Σε αγκάθι και πηγή μεγάλου εκνευρισμού έχει εξελιχθεί στην Πειραιώς η υπόθεση της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού στην Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, μετά και τις νέες απαντήσεις που έδωσε η ευρωβουλευτής στο δεύτερο μέιλ που έστειλε σε αποδήμους. Οπως σας ενημέρωσα ήδη, το νέο μέιλ προκάλεσε τέτοια αναστάτωση σε θιγομένους που πλέον έχουν δώσει εντολή για την κατάθεση αγωγών και εναντίον της ίδιας της Ασημακοπούλου. Και υπάρχουν ήδη συζητήσεις για την επέκταση των νομικών κινήσεων και εναντίον άλλων προσώπων και φορέων. Τι εννοώ; Ακούω, ας πούμε, ότι η Ασημακοπούλου είχε χρησιμοποιήσει έναν πάροχο για τη μαζική αποστολή των μέιλ. Και τα ερωτήματα για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων στρέφονται τώρα και προς τα εκεί. Ακούγεται μάλιστα το ερώτημα – και διερωτώμαι κι εγώ αν ισχύει – ότι ο συγκεκριμένος πάροχος έχει στο παρελθόν εμπλακεί σε μεγάλη υπόθεση διαρροής δεδομένων. Οι απαντήσεις, φαντάζομαι, θα δοθούν εν καιρώ.

Η Κεραμέως και η Πειραιώς

Νέα ερωτήματα, λοιπόν, έχουν δημιουργηθεί στους θιγομένους σχετικά με το υπουργείο Εσωτερικών και τη ΝΔ. Κι αυτό διότι στην απάντησή της η Ασημακοπούλου ενοχοποιεί ευθέως τον τέως γραμματέα Αποδήμων Νίκο Θεοδωρόπουλο. Αλλά διαψεύδει και τη Νίκη Κεραμέως που είχε ισχυριστεί ότι παραδόθηκαν οι λίστες εκλογέων στην ευρωβουλευτή τον Μάιο του 2023 (όταν εκείνη δεν ήταν υπουργός), ενώ η Ασημακοπούλου δηλώνει ότι τα παρέλαβε οκτώ μήνες αργότερα. Λόγω της εμπλοκής Θεοδωρόπουλου δε, όλη η αντιπολίτευση σφυροκόπησε τη ΝΔ στη Βουλή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικά αποφάσισε να εμπλέξει και τον Παύλο Μαρινάκη αφήνοντας υπονοούμενα για τον ρόλο του ως κομματικού προϊσταμένου του.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο ότι ο Μαρινάκης ύψωσε τους τόνους στο μπρίφινγκ χθες, κάνοντας λόγο για «συκοφαντία» που «θα την αντιμετωπίζουμε πολύ σκληρά», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κληθεί ούτε αυτός ούτε κανένα άλλο στέλεχος να δώσουν εξηγήσεις στις Αρχές για την υπόθεση της διαρροής. Πάντως η έρευνα στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς και, ειδικότερα, ο τεχνικός έλεγχος από τους ειδικούς της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που εκκρεμεί, αναμένεται να δώσει πιο συγκεκριμένες απαντήσεις.

Πλήγμα εμπιστοσύνης

Παρότι, όμως, ξεκαθαρίζεται από όλες τις πλευρές (και από συνηγόρους των αποδήμων) ότι η διαρροή δεν είχε καμία σχέση με την επιστολική ψήφο, το πλήγμα στην εμπιστοσύνη των ομογενών είναι πλέον παραπάνω από εμφανές και προβληματίζει ιδιαίτερα τους κυβερνητικούς παράγοντες που παρακολουθούν την πορεία των εγγράφων στη σχετική πλατφόρμα. Οι ήδη εγγεγραμμένοι για την επιστολική ψήφο είναι περίπου 40.000 και από αυτούς οι έλληνες εκλογείς εξωτερικού δεν είναι ούτε οι μισοί. Αριθμός αρκετά χαμηλότερος από τις προσδοκίες.

Στο Ζάππειο με την Ούρσουλα

Κατά τα λοιπά, η ΝΔ, τώρα που τελείωσε ο κακός χαμός της συζήτησης στη Βουλή, έχει να ασχοληθεί με πιο ευχάριστα πράγματα. Με το συνέδριο της επόμενης εβδομάδας κυρίως, στο οποίο, όπως σας έχω γράψει, αναμένεται να παραβρεθεί και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, που είναι υποψήφια για νέα θητεία και με δυσκολότερη την εκλογή της αυτή τη φορά. Στο Ζάππειο θα απευθύνει χαιρετισμό ενώ, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το «παρών» θα δώσουν, επίσης, ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και η πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου Αννίτα Δημητρίου.

Οι πρώην θα μιλήσουν

Το κρίσιμο ερώτημα είναι, όμως, πάντα το τι θα κάνουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της ΝΔ, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Σαμαράς εθεωρείτο βέβαιο εξαρχής ότι θα μιλήσει στο συνέδριο. Για τον Καραμανλή ότι θα πάει μεν, αλλά υπήρχαν ερωτηματικά για το αν θα μιλήσει. Τις τελευταίες ώρες παρατηρώ ότι αυτό αντιστράφηκε και οι πληροφορίες – μέχρι χθες δηλαδή – έλεγαν ότι θα τοποθετηθούν αμφότεροι.

Δεύτερο φορτίο για τη Γάζα

Αναχωρεί για τη Γάζα, όπως έγινε γνωστό χθες, το δεύτερο πλοίο με φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας που βρίσκεται στο λιμάνι Λάρνακας στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αμάλθεια». Το πλοίο «Jennifer», σύμφωνα με πληροφορίες, θα κάνει ταξίδι διάρκειας περίπου τριών ημερών, καθώς θα μεταφέρει και την πλατφόρμα που είχε μεταφέρει και το πρώτο πλοίο, το «Open Arms», στη Γάζα. Επίσης, αναμένεται ότι το «Open Arms» αλλά και ένα βοηθητικό σκάφος θα συνοδεύσουν το «Jennifer», για τη μεταφορά εξοπλισμού. Η ως τώρα επιτυχία, πάντως, του πολυεθνικού σχεδίου «Αμάλθεια» έχει αναγνωριστεί και από την ΕΕ, τον ΟΗΕ και από τους Αμερικανούς που πόνταραν πολύ στη δημιουργία του ανθρωπιστικού διαδρόμου. Δεν είναι τυχαίο ότι ανακοινώθηκε κι η σύσταση ταμείου για την «Αμάλθεια», με σκοπό την παροχή της οικονομικής ενίσχυσης που απαιτείται για να συνεχιστούν οι αποστολές. Κοινώς, ο διάδρομος πάει προς «μονιμοποίηση».