Ενόψει της συμπλήρωσης των 75 ετών του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου «ΤΑ ΝΕΑ» έθεσαν σε υπουργούς Εξωτερικών της Συμμαχίας το ερώτημα: «Το ΝΑΤΟ θα εορτάσει την 75η επέτειό του. Αν κοιτάξουμε προς τα πίσω, ποιο ήταν το πιο σημαντικό που συνέβη κατά την άποψή σας και τι πιστεύετε ότι θα ακολουθήσει για το ΝΑΤΟ στο μέλλον;».

Οι υπουργοί Εξωτερικών φαίνεται να συμφωνούν ότι σε μια εποχή όπου το γεωστρατηγικό περιβάλλον αναδεικνύεται ολοένα και πιο περίπλοκο και απειλητικό με κυριότερη απειλή τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ ως εγγυητής για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και σταθερότητας του ευρωατλαντικού χώρου αποδεικνύεται απαραίτητο.

Τονίζουν, όμως, παράλληλα την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής δυνατότητας και του διατλαντικού δεσμού, για συνέχιση της ακλόνητης δέσμευσης στο άρθρο 5, την αξία της πολιτικής ανοικτών θυρών, την προσπάθεια ενίσχυσης της Ουκρανίας, τη σημασία της ένταξης των δύο νεότερων μελών, της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Αναδεικνύουν επίσης τον ρόλο του ΝΑΤΟ, όχι μόνο ως αμυντικής συμμαχίας, αλλά και ως πολιτικής κοινότητας δημοκρατιών που βασίζεται σε αξίες.

Παράλληλα, σε μια εποχή που η Ευρώπη προσπαθεί να βρει τον δικό της βηματισμό στην επείγουσα πλέον ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών της ικανοτήτων, είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του γάλλου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος τονίζει την ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Η επόμενη μεγάλη πρόκληση, όπως λέει, είναι να οικοδομήσουμε μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας για την ήπειρό μας, με δύο πυλώνες, την ευρωατλαντική οικογένεια και την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα τιμήσουν την επέτειο των 75 ετών από την ίδρυσή του στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες 3-4 Απριλίου, ενώ ένας ευρύτερος εορτασμός αναμένεται να γίνει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο.

==================

Ιγκλί Χασάνι

Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας

Η απαράμιλλη ικανότητα προσαρμογής της Συμμαχίας

Για την Αλβανία, η ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για πολλούς λόγους. Η ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, και αργότερα του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας, συνέβαλε σημαντικά στο να γίνουν η χώρα μας και τα Δυτικά Βαλκάνια πιο σταθερά και ασφαλή. Το έκανε συμπεριλαμβάνοντας τις χώρες μας κάτω από την ομπρέλα της συλλογικής ασφάλειας, αλλά το έκανε επίσης ενθαρρύνοντας περισσότερη συνεργασία μεταξύ μας ως συμμάχων. Φανταστείτε μόνο για μια στιγμή, στο πλαίσιο του παράνομου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και υπό το πρίσμα της ρωσικής ανάμειξης στα Δυτικά Βαλκάνια, πόσο θα είχε απειληθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα της περιοχής μας και της ίδιας της Ευρώπης αν δεν ήμασταν μέλη του ΝΑΤΟ. Υπάρχει ένα μάθημα και μια προειδοποίηση εδώ όσον αφορά το μέλλον, ειδικά όσον αφορά την ενσωμάτωση της περιοχής στην ΕΕ. Η ενσωμάτωση των χωρών μας στην ΕΕ είναι εξίσου ωφέλιμη για την ΕΕ όσο και για εμάς και υπό τις παρούσες συνθήκες η επιτάχυνση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να είναι στρατηγικά επιτακτικός στόχος. Οσο για το μέλλον, ο κόσμος έχει γίνει πιο απρόβλεπτος και λιγότερο σταθερός. Αντιμετωπίζουμε ένα πλήθος απειλών που αναμφίβολα θα δοκιμάσουν τη Συμμαχία μας. Αλλά πιστεύω ότι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του ΝΑΤΟ είναι η απαράμιλλη ικανότητά του να προσαρμόζεται στα μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα ασφαλείας. Εχω λοιπόν πίστη, ότι αν όλοι δουλέψουμε σκληρά, αν όλοι μοιραζόμαστε το βάρος δίκαια, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει η μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία όλων των εποχών και θα συνεχίσει να παρέχει ασφάλεια και σταθερότητα για όλες τις χώρες μας. Ο υπουργός Μάτις έλεγε ότι όταν πρόκειται για συνεισφορά στο ΝΑΤΟ, η Αλβανία ξεπερνά τον εαυτό της. Είμαστε περήφανοι για αυτή την αξιολόγηση και θα συνεχίσουμε να υπερτερούμε του εαυτού μας οπουδήποτε η Συμμαχία χρειάζεται τη συνεισφορά μας.

