Σε αντίθεση με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δέχεται σφοδρά πυρά από τη Σερβία για τη στάση της στο θέμα του Κοσόβου, ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει την αποθέωση από τους Σέρβους, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός κράτησε αποστάσεις στο Παρίσι.

Ειδικότερα, στη συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που διεξήχθη στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του οργανισμού, ο Αλέξης Τσίπρας ψήφισε «παρών» και ζήτησε περισσότερες ενέργειες από το Κόσοβο.

Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης γράφουν διθυράμβους για τον ίδιο, επειδή «ήταν ο μόνος στην Πολιτική Επιτροπή της Τετάρτης (27/03) που ψήφισε «παρών» και ζήτησε περισσότερες ενέργειες από το Κόσοβο για να μπει στο Συμβούλιο της Ευρώπης».

«Ο Τσίπρας καταψήφισε την εισδοχή του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ζητά τον σχηματισμό της Ένωσης Σερβικών Δήμων», αναφέρει το glassrpske.com.

«Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην πολιτική επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αλέξης Τσίπρας, δεν υποστήριξε την έκθεση για την εισδοχή του αυτοανακηρυχθέντος Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης», αναφέρει το blic.rs.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε επίσης ότι η ένταση έχει αυξηθεί πολύ στην περιοχή με αμοιβαία ευθύνη των πλευρών και απαιτούνται περισσότερες εκ των προτέρων εγγυήσεις για να συνεισφέρει πραγματικά στην ειρήνη στα Βαλκάνια, η ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Προσέθεσε δε ότι απαιτείται επιπλέον συζήτηση με τις χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο, για το καθεστώς υπό το οποίο θα ενταχθεί στον οργανισμό.

Η έκθεση υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων, το επόμενο βήμα είναι η ψήφιση από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση τον Απρίλιο. Αν υπερψηφιστεί, τον Μάιο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών για την τελική απόφαση.

Η ψηφοφορία στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Η έκθεση της Ντόρας Μπακογιάννη για είσοδο του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης υπερψηφίστηκε από 31 μέλη, 4 ψήφισαν κατά (2 Σέρβοι, 1 Σερβοβόσνιος και 1 Μαυροβούνιος) και παρών ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του είχε καλωσορίσει την Έκθεση, την προοπτική ένταξης του Κοσόβου και το γεγονός ότι χάρη και στις προσπάθειές της κυρίας Μπακογιάννη, το Κόσοβο αναγνώρισε τη νόμιμη ιδιοκτησία του Μοναστηρίου Decani στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ωστόσο είχε τονίσει ότι αυτό δεν αρκεί ως μοναδική προϋπόθεση (όπως εισηγείται η Έκθεση) και απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από την Πρίστινα ειδικά σε σχέση με την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και τον νόμο για την απαλλοτρίωση μειονοτικών ιδιοκτησιών, για την ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό.

Η αντίδραση της Σερβίας στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν έντονη, τόσο ενάντια σε όσους την υπερψήφισαν όσο και κατά της Ντόρας Μπακογιάννη προσωπικά, ιδιαίτερα για το σημείο που αφορά την Ένωση Σερβικών Δήμων.