που βρίσκονται μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε χωρικά ύδατα.

Ή ότι τα έχουμε κατόπιν συνεννόησης με την Τουρκία. Δεν ξέρω τι νομίζει ο σοφός Αμερικανός αλλά δεν συμφέρει.

Σοφός όμως είναι και ο Κασσελάκης. Δεν πρόλαβε να σαλπάρει το φουσκωτό με τον ναυαρχούκο κι έστειλε γράμμα ότι η δημοκρατία πάσχει στην Ελλάδα («ΤΑ ΝΕΑ», 22/4).

Δεν ξέρω πώς κατάλαβε ότι η δημοκρατία μας είναι χάλια, ούτε πώς το εξακρίβωσε πλέοντας μεταξύ Σύρου και Νάξου. Σοφός είναι, όλα τα καταλαβαίνει.

Αλλά αν είναι τόσο χάλια η δημοκρατία μας, τι θέλει σοφός άνθρωπος και βολοδέρνει στα κύματα με το φουσκωτό; Μπορεί να γυρίσει στο Ντελαγουέρ ή την Οκλαχόμα όπου η δημοκρατία δουλεύει μια χαρά.

Και βγάζει τον Τραμπ.

Σοφός είναι και ο Ανδρουλάκης. Τον ρώτησαν στην τηλεόραση για ποιον λόγο να ψηφίσει κάποιος ΠΑΣΟΚ και βρήκε όχι έναν αλλά τρεις (MEGA, 21/4).

Ζήτησε να ψηφιστεί το ΠΑΣΟΚ για να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση, για να υπάρξει αξιόπιστη αντιπολίτευση και για να ενισχυθούν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές.

Σοφή απάντηση. Μόνο που κανείς από τους τρεις λόγους δεν αφορά ειδικά το ΠΑΣΟΚ ή τον ίδιο. Ολοι τα ίδια λένε για τον εαυτό τους. Κι αυτό δεν είναι πολύ σοφό για να σε ψηφίσουν.

Τελικά μήπως είναι σοφός ο Μητσοτάκης; Εχει απέναντι τον Ερντογάν, βρήκε και τους άλλους δύο και σου λέει «θέλουν – δεν θέλουν θα με ψηφίζουν μέχρι να σβήσει ο ήλιος».

Αλλά ούτε αυτό είναι ιδιαίτερα σοφό. Διότι στην πολιτική τίποτα δεν είναι σταθερό και δεδομένο. Ούτε καν ευεξήγητο.

Εγινε πριν δεκατρείς μήνες ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όλοι ξέρουν πώς και τι έγινε, η Δικαιοσύνη έκανε τη δουλειά της, αλλά η κυβέρνηση ακόμη προσπαθεί να ξεμπλέξει από τη φασαρία.

Τούτων δοθέντων, μεγάλο πράγμα η σοφία στους πολιτικούς. Αλλά πολύ φοβούμαι πως δεν φτάνει.

Διότι χρειάζεται και κοινή λογική. Η οποία επιτρέπει να φτάσει η σοφία στους απλούς πολίτες ώστε να καταλάβουν τι συμβαίνει.

Διαφορετικά οι σοφοί δραστηριοποιούνται στα καφενεία.