Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ και οι σομαλοί πειρατές αναλαμβάνουν δράση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αφρικής, με αποτέλεσμα το 13% του παγκόσμιου διά θαλάσσης εμπορίου να δέχεται επίθεση, σύμφωνα με την ναυτιλιακή οργάνωση Bimco. Χθες έγινε γνωστή μία ακόμη επίθεση των Χούθι σε πλοίο. Εκπρόσωπος των ανταρτών επιβεβαίωσε ότι την προηγούμενη Κυριακή δέχθηκε πυραυλική επίθεση το πλοίο μεταφοράς υγραερίου «MADO» το οποίο φέρει σημαία των Νησιών Μάρσαλ και ο εκπρόσωπος των Χούθι το χαρακτήρισε αμερικανικό. Το πλοίο, που ανήκει σε ναυτιλιακή εταιρεία λιβανέζικων συμφερόντων η οποία έχει τα γραφεία της στην Ελλάδα, κατευθύνεται προς τη Σιγκαπούρη. Κανείς από το πλήρωμα δεν τραυματίστηκε και το πλοίο συνέχισε το ταξίδι του.

Μείωση διελεύσεων

Οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, σε συνδυασμό με την αύξηση της πειρατείας στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, διαταράσσουν το παγκόσμιο εμπόριο. Οπως εκτιμά η Bimco το 2023 το 13% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου εξυπηρετήθηκε από πλοία που διήλθαν από τη συγκεκριμένη περιοχή. Ωστόσο, οι επιθέσεις που ξεκίνησαν στα τέλη Νοεμβρίου έχουν μειώσει κατά 50% τον αριθμό των πλοίων που επιλέγουν την Ερυθρά Θάλασσα στη ρότα προς την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με τον Filipe Gouveia, ναυτιλιακό αναλυτή της Bimco.

Από τον Νοέμβριο του 2023, η απειλή για τη ναυτιλία έχει αυξηθεί, καθώς οι Χούθι άρχισαν να επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν. Ταυτόχρονα, η πειρατική δραστηριότητα στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Σομαλίας έχει αυξηθεί και από τον Δεκέμβριο έχουν καταληφθεί δύο πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου και αρκετά αλιευτικά πλοία.

Ως αποτέλεσμα των επιθέσεων των Χούθι υπήρξε σημαντική μείωση των πλοίων στην περιοχή από τον Ιανουάριο του 2024. Τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, ο αριθμός των πλοίων που διέρχονταν από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκε κατά 51% σε ετήσια βάση, αντιπροσωπεύοντας μείωση της ακαθάριστης χωρητικότητας κατά 63% σε ετήσια βάση.

Υψηλότερο κόστος

Τα πλοία που εξακολουθούν να ταξιδεύουν μέσω των πληγεισών περιοχών αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερο κόστος. Διακινδυνεύουν την απώλεια ανθρώπινων ζωών και ζημιών στα πλοία και πρέπει να πληρώνουν υψηλότερα ασφάλιστρα. Κατά συνέπεια, η αυξημένη απειλή για τα πλοία αυξάνει το εμπορικό κόστος ανεξάρτητα από τη διαδρομή που επιλέγεται, αναφέρει η Bimco.

Παρά τις διεθνείς προσπάθειες για τη βελτίωση της ασφάλειας και οι δύο ομάδες (Χούθι και πειρατές) παραμένουν ενεργές με τους αντάρτες της Υεμένης να απειλούν να επεκτείνουