Το αεροσκάφος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα στο Παρίσι, αναγκάζοντας την αποστολή του να μεταβεί οδικώς από τη γαλλική πρωτεύουσα στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Να σημειωθεί ότι, σε προηγούμενο ταξίδι του στην Ευρώπη τον Ιανουάριο, ο Μπλίνκεν αποκλείστηκε για λίγο στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός, λόγω προβλήματος με το αεροσκάφος του.

Νέο πακέτο 100 δισ. πρότεινε ο Στόλτενμπεργκ για την Ουκρανία

Στη σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης θα είναι η περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας.

Μάλιστα, ένα νέο πενταετές πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πρότεινε ο επικεφαλής της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, για την Ουκρανία, αναφέροντας ότι το νέο πακέτο έχει στόχο να καταστήσει τη βοήθεια προς τη χώρα αυτή λιγότερο εξαρτημένη από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται δηλώσεις διπλωματών, το πακέτο προορίζεται να δώσει στη δυτική συμμαχία έναν πιο άμεσο ρόλο στην υποστήριξη του Κιέβου.

Το σχέδιο προβλέπει ότι το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει μέρος του συντονιστικού έργου από την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ λεγόμενη «ομάδα Ράμσταϊν» (σ.σ. στο Ραμστάιν της Γερμανίας βρίσκεται η στρατιωτική βάση των ΗΠΑ και έχουν συγκλιθεί συνεδριάσεις χωρών για τη στήριξη της Ουκρανίας).

Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί στη διήμερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ σήμερα και αύριο (3-4/4), με στόχο να καταρτιστεί ένα πακέτο πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο.