Η αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, την προσεχή Κυριακή, στην Τουρκία έχει ξεκινήσει, με τα μάτια των πολιτών της επικράτειας αλλά και των δημοσκόπων σταθερά στραμμένα στο ντέρμπι του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης. Το μικρό προβάδισμα του Εκρέμ Ιμάμογλου έναντι του όχι ιδιαιτέρως δημοφιλούς ή χαρισματικού πρώην υπουργού Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ, υποψηφίου του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), έγκυρα δημοσιογραφικά «ραντάρ» θεωρούν ότι επιβεβαιώθηκε από την εικόνα της συγκέντρωσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με τον υποψήφιο και προσωπική του επιλογή, στο πρώην αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ.

Τι συνέβη την περασμένη Κυριακή σε μια προεκλογική ομιλία που ο τούρκος πρόεδρος ονόμασε μαξιμαλιστικά «Μεγάλη Κωνσταντινούπολη ξανά», με την προσδοκία να συγκεντρώσει ενάμισι εκατομμύριο πολίτες, προκειμένου να στείλει ηχηρό μήνυμα προς την κατεύθυνση της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης; «Παρακολούθησα τον Ερντογάν στο ίδιο μέρος (Κωνσταντινούπολη) τρεις φορές μέσα σε έναν χρόνο. Η πιο αδύναμη ήταν αναμφίβολα η σημερινή (της περασμένης Κυριακής). Δεν είμαι σίγουρος αν οφείλεται αποκλειστικά στο Ραμαζάνι» σχολίασε την ημέρα της συγκέντρωση στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ ο γνωστός τούρκος δημοσιογράφος Ρουσέν Τζακίρ, με τους 1,3 εκατ. ακολούθους στο κανάλι του, Medyascope, στο Youtube.

«Το μεταβαλλόμενο εκλογικό τοπίο» μεταξύ των δύο συγκεντρώσεων του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, της «νικητηρίου» της 7ης Μαΐου του 2023, πριν από τις προεδρικές εκλογές, και της τελευταίας (στις 24 του μήνα) με την αίσθηση «μοναξιάς» και επιτέλεσης ενός χρέους περιγράφει στην εφημερίδα «Duvar» ο Μπαρίς Αβσάρ.

Επιστράτευσε τους υπουργούς του

«Παρά τον όμορφο ανοιξιάτικο καιρό, ο κόσμος δεν έφτασε ούτε το μισό του 1,5 εκατομμυρίου. Ο Ερντογάν δεν βρήκε το μισό από αυτό που περίμενε στην Κωνσταντινούπολη. Τι συμβαίνει;» αναρωτιέται ο βετεράνος τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γιετκίν στο προσωπικό του site. Πολλώ δε μάλλον, όταν ο τούρκος πρόεδρος επιστράτευσε «σχεδόν όλους τους υπουργούς του» προσθέτει, συμπεριλαμβανομένων των «αστέρων» της κυβέρνησής του, των οποίων τα επίπεδα επιρροής υπερβαίνουν τα όρια των ψηφοφόρων του ΑΚΡ, όπως ο ΥΠΕΞ Φιντάν Χακάν και ο ΥΠΕΣ Αλί Γερλίκαγια.

«Αν κάποιος εξακολουθεί να είναι μπερδεμένος και δεν έχει αποφασίσει, τηλεφωνήστε του όταν γυρίσετε σπίτι. Αν υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια, θα την επιλύσουμε» συνέχισε πάντως απτόητος ο Ερντογάν την περασμένη Κυριακή όπου το πλήθος με συγκρατημένο ενθουσιασμό ανέμενε – εις μάτην – να του ανακοινωθεί η αύξηση των συντάξεων, μια διαρροή που, εφόσον επιβεβαιωνόταν, ενδεχομένως να έγερνε την πλάστιγγα υπέρ του Κουρούμ, σύμφωνα με αναλυτές.

«Ο Ερντογάν στέκεται εναντίον του Ιμάμογλου όχι μόνο με τους πολιτικούς του συμμάχους, αλλά και με όλους τους κρατικούς πόρους στις εκλογές της Κωνσταντινούπολης, όπου εστιάζει στη νίκη με κάθε κόστος» συνοψίζει ο Γιετκίν.

«Θέλει να πάρει τον Δήμο Κων/πολης πίσω, αλλά για το ΑΚΡ ο Κουρούμ δεν αποδείχθηκε μια δημοφιλής επιλογή» επισημαίνει στα «ΝΕΑ» για τον 48χρονο πολιτικό μηχανικό και πρώην υπουργό ο εκλογολόγος και επικεφαλής του τουρκικού think tank Reform Enstitisu Μεχμέτ Αλί Τζαλισκάν. Ούτε το γεγονός ότι ο Κουρούμ θεωρείται άφθαρτος και αποτελεσματικός τεχνοκράτης, με υπουργικές διακρίσεις στο πεδίο των μηδενικών αποβλήτων, απέφεραν την αναμενόμενη συσπείρωση.

Ιμάμογλου: 7%-9% προβάδισμα

«Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, ο Ιμάμογλου είναι 7%-9% μπροστά από τον αντίπαλό του. Δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα να κερδίσει τις εκλογές» υποστηρίζει ο Μεχμέτ Αλί Τζαλισκάν, που θεωρεί ως «πλέον βαρύνοντα παράγοντα» για το αποτέλεσμα της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη την «αποτυχία του υποψηφίου του AKP να αγκαλιαστεί από τους ψηφοφόρους». Δεύτερος παράγων που θα κρίνει το αποτέλεσμα στην Πόλη, τονίζει ο ειδικός, είναι η στάση των Κούρδων και των εθνικιστών έναντι του Ιμάμογλου. Βάσει ερευνών, «αντικατοπτρίζεται ότι τμήματα και από τις δυο κοινωνικές ομάδες θα υποστηρίξουν σε μεγάλο βαθμό τον υποψήφιο του CHP» μας επισημαίνει ο Τζαλισκάν.

Τέλος, αναλόγως κρίσιμες θεωρεί ο πολιτικός επιστήμων τις «μετακινήσεις των ψηφοφόρων». Ιδίως, το «3% από το AKP στο Νέο Κόμμα Ευημερίας (YRP)». Αντιστοίχως, τη μετάβαση «ενός 4% από το φιλοκουρδικό DEM και από το Καλό Κόμμα στον Ιμάμογλου».