==================

Τάνια Φάγιον

Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας

Αναγκαία η συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς

Συμβάλλοντας σε ισχυρούς διατλαντικούς δεσμούς, η Σλοβενία μοιράζεται με τους Συμμάχους κοινές αξίες, βασισμένες στον σεβασμό της ατομικής ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την προώθηση της συνεργασίας με χώρες εταίρους σε διάφορους τομείς, όπως στην κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια ή στις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια. Η συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα Ηνωμένα Εθνη είναι επίσης απαραίτητη σε ένα όλο και πιο περίπλοκο γεωστρατηγικό τοπίο.

==================

Κρισιάνις Καρίνς

Υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας

Η ισχύς εν τη ενώσει

Για τρία τέταρτα του αιώνα, το ΝΑΤΟ στέκεται ως προπύργιο ελευθερίας, ειρήνης και ευημερίας στην Ευρώπη. Φέτος, καθώς η Λετονία συμπληρώνει 20 χρόνια από τότε που έγινε μέλος της Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα ήθελα να αναλογιστώ το ταξίδι της Λετονίας και τον δρόμο που βρίσκεται μπροστά μας. Από την ίδρυσή του ως αμυντικής συμμαχίας για την παροχή συλλογικής ασφάλειας κατά της Σοβιετικής Ενωσης, μέχρι τον καθοριστικό του ρόλο στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου υπέρ του δημοκρατικού κόσμου, το ΝΑΤΟ υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος σταθερότητας και ασφάλειας στην Ευρώπη. Καθώς η Λετονία αναδύθηκε από τις αλυσίδες της σοβιετικής κατοχής και της κομμουνιστικής δικτατορίας και ανέκτησε την ανεξαρτησία της, εμείς, μαζί με πολλά άλλα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, συνειδητοποιήσαμε τότε, όπως και τώρα, ότι δεν θέλουμε ποτέ ξανά να αντιμετωπίσουμε τις επίμονες δυνάμεις του ρωσικού επεκτατισμού μόνοι μας. Η προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ ήταν μια βασική κινητήρια δύναμη για τις χώρες μας, που φιλοδοξούσαν για κυριαρχία, σταθερότητα και επιστροφή στη δυτική οικογένεια των δημοκρατιών. Η διαδικασία για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ήταν μια προσπάθεια πρόκλησης, η οποία απαιτούσε ισχυρή βούληση, αποτελεσματική κινητοποίηση και εφαρμογή των εθνικών μας πόρων. Οι δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, παρείχαν κρίσιμη υποστήριξη στη Λετονία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, στέκοντας αλληλέγγυες με τον λετονικό λαό. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2004 ήταν μια στιγμή ορόσημο για τη Λετονία, για τους περιφερειακούς μας Συμμάχους και ολόκληρη την Ευρώπη. Από τον Ελβα έως τα ανατολικά σύνορα των χωρών της Βαλτικής, από την Αδριατική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ διασφάλισε ότι η ζώνη ειρήνης, ελευθερίας και ευημερίας στην Ευρώπη έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος και πληθυσμό. Φρόντισε να είμαστε πιο δυνατοί και πιο ασφαλείς από ποτέ. Σήμερα ζούμε σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτική αβεβαιότητα, υβριδικές απειλές και αναδυόμενες προκλήσεις ασφάλειας. Καθώς αντιμετωπίζουμε τον πλήρους κλίμακας επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, μαζί με το όλο και πιο απρόβλεπτο περιβάλλον ασφαλείας στη νότια πλευρά της Συμμαχίας και στα Δυτικά Βαλκάνια, ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη διαφύλαξη της ασφάλειας στον ευρωατλαντικό χώρο παραμένει απαραίτητος. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις συνεχείς προσπάθειες για την ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας. Αυτό σημαίνει ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανικής βάσης, αναγνώριση της απειλής που θέτει η Ρωσία και ενίσχυση του διατλαντικού δεσμού για να διασφαλιστεί ότι η δέσμευση για συλλογική άμυνα σύμφωνα με το άρθρο 5 παραμένει ακλόνητη. Καθώς η Λετονία γιορτάζει τα 20 χρόνια της ως μέλος του ΝΑΤΟ, ας επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ για συλλογική άμυνα και την πολιτική ανοικτών θυρών, αναγνωρίζοντας τον κεντρικό τους ρόλο στη διασφάλιση ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι ακέραια, ελεύθερη και ειρηνική.

