Να τα «μαζέψει» μετά τον σάλο που προκλήθηκε από το μισογυνικό και αναχρονιστικό του κήρυγμα προσπάθησε ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, ο οποίος πρότεινε ότι η λύση στο πρόβλημα της βίας των ανηλίκων είναι να βρίσκονται οι γυναίκες στο σπίτι.

Μάλιστα ο Μητροπολίτης στο κήρυγμά του μετά την ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Κοζάνη το βράδυ της Παρασκευής, χαρακτήρισε τη γυναίκα«κλώσα», η οποία έχει αποχωρήσει από το βασίλειό της που είναι το σπίτι της και δεν μπορεί να μαζέψει τα «πουλάκια» της.

Ο Μητροπολίτης Παύλος εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις με το κύρηγμά του και ότι κάποιοι θα τον χαρακτηρίσουν μισογύνη.

Πάντως, με δηλώσεις του στο MEGA και την εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα», προσπάθησε να ανασκευάσει το συγκεκριμένο κήρυγμα χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. «Είπα τη γυναίκα κλώσα; Είπα ότι εάν η κλώσα φύγει από τα πουλιά της, καταστράφησαν τα πουλιά της. Έτσι και η μάνα, όταν εγκαταλείπει τα παιδιά της γίνονται συμμορίες. Αυτές οι συμμορίες δεν σας ενοχλούν; Δεν τα αγαπάτε αυτά τα παιδιά; Έλεος πια! Γίνετε άνθρωποι, μανάδες θέλουμε».

«Δεν είπα τις γυναίκες κλώσσες, είπα να είναι μάνες, παρομοίωση έκανα. Είναι ωραίο αυτό με τα παιδάκια έξω και να τα κλείνουν στις φυλακές γιατί δεν έχουν μανάδες;», συμπλήρωσε.

Για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Παύλου τοποθετήθηκε η Μαρία Κεφάλα, υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η οποία ανέφερε πως ο ρόλος της γυναίκας σήμερα είναι πολύπλευρος και αυτό το γνωρίζουν όλοι και σημείωσε ότι τέτοιου είδους απόψεις να πάψουν να υφίστανται και να κανονικοποιούνται.

«Με μεγάλη μου έκπληξη άκουσα σήμερα τη δήλωση του Μητροπολίτη Σερβιών και Κοζάνης, ο οποίος προέτρεψε τις γυναίκες να μην εργάζονται αλλά να μένουν σπίτι γιατί αυτός είναι ο ρόλος τους, παρομοιάζοντας τες μάλιστα ως ‘κλώσες’. Θέλω να πω ότι ο ρόλος της γυναίκας σήμερα είναι πολύπλευρος και αυτό το ξέρουμε πολύ καλά όλες οι γυναίκες. Οι γυναίκες σύζυγοι, οι γυναίκες μητέρες, οι γυναίκες εργαζόμενες, οι γυναίκες καριέρας, οι γυναίκες που καθημερινά αγωνιζόμαστε να ισορροπήσουμε αυτούς τους ρόλους. Και η ισότητα δεν αποτελεί επιλογή αλλά ανάγκη, ώστε τέτοιου είδους απόψεις να πάψουν να υφίστανται και να κανονικοποιούνται. Η εκκλησία όπως γνωρίζω πολύ καλά, αγκαλιάζει και αντιμετωπίζει ισότιμα ολόκληρη την κοινωνία και θα πρέπει να είναι η πρώτη που θα δείξει αυτόν τον δρόμο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη που προκάλεσαν σάλο

Στο κήρυγμά του με αφορμή την έξαρση στη βία των ανηλίκων, ο Μητροπολίτης ξεκίνησε λέγοντας ότι δεν λαϊκίζει αλλά ότι λέει την αλήθεια και εκτίμησε ότι θα γίνει «σεισμός» από τις δηλώσεις του. «Τώρα θα γίνει σεισμός με αυτό που θα πω, αλλά δεν έχω πρόβλημα γιατί αυτή είναι η αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Εάν δεν επιστρέψει η γυναίκα στο βασίλειό της που είναι το σπίτι της και να μαζέψει ως η κλώσα τα πουλάκια της κάτω από τας πτέρυγάς της, έτσι θα πορεύονται τα παιδιά να εγκληματούν το ένα στο άλλο. Η γυναίκα είναι το ωραιότερο πλάσμα που έφτιαξε ο Θεός, το πλέον ευαίσθητο πλημμυρισμένο από αρετές για τη μητρότητα και τη συζυγία».

«Όταν δεν πασχίζουμε να αναπτύσσουμε, να καλλιεργούμε. Τι περιμένουμε; Είναι μισογύνης ο Μητροπολίτης; Αλήθεια τι ψάλλαμε; Τι επαινέσαμε; Τη μητρότητα. Αυτή ανέβασε την Παναγία πάνω από την Αγία Τράπεζα», είπε ακόμα.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το 02:03:00 κι έπειτα