Ο πολυμελής θύλακος… logistics της οργάνωσης ISIS-K (παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους με έδρα το Χορασάν) στην Τουρκία προκαλεί προβληματισμό στις Αρχές Ασφαλείας, ιδίως μετά το μακελειό στη Μόσχα. Οι αναφορές τουρκικών υπηρεσιών, οι πληροφορίες του FBI και τα δεδομένα από την ομολογία ηγετικού μέλους του ISIS-K για τη μεταφορά μαχητών, την επιμελητεία και την αναγνώριση στόχων της οργάνωσης από την Τουρκία – κυρίως την Κωνσταντινούπολη – μεγεθύνει τις ανησυχίες για παρουσία ή διέλευση από τη χώρα μας «νέας γενιάς» τζιχαντιστών που ενδέχεται να εκμεταλλεύονται και τα δίκτυα λαθροδιακινητών, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε εισερχόμενους από περιοχές του Καυκάσου.

Ο κύριος φόβος αφορά την επιλογή τυχόν «εχθρικού» στόχου στην Ελλάδα αλλά και κίνηση μέσω της χώρας μας ενόπλων αλλοδαπών, όπως είχε συμβεί με δράστες των επιθέσεων σε Παρίσι και Βρυξέλλες το 2015. Οι ελληνικές Αρχές έχουν αναπτύξει διαύλους συνεργασίας με διεθνείς υπηρεσίες ασφαλείας για την αποτροπή επιθέσεων σε ευρωπαϊκό έδαφος εν μέσω ανησυχίας για μεταφορά της δράσης του ISIS-K από το Αφγανιστάν στην Κεντρική Ευρώπη. Στα παραπάνω συνυπολογίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, οι Αρχές σε Αυστρία και Γερμανία απέτρεψαν τρομοκρατικές επιθέσεις – κυρίως από υπηκόους Τατζικιστάν – που ενεργούσαν για λογαριασμό του ISIS-K, ενώ πληροφορίες αναφέρουν και στρατολογήσεις μαχητών μέσω Διαδικτύου.

Τα 5 δεδομένα

Τουλάχιστον πέντε είναι τα δεδομένα που προσδιορίζουν την ύπαρξη και τη δράση του πυρήνα του ISIS-K στην Τουρκία και έχουν θέσει σε εγρήγορση ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ.

Πρώτον: Η έκθεση του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, το καλοκαίρι του 2023, προσδιόρισε ότι το ISIS-K – που δραστηριοποιείται σε Νότια και Κεντρική Ασία και βρίσκεται σε σύγκρουση με το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανισταν – περιλαμβάνει τούρκους υπηκόους μεταξύ των 4.000 έως 6.000 μαχητών του. Πέραν αυτών, στρατολόγησε άτομα από Αφγανιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Πακιστάν, Ρωσία και χώρες της Κεντρικής Ασίας, ενώ μικρός αριθμός αράβων μαχητών που είχαν ταξιδέψει από τη Συρία στο Αφγανιστάν το 2022 εντάχθηκαν επίσης στο ISIS-K.

Δεύτερον: Οι πρόσφατες συλλήψεις 200 τζιχαντιστών σε 30 διαφορετικές περιοχές στη γειτονική χώρα και κυρίως η διαπίστωση ότι δύο από αυτούς – με καταγωγή από Τατζικιστάν – συμμετείχαν στην αιματηρή επίθεση στη Μόσχα και είχαν προηγουμένως διέλθει από την Τουρκία, έχοντας στα κινητά τους φωτογραφίες από τουριστικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης.

Τρίτον: Πληροφορίες που έχουν περιέλθει στις ελληνικές υπηρεσίες ότι στην Τουρκία υπάρχει βάση «επαφής» υπηκόων Τατζικιστάν με δύο πυρήνες του ISIS-K σε Βέλγιο και Ολλανδία, μέσω των οποίων γίνεται διακίνηση πόρων, όπλων και εκρηκτικών.

Τέταρτον: Στις 28 Ιανουαρίου 2024 μασκοφόροι επιτέθηκαν σε ρωμαιοκαθολική εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη, σκοτώνοντας ένα άτομο. Επρόκειτο για την πρώτη επίθεση στην Τουρκία από τζιχαντιστές μετά από αυτήν της 1ης Ιανουαρίου 2017, όταν 39 άτομα σκοτώθηκαν σε κέντρο διασκέδασης. Μεταξύ Μαρτίου 2014 και Ιανουαρίου 2017, δε, το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησε 20 επιθέσεις εντός της Τουρκίας, σκοτώνοντας 308 ανθρώπους και τραυματίζοντας 1.167. Οι τουρκικές Αρχές πραγματοποίησαν 7.726 επιχειρήσεις κατά του ISIS από το 2014 έως το 2023.

Πέμπτον: Οι πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι τουρκικές Αρχές από τον 45χρονο πρώην ηγέτη του πυρήνα του ISIS-K στη γείτονα και οι σχετικές αναφορές του FBI στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας. Ειδικότερα, ο 45χρονος Τατζίκος ομολόγησε ότι είχε διευκολύνει το ταξίδι βομβιστών αυτοκτονίας από Ρωσία, Ευρώπη και Κεντρική Ασία, καθώς και ότι συμμετείχε στη διακίνηση χρημάτων, όπλων και εκρηκτικών. Οπως είπε, μέλη του ISIS-K φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία στη συνοικία Φατίχ ή σε κρησφύγετα σε τουρκικές επαρχίες και τους παρασχέθηκαν πλαστά αφγανικά έγγραφα για να διευκολυνθεί το ταξίδι τους στο Αφγανιστάν, μέσω Ιράν.

Σύμφωνα με τις τουρκικές δικαστικές Αρχές, το ISIS-K σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των προξενείων της Σουηδίας και της Ολλανδίας στην Κωνσταντινούπολη, μετά από περιστατικό καύσης Κορανίου στη Στοκχόλμη το 2022. Ενας Αζέρος και δύο Τσετσένοι που βρίσκονταν σε καταφύγιο στην Τουρκία είχαν αναλάβει να πραγματοποιήσουν την επίθεση που τελικώς ματαιώθηκε. Οπως προέκυψε εκ των υστέρων, οι μαχητές του ISIS-K είχαν ήδη προχωρήσει σε αναγνώριση του χώρου γύρω από το προξενείο της Σουηδίας, καταγράφοντας φωτογραφίες και βίντεο που εν συνεχεία στάλθηκαν στα «κεντρικά» του ISIS-K στο Αφγανιστάν, με τις συνομιλίες να γίνονται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Τέλος, ένας εκ των συλληφθέντων για την επίθεση στην ρωμαιοκαθολική εκκλησία φέρεται να σχεδίαζε τη δημιουργία κέντρου στρατολόγησης και εκπαίδευσης στην Τουρκία για μεταγενέστερες επιθέσεις στις ΗΠΑ.