==================

Γκόρνταν Γκρλιτς-Ράντμαν

Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας

Το ΝΑΤΟ τού σήμερα επενδύει στην ανθεκτικότητά του

Ο εορτασμός της 75ης επετείου του ΝΑΤΟ είναι η ευκαιρία μας ως Σύμμαχοι να αναλογιστούμε την ιστορία και τα επιτεύγματα της Συμμαχίας, καθώς και τις υπάρχουσες και μελλοντικές προκλήσεις ασφαλείας. Δημιουργήθηκε το 1949 ως δημοκρατικό αντίβαρο στην ολοκληρωτική Σοβιετική Ενωση, η Συμμαχία έχει διαφυλάξει την ειρήνη, την ελευθερία και την ασφάλεια για μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, διασφαλίζοντας έτσι και την ευημερία της. Μετά την πτώση του κομμουνισμού, κράτη της Κεντρικής Ευρώπης αγκάλιασαν τη δημοκρατία και ένα κοινό όραμα για μια Ευρώπη ολοκληρωμένη και ελεύθερη, παίρνοντας ελεύθερες και κυρίαρχες αποφάσεις για ένταξη στη Συμμαχία. Επί δεκαετίες, τα μεγαλύτερα δυνατά σημεία του ΝΑΤΟ ήταν η πολιτική ανοικτών θυρών, η ικανότητά του να προσαρμόζεται και να διατηρεί έναν ισχυρό διατλαντικό δεσμό. Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, αλλά και μια πολιτική κοινότητα δημοκρατιών που βασίζεται σε αξίες. Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας το 2022 άλλαξε βαθιά τη γεωπολιτική μας πραγματικότητα. Με την επίθεση σε μια κυρίαρχη χώρα, η Ρωσία παραβίασε τους κανόνες και τις αρχές που συνέβαλαν σε μια σταθερή ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας. Η ειρήνη στον ευρωατλαντικό χώρο που απολαύσαμε ως κοινότητα βρίσκεται σε κίνδυνο. Ως Σύμμαχοι, πρέπει να σταθούμε δυνατοί στην προστασία των βασικών δημοκρατικών αρχών και αξιών μας ενάντια στον αυταρχισμό και την άρνηση του κράτους δικαίου. Υποστηρίζοντας την Ουκρανία και κάνοντας σημαντικές συνεισφορές σε πολυάριθμες αποστολές και επιχειρήσεις σύμφωνα με την προσέγγιση 360 μοιρών του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια, οι Σύμμαχοι υπογραμμίζουν την αλληλεγγύη, την ενότητα και την αποφασιστικότητα για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη και σε παγκόσμια κλίμακα. Τα τρία βασικά καθήκοντα του ΝΑΤΟ, αποτροπή και άμυνα, πρόληψη και διαχείριση κρίσεων και συνεργατική ασφάλεια, έχουν αυξηθεί σε περιεχόμενο και εμβέλεια καθώς το περιβάλλον ασφαλείας μας γινόταν πιο περίπλοκο. Το ΝΑΤΟ τού σήμερα