Στην τελευταία μου μετακόμιση το συνεργείο αποτελείτο από αστυνομικούς. Εκαναν μεροκάματο για πενήντα ευρώ, συν τα όποια τυχερά. Οι ίδιοι θέλουν να κρατούν την ταυτότητά τους κρυφή και αισθάνθηκαν άσχημα όταν τους είπα ότι γνωρίζω. Ο ένας δε ήταν για λύπηση. Ηρθε στη μετακόμιση, πρωί πρωί, κατευθείαν από νυχτερινή υπηρεσία στον δρόμο. Καλά παιδιά, τουλάχιστον φυσιογνωμικά και ως προς τους τρόπους τους. Σκέφτηκα ότι, ως αστυνομικοί, θα μπορούσαν να βγάλουν και από αλλού κάτι παραπάνω, χωρίς να σηκώνουν καναπέδες και πλυντήρια. Ομως προτίμησαν το έντιμο μεροκάματο. Και έτσι έμαθα ότι την ίδια δουλειά έκανε και ο αστυνομικός των ΜΑΤ που σκοτώθηκε από τη φωτοβολίδα. Οταν δεν είχε βάρδια, κουβαλούσε έπιπλα και κούτες.

Οι πιτσιρικάδες, λοιπόν, κάνουν χαμαλίκια στα γιαπιά και στις μετακομίσεις. Οι μεγαλύτεροι, που έχουν γαλόνια και προσβάσεις μπορούν να κάνουν και άλλα. Οι μισθοί είναι μικροί και οι πειρασμοί μεγάλοι. Ακόμα και αν κάποιος είναι εν δυνάμει υποψήφιος για αγιοποίηση, όταν παίρνει ένα χιλιάρικο, ενώ γύρω του ανεμίζουν παχυλοί φάκελοι, δεν θέλει και πολλά για να βουτήξει το δάχτυλο στο μέλι. Θα σου πει ότι έχει παιδιά να σπουδάσει.

Υπάρχουν και πιο ελαφριές περιπτώσεις. Γνωρίζω δάσκαλο που εργάζεται ως σερβιτόρος. Και μία νηπιαγωγό που τα απογεύματα φτιάχνει νύχια. Τα λεφτά που πληρώνει το Δημόσιο δεν φτάνουν. Ποτέ δεν φτάνουν ακόμα και αν φορτώσεις χρόνια στην πλάτη. Και έτσι αυτή η χώρα κινείται με κύριο καύσιμο τη συνείδηση και το φιλότιμο των λειτουργών της. Αν κάτσεις και σκεφτείς πόσα παίρνει ο πιτσιρικάς πάνω στην αστυνομική μοτοσικλέτα, μπορεί και να τον χαρακτηρίσεις ελαφρόμυαλο που ρισκάρει τη ζωή του για λίγα κατοστάρικα τον μήνα. Οταν, λοιπόν, μία υπηρεσία ή μία χώρα ολόκληρη βασίζεται κυρίως στην ευσυνειδησία των υπαλλήλων, τότε αυξάνονται γεωμετρικά οι πιθανότητες να πέσεις πάνω στον άνθρωπο που θα σου πει ότι δεν θα ρισκάρει τη ζωή και την ψυχική του υγεία όταν μάλιστα δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα. Αν το σκεφτείς αυτό, τότε θα εκτιμήσεις περισσότερο εκείνον που κάνει σωστά και με επαγγελματισμό τη δουλειά του.