Την απαγόρευση διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων περιμετρικά του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποφάσισε η αστυνομία από το πρωί της Τρίτης μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

Ο λόγος είναι η διεξαγωγή της 9ης διεθνούς διάσκεψης για τους ωκεανούς «Our Oceans» (OOC-9) με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο.

Κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Με αφορμή τη διάσκεψη περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις έχουν προγραμματίσει για αύριο Τρίτη, στις 5 το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας «για την υπεράσπιση της θάλασσάς μας».

Σημείο συνάντησης, όπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους είναι η είσοδος πάρκινγκ του ΚΠΙΣΝ.

Απόφαση του Διευθυντή Αστυνομίας Αθηνών

Ωστόσο όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας «με απόφαση του Διευθυντή Αστυνομίας Αθηνών,  απαγορεύεται η πραγματοποίηση δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης την 16-4-2024 και ώρα 17:00’ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από μέλη περιβαλλοντικών – φιλοζωικών οργανώσεων και από ώρα 06:00’ της 16-4-2024 έως 23:59’ της 17-4-2024 κάθε δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης σχετικής με την ανωτέρω συνάθροιση στο αστικό δίκτυο που περικλείεται από τις οδούς-λεωφόρους:

Λεωφ. Συγγρού – Λεωφ. Ποσειδώνος – Επαμεινώνδα – Λυσικράτους».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται, αφενός, καθώς οι οργανωτές δεν γνωστοποίησαν στην κατά τόπο Αστυνομική Αρχή, την πρόθεσή τους να καλέσουν το ευρύ κοινό να συμμετάσχει, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ως οφείλουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 1 & 2 του Ν.4703/2020 και του άρθρου 3 του Π.Δ. 73/2020, κι ως εκ τούτου δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία της ισχύουσας νομοθεσίας περί δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων και αφετέρου από τη διεξαγωγή της εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην συγκεκριμένη περιοχή, της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, της λειτουργίας των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων του σημείου πραγματοποίησής της».