επενδύει στην ανθεκτικότητά του, στην προσαρμογή του κλίματος, στην τεχνολογική του υπεροχή. Σήμερα έχουμε 32 κράτη – μέλη και η τελευταία προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας ενίσχυσε τις συνολικές μας ικανότητες και έκανε τους νέους συμμάχους μας ασφαλέστερους. Η συμμετοχή τους ήταν το πιο ορατό σημάδι για το μέλλον της Συμμαχίας, ισχυρότερη και συνεχώς εξελισσόμενη. Καθώς το ΝΑΤΟ γιορτάζει τα 75 χρόνια από την ύπαρξή του, η Κροατία γιορτάζει τη 15η επέτειο από την ένταξη της στη Συμμαχία. Η Κροατία δυστυχώς δεν είχε το προνόμιο 75 ετών ειρήνης. Από το 1991 έως το 1995, έπρεπε να αγωνιστούμε και να υπερασπιστούμε την ελευθερία και τη δημοκρατία μας. Αντιμετωπίζοντας έναν πολύ πιο δυνατό επιτιθέμενο εκείνη την εποχή, επικρατήσαμε ενάντια σε όλες τις πιθανότητες. Μετά τη νίκη μας, και σηκωθήκαμε από τις στάχτες, μεταμορφωθήκαμε σε σύγχρονους συνεισφέροντες στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής ηπείρου, σταθερά ενσωματωμένοι στη διατλαντική κοινότητά μας. Η εμπειρία και η τεχνογνωσία της ίδιας της Κροατίας συμβάλλουν σήμερα στην αποτροπή και την άμυνα του ΝΑΤΟ και η αποφασιστικότητά μας να επενδύσουμε στη δική μας ασφάλεια με τεχνολογικά προηγμένες αμυντικές λύσεις είναι σταθερή. Η Κροατία και η Ελλάδα είναι μεσογειακές χώρες, αφοσιωμένοι εταίροι εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ταυτόχρονα σύμμαχοι και δύο πυλώνες της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Ενώ η Αδριατική και το Ιόνιο πέλαγος μας συνδέουν, μεταξύ μας βρίσκεται μια ηπειρωτική περιοχή που δεν είναι ακόμη πλήρως ενσωματωμένη στις ευρωατλαντικές δομές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συνεχής, ισχυρή ελληνο-κροατική συνεργασία για τη διασφάλιση της σταθερότητας σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης είναι ζωτικής σημασίας. Είμαι πεπεισμένος ότι το Ζάγκρεμπ και η Αθήνα, ως εταίροι και Σύμμαχοι, θα συνεχίσουν να ενισχύουν και να συμβάλλουν στη σταθερότητα της άμεσης γειτονιάς του ΝΑΤΟ και κατ’ επέκταση της Συμμαχίας στο σύνολό της.

==================

Στεφάν Σεζουρνέ

Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας

Να οικοδομήσουμε μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας για την ήπειρό μας

