ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΑΣΑΝΖ

Προσωρινή παράταση χρόνου

Παράταση χρόνου, έστω και προσωρινή, δίνει στον Τζούλιαν Ασάνζ η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου που καλεί τις ΗΠΑ να παρέχουν εγγυήσεις ότι ο ιδρυτής των Wikileaks δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή στην περίπτωση που εκδοθεί και δικαστεί για τις 18 εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες που του αποδίδονται. Σύμφωνα με τη γραπτή ετυμηγορία, αν και κανένα από τα παραπάνω αδικήματα δεν μπορεί να επιφέρει την εσχάτη των ποινών, δεν αποκλείεται το κατηγορητήριο να διευρυνθεί μελλοντικά και να περιλάβει και την προδοσία. Μάλιστα, παραπέμπουν και σε παλαιότερη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, από το 2010, ο οποίος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι υποστηρίζει τη θανατική ποινή στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Εάν η Ουάσιγκτον δεν παράσχει τις απαιτούμενες εγγυήσεις ως τις 16 Απριλίου, τότε ο Ασάνζ θα αποκτήσει το δικαίωμα να εφεσιβάλει την απόφαση για έκδοσή του.

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ

Επίσκεψη στη Βραζιλία

Εχουν περάσει οκτώ χρόνια από την τελευταία επίσημη επίσκεψη προέδρου της Γαλλίας (του Φρανσουά Ολάντ) στη Βραζιλία, καθώς η προσβλητική στάση του Ζαΐρ Μπολσονάρο απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν και τη σύζυγό του έμοιαζαν να είχαν κλείσει όλους τους διαύλους επικοινωνίας. Η τριήμερη παρουσία του Μακρόν στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, μαζί με 120 εκπροσώπους μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της Γαλλίας, καθώς και η θερμή υποδοχή του από το Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, βάζουν τέλος στα «πέτρινα χρόνια» των διμερών σχέσεων. Αυτό, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τα «αγκάθια» θα εκλείψουν.

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι το Παρίσι αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υπογραφή μιας ολοκληρωμένης οικονομικής-εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και τη Mercosur, ενώ Μακρόν και Λούλα τηρούν διαφορετική στάση αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα καταφέρουν οι μπίζνες να γεφυρώσουν το ρήγμα;

ΑΝΤΑΜ ΓΚΛΑΠΙΝΣΚΙ

«Βλέπει» το δικαστήριο

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της αδυσώπητης πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα στη νυν κυβέρνηση και την προκάτοχό της. Χθες, 191 βουλευτές που ανήκουν στην κυβερνητική πλειοψηφία κατέθεσαν πρόταση για την παραπομπή του Ανταμ Γκλαπίνσκι στο κρατικό δικαστήριο για σωρεία παραβάσεων, κάτι που δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην αποπομπή του από τη συγκεκριμένη θέση. Ανάμεσα στις κατηγορίες που του αποδίδονται είναι η στενή εξάρτησή του από το PiS και τον ηγέτη του, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι και η καταστρατήγηση του συντάγματος που απαγορεύει στην κεντρική τράπεζα να χρηματοδοτεί τον κυβερνητικό δανεισμό.

Σημειώνεται ότι ο Γκλαπίνσκι ανανέωσε τη θητεία του για μια ακόμη εξαετία το 2022, ενώ η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, του έχει διαμηνύσει πως έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ για παραβίαση της αρχής της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών.