Το θλιβερό τριήμερο της Πρωτομαγιάς του 1994, στην πίστα της Ίμολα που ξεκίνησε με το θάνατο του 33χρονου Αυστριακού πιλότου της F1 Ρόλαντ Ρατσενμπέργκερ και η εξίσου τραγική συνέχεια με το συνταρακτικό ατύχημα του Αιρτον Σένα, τριάντα χρόνια μετά δίνει τροφή στη Levay Film Productions για να αποκαλύψει τη ζωή του άτυχου οδηγού, μέσα από μια σειρά ντοκιμαντέρ, ώστε να προσδώσει περισσότερο φως στην άγνωστη συγκινητική καριέρα του, που πάντα επισκιαζόταν από το θάνατο του βραζιλιάνου πιλότου.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα κάνει αναφορά στη  ζωή του Ρατσενμπέργκερ, που έως ότου χάσει τη ζωή του στην Ίμολα – στην οποία μέσα σε ένα τριήμερο σκοτώθηκαν δύο πιλότοι  – που είχε ως όνειρο ζωής να τρέξει στην F1, αλλά η μοίρα του «έγραφε» μόνο για τρεις αγώνες.

Ήταν ένα ταλαντούχος πιλότος, με οδηγικές ικανότητες που τον έφεραν στην κορυφή του μηχανοκίνητου αθλήματος, αφού είχε διαπρέψει στη Formula3 και τους αγώνες τουρισμού. Και αυτή η ιστορία ενός πιλότου της Formula1 δεν είναι η μόνη που γίνεται σήριαλ, ταινία ή μίνι ντοκιμαντέρ.

Το Rush είναι σήμερα, η πιο γνωστή -καλοπουλημένη – βιογραφική ταινία που περιγράφει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο την κόντρα ανάμεσα σε δύο αντίθετους στη ζωή πιλότους. Τον ατίθασο γυναικά και πότη Τζέιμς Χαντ και τον στεγνό, απόλυτο και μεθοδικό Νίκι Λάουντα. Η συγκεκριμένη ταινία έχει την υπογραφή του Ρον Χάουαρντ που το 2013 αποκάλυψε τους δύο κορυφαίους πιλότους, μέσα και έξω από την πίστα με τον Χαντ να κλέβει την παράσταση ως ένας τέντι μπόις της εποχής, που δεν δίσταζε να κατεβάσει ένα μπουκάλι ουίσκι πριν μπει στο μονοθέσιο ενώ ο Λάουντα συγκλόνισε με το ατύχημα που του άλλαξε τη ζωή, όταν το πρόσωπο του κάηκε και λίγες εβδομάδες μετά ξανά μπήκε στις πίστες!

Στις περισσότερες βιογραφικές ταινίες της F1 οι ιστορίες ξετυλίγονται ωμά και ρεαλιστικά, με το κοινό να μην είναι πάντα πορωμένα με τα γκάζια! Άλλωστε η ταχύτητα και τα γρήγορα αυτοκίνητα στην οθόνη τραβούσαν ως μαγνήτης ακόμη και τους πιο αδιάφορους θεατές, λες και η αδρεναλίνη μεταδιδόταν και έξω από τις οθόνες.

Πιο αληθινά δεν γίνεται…

Την ρεαλιστικότητα των ταινιών της F1 φανερώνει με τον ιδανικότερο τρόπο η ταινία Grand Prix που περιλαμβάνει αληθινά αγωνιστικά πλάνα και εμφανίσεις πραγματικών οδηγών της Formula 1. Όπως του Γκράχαμ Χιλ, Τζιμ Κλαρκ Τζακ Μπράμπαμ κ.α.  Ακόμη πιο ελκυστικό είναι το ντοκιμαντέρ που εξερευνά τη ζωή του ένα και μοναδικού Άιρτον Σένα. Το Senna που έχει αναδειχθεί ως το «Καλύτερο ντοκιμαντέρ» στα βραβεία BAFTA.

Το δραματοποιημένο σίριαλ οκτώ επεισοδίων κεντρίζει το ενδιαφέρον χάρη στο γεγονός ότι η παραγωγή εισέρχεται σε αχαρτογράφητες περιοχές της ζωής του,με πλάνα από τα παιδικό δωμάτιο του έως το τέλος της ζωή του την Πρωτομαγιά του 1994. «Ο Σένα ήταν ένας νεαρός που αγωνίστηκε για το όνειρό του και αντιμετώπισε πολλά εμπόδια για να εκπροσωπήσει ένα έθνος.» αναφέρουν οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ! Και παραμένει έως και σήμερα «φάρο» για πολλούς οδηγούς της Formula1. Ακόμη πιο συγκλονιστικό είναι το ντοκιμαντέρ για τον Μίκαελ Σουμάχερ τον πιο συγκρουσιακό πιλότο στην F1 με την αδιαπραγμάτευτη αγωνιστική του ικανότητα: Ξετυλίγει την πορεία του σπουδαίου πρώην οδηγού  από το δυναμικό του ξεκίνημα έως την απόλυτη κυριαρχία με συνολικά 91 νίκες με τη σπάνια εμφάνιση της γυναίκας του Κορίνα Σουμάχερ, που αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωή του, με ιδιαίτερη έμφαση στη αγωνιστική του καριέρα στη Ferrari.

Και στα σκαριά βρίσκεται  η ταινία που έχει ως πρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ που θα παίζει ένα βετεράνο πιλότο έχοντας ως σύμβουλο τον Λιούις Χάμιλτον. Τα γυρίσματα της νέας ταινίας με θέμα την F1 συνεχίζονται και η υπόθεση βασίζεται στη ζωή που μοιάζει με αυτή του επτά φορές Παγκόσμιου πρωταθλητή! Τον Χάμιλτον θα τον υποδυθεί ο νιγηριανός ηθοποιός Ντέιμσον Ίντρις.

Και αν την ταινία την περιμένουν με μεγάλη προσμονή οι φανατικοί του αθλήματος ο Μαξ Φερστάπεν δηλώνει αδιάφορος για αυτή και δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει να δει κάτι για το δικό του άθλημα. Εδώ κολλάει το αν ήταν η ζήλια ψώρα…