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Οι χώρες – μέλη της Συμμαχίας είναι απαλλαγμένες από ένοπλη επίθεση εδώ και 75 χρόνια, χάρη στη διπλή επίδραση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στην αποτρεπτική επίδραση της διατλαντικής Συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ διαδραμάτισε επίσης καθοριστικό ρόλο για την ενοποίηση της ηπείρου μας, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, και των βαλκανικών χωρών, των οποίων η ένταξη στην ΕΕ βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση. Υπήρξε επίσης ένα ισχυρό όχημα για την υπεράσπιση των αξιών μας, ιδίως κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. Η συμμαχία έχει επίσης αποδείξει την ικανότητα των μεμονωμένων κρατών να ασκούν ανεξάρτητες εξωτερικές πολιτικές. Η Γαλλία δεν είδε ποτέ τη συμμετοχή της ως ευθυγράμμιση. Είναι μια επιπλέον εγγύηση ασφάλειας για εμάς και τους εταίρους μας. Αυτό ήταν πάντα το όραμα της Γαλλίας και η γεωπολιτική πραγματικότητα επιβεβαίωσε την επιμονή μας στη δημιουργία στρατηγικής αυτονομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μιας γνήσιας ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής που θα συμπληρώνει το ΝΑΤΟ. Με τη ρωσική απειλή, την επιστροφή του επεκτατισμού και τις πολιτικές ανατροπές στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας για την ήπειρό μας, με δύο πυλώνες, την ευρωατλαντική οικογένεια και την ευρωπαϊκή οικογένεια. Χαίρομαι που απομακρυνόμαστε από τη στείρα, το ΝΑΤΟ ή η Ευρώπη, συζήτηση. Θα είναι το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη. Χρειαζόμαστε μια δεύτερη πολιτική ασφάλειας ζωής για την προστασία των Ευρωπαίων.

==================

Εσπεν Μπαρθ Αϊντα

Υπουργός Εξωτερικών Νορβηγίας

Είναι σημαντικό ο Πούτιν να μην τα καταφέρει

Η Νορβηγία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από την ίδρυση της συμμαχίας το 1949. Το ΝΑΤΟ και η διατλαντική ενότητα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειας της Νορβηγίας. Κατά τη διάρκεια των 75 ετών, έχει αναπτύξει και προσαρμόσει τη θέση ασφαλείας και άμυνας σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας και απειλής. Η Συμμαχία έχει αποδειχθεί ανθεκτική και ευέλικτη. Αντιμέτωπο με ένα επιθετικό και νεοϊμπεριαλιστικό ρωσικό καθεστώς που διεξάγει έναν βίαιο κατακτητικό πόλεμο εναντίον ενός κυρίαρχου γειτονικού κράτους, το ΝΑΤΟ έχει λάβει σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση της συμμαχικής συλλογικής ασφάλειας. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που η Νορβηγία θα επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ του 2% φέτος. Το ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, και ως αμυντική συμμαχία, δεν επιδιώκει αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την Ουκρανία στο δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, όπως κατοχυρώνεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Η Νορβηγία μαζί με άλλες συμμαχικές χώρες παρέχουν στρατιωτική και πολιτική βοήθεια στον αμυντικό πόλεμο της Ουκρανίας διμερώς. Είναι σημαντικό ο Πούτιν να μην τα καταφέρει, όχι μόνο για τους Ουκρανούς, που πολεμούν με εκπληκτική ανδρεία, αλλά και για τη μελλοντική ασφάλεια της Ευρώπης. Ως δημοκρατίες και σύμμαχοι, αυτή είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας. Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει ολόκληρη τη Συμμαχία και δημιουργεί δυνατότητες για αυξημένη στρατιωτική και στρατηγική διασύνδεση στον Βορρά. Αυτό φέρνει ενισχυμένη αποτροπή και τελικά σταθερότητα στην περιοχή, προς το κοινό όφελος όχι μόνο των σκανδιναβικών χωρών αλλά και των συμμάχων μας στη Βαλτική και στην Πολωνία. Ως Νορβηγοί, φιλοδοξία μας είναι να εργαστούμε για να κάνουμε τη σκανδιναβική περιοχή την πιο ολοκληρωμένη στην Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε από 12 χώρες. Εκτοτε, 20 ακόμη χώρες υπέβαλαν αίτηση για ένταξη και προσχώρησαν στη Συμμαχία. Οταν γιορτάζουμε τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ, γιορτάζουμε επίσης τη μακράν πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία.

