Ο. Τζ. Σίμπσον

Πέθανε στα 76 του από καρκίνο

Πέθανε χθες ο πρώην σούπερ σταρ του αμερικανικού ποδοσφαίρου, ο Ο. Τζ. Σίμπσον, η δίκη του οποίου για διπλή ανθρωποκτονία το 1995 απασχόλησε την αμερικανική κοινή γνώμη και χαρακτηρίστηκε «δίκη του αιώνα», εξαιτίας της τεράστιας προβολής αλλά και της φόρτισης για τον ρατσιστικό χαρακτήρα που έλαβε η υπόθεση.

Οι δικαστικές ακροάσεις για την υπόθεση δολοφονίας της πρώην συζύγου του και του φίλου της καθήλωσαν τους Αμερικανούς και η ετυμηγορία που αθώωσε τελικά τον Σίμπσον συνεχίζει να προκαλεί διαμάχες, σχεδόν 30 χρόνια αργότερα.

Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι ο Σίμπσον παγιδεύτηκε με ρατσιστικά κίνητρα. Σύμφωνα με το BBC μία από τις πλέον αξέχαστες στιγμές της δίκης ήταν όταν οι εισαγγελείς ζήτησαν από τον κατηγορούμενο να φορέσει ένα ζευγάρι αιματοβαμμένα γάντια που είχαν βρεθεί στον τόπο της δολοφονίας, αλλά εκείνος δυσκολεύτηκε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του, πέθανε στα 76 του, από καρκίνο, έχοντας δίπλα του τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Απέρριψαν την επιλογή της

Αυξάνεται η πίεση που δέχεται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς περισσότεροι από τους μισούς ευρωβουλευτές απέρριψαν την επιλογή της για τον διορισμό του Μάρκους Πίπερ σε μια προσοδοφόρα θέση στην ΕΕ.

Με ψήφους 382 υπέρ έναντι 144 κατά, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητούν την ανάκληση του διορισμού του Μάρκους Πίπερ στη θέση του απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η κόντρα αυτή προσθέτει ένα ακόμη λιθαράκι σε μια λίστα από πιθανά προβλήματα που βρίσκει μπροστά της η Φον ντερ Λάιεν, η οποία ετοιμάζεται να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πρώτη στιγμή η πρόσληψη του Πίπερ είχε εγείρει ερωτήματα και είχε δημιουργηθεί ζήτημα κατά την υπογραφή της σύμβασής του στις 31 Μαρτίου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άλλες υποψήφιες για τη θέση, γυναίκες και οι δύο, είχαν συγκεντρώσει υψηλότερη βαθμολογία στις εξετάσεις κατά τη διαδικασία της επιλογής. Η Επιτροπή μάλιστα αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση.

Εγκίστο Οτ

Σκάνδαλο κατασκοπείας στην Αυστρία

Αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο σκάνδαλο κατασκοπείας των τελευταίων δεκαετιών βρίσκεται η Αυστρία καθώς η σύλληψη του Εγκίστο Οτ, ενός πρώην αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών, φέρνει στο φως στοιχεία εκτεταμένης ρωσικής διείσδυσης και χαλαρής επίσημης επίβλεψης σε μια ατμόσφαιρα κατασκοπευτικού μυθιστορήματος.

Ο Εγκίστο Οτ συνελήφθη στις 29 Μαρτίου. Στο ένταλμα σύλληψης 86 σελίδων αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι παρέδωσε δεδομένα κινητών τηλεφώνων πρώην υψηλόβαθμων αυστριακών αξιωματούχων στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, βοήθησε στον σχεδιασμό διάρρηξης σε διαμέρισμα διακεκριμένου δημοσιογράφου, και έκανε «προτάσεις για βελτίωση» έπειτα από μια δολοφονία με εντολή της Ρωσίας στη Γερμανία. Ο Οτ θεωρείται ύποπτος ότι παρείχε ευαίσθητες πληροφορίες στον Γιαν Μαρσάλεκ, έναν δραπέτη Αυστριακό που καταζητείται ως ύποπτος απάτης μετά την κατάρρευση το 2020 της γερμανικής εταιρείας πληρωμών Wirecard, όπου ήταν ο επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής. Γερμανικά και αυστριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Μαρσάλεκ πιστεύεται ότι είχε διασυνδέσεις με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες τουλάχιστον από το 2014 και έχει διαφύγει στη Ρωσία.