«Αυτό το περιστατικό είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά, γιατί έχει φύγει με ένα οδυνηρό τρόπο, με βίαιο τρόπο μια νέα κοπέλα 28 ετών και θρηνούμε όλοι γι αυτό», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο ΕΡΤNews μετά από την εν ψυχρώ γυναικοκτονία της 28χρονης μπροστά από το αστυνομικό τμήμα, στους Αγίους Αναργύρους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μάλιστα, «όταν χάνεται μια ζωή, τίποτα δεν είναι καλώς καμωμένο».

Υπενθυμίζεται ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνης Ελευθεριάνος, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση, με την οποία θα αναζητηθεί εάν οι αστυνομικοί έχουν διαπράξει παράβαση καθήκοντος.

 «Θα κάνουμε έρευνα σε βάθος, ούτως ώστε η οποιαδήποτε ευθύνη να αποδοθεί»

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, κληθείς να απαντήσει εάν προβλέπεται ειδική εκπαίδευση αστυνομικών για να υποδέχονται τέτοια περιστατικά και για το αν θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η γυναικοκτονία, ανέφερε πως «προέχει να διερευνήσουμε πώς έγινε το περιστατικό. Όταν πηγαίνει στην αστυνομία ένα τέτοιο περιστατικό, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία ακολουθεί ένας αστυνομικός για να διαχειριστεί το περιστατικό, για τα οποία είναι εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί. Άρα λοιπόν θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο εφαρμόστηκαν όλα αυτά», εξήγησε.

Σημείωσε, επίσης, ότι «έχουμε πάνω από 17.000 αστυνομικούς που εκπαιδεύτηκαν σε αυτό» και επανέλαβε πως «αυτό που προέχει είναι να διερευνηθεί πλήρως το περιστατικό, κάτω από ποιες συνθήκες διεξήχθη, πώς έχασε τη ζωή της η κοπέλα».

«Θα κάνουμε έρευνα σε βάθος, ούτως ώστε η οποιαδήποτε ευθύνη να αποδοθεί ή οποιοδήποτε αμέλεια, αδράνεια, παράλειψη να θεραπευτεί και να τιμωρηθεί και, από την άλλη, να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια», όπως είπε, προσθέτοντας πως μετά την πανδημία υπάρχει έξαρση τέτοιων περιστατικών.

«Ποινικά θέλει συζήτηση»

Όσο για τον όρο «γυναικοκτονία» που κόμματα και οργανώσεις ζητούν να κατοχυρωθεί νομικά, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε αρχικά πως συμφωνεί, σημειώνοντας ωστόσο πως «θέλει συζήτηση».

«Συμφωνώ με τον όρο γυναικοκτονία, ποινικά όμως θέλει μια συζήτηση. Θα πρέπει ποινικολόγοι μαζί με το υπουργείο Δικαιοσύνης να καθίσουν κάτω, να δούμε αν πραγματικά απαιτείται να υπάρξει αυτή η μεταβολή», ανέφερε.