==================

Γιουράι Μπλάναρ

Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας

Βλέπουμε το ΝΑΤΟ ως ειρηνευτικό έργο

Οταν στις 29 Μαρτίου 2004 η Σλοβακική Δημοκρατία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ μαζί με έξι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι λόγοι μας ήταν γνωστοί και ξεκάθαροι. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες με τα μέλη της Συμμαχίας, θέλουμε να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες της συλλογικής άμυνας, θέλουμε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον, που σημαίνει περισσότερες ξένες επενδύσεις για εμάς, θέλουμε σύγχρονες ένοπλες δυνάμεις, αλλά πάνω από όλα χρειαζόμαστε φίλους, συμμάχους. Είκοσι χρόνια ένταξης στο ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν την εγκυρότητα των φιλοδοξιών μας. Σήμερα, η Σλοβακία είναι ένας ισχυρός, σταθερός, προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος που όχι μόνο απολαμβάνει τις εγγυήσεις ασφαλείας του άρθρου 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλει στη βελτιωμένη στρατηγική ασφάλεια των εταίρων μας, της Ευρώπης και του κόσμου. Από την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, τα στρατεύματά μας έχουν συμμετάσχει σε ειρηνευτικές αποστολές και επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Αφγανιστάν. Η συμμετοχή στη Συμμαχία, με την εγγύηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, άνοιξε την πόρτα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οταν οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ, πρώτα το 1999 και μετά το 2004, βρισκόταν σε ένα κύμα αισιοδοξίας. Η Σοβιετική Ενωση είχε καταρρεύσει, η ελευθερία και η δημοκρατία ήταν σε άνοδο. Σήμερα, 20 χρόνια μετά, αντιμετωπίζουμε ίσως τις μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλειά μας σε μια γενιά. Οπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αυξανόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής στο νότο, και παλεύουμε με τα φαινόμενα της μαζικής μετανάστευσης, τις κλιματικές απειλές, την τρομοκρατία και τις υβριδικές μορφές πολέμου. Ενταχθήκαμε στο ΝΑΤΟ πριν από δύο δεκαετίες γιατί βλέπουμε στη Συμμαχία έναν χώρο όπου ανήκουμε, όπου μπορούμε να αναπτυχθούμε περαιτέρω, να μοιραστούμε κοινές αξίες, αλλά και να επιδιώξουμε τα δικά μας εθνικά συμφέροντα. Βλέπουμε το ΝΑΤΟ ως ένα ειρηνευτικό έργο και η ένταξη μας αποτελεί εγγύηση ασφάλειας και για τους Σλοβάκους. Δεν θέλουμε περαιτέρω πολέμους, και ως εκ τούτου εκτιμούμε αυτή τη σημαντική 20ετή συνεργασία.

==================

Xάτζα Λαμπίμπ

Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου

Δομικός λίθος της ευρωπαϊκής πολυμέρειας

Το Βέλγιο είναι ισχυρός υποστηρικτής της πολυμέρειας. Η δέσμευσή μας στο ΝΑΤΟ πρέπει να θεωρηθεί ως μέρος αυτού του ευρύτερου οράματος, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής του Βελγίου. Δεν είναι τυχαίο ότι το Βέλγιο φιλοξενεί πολλούς πολυμερείς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του Αρχηγείου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE) στο Casteau. Το ΝΑΤΟ είναι ένας από τους κύριους δομικούς λίθους της πολυμέρειας στην Ευρώπη. Με τη μοναδική του αποστολή της αποτροπής και της συλλογικής άμυνας της περιοχής του Βόρειου Ατλαντικού, η Συμμαχία έχει διασφαλίσει την ασφάλειά μας και συνεπώς την ευημερία μας τα τελευταία 75 χρόνια. Σήμερα, καθώς αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, οι Σύμμαχοι επέδειξαν και πάλι την ενότητα και τη δέσμευσή τους ο ένας προς τον άλλο. Το Βέλγιο θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος εντός του ΝΑΤΟ. Και τέλος, δράττομαι της ευκαιρίας για να ευχηθώ ένα θερμό καλωσόρισμα στη Σουηδία, τον τελευταίο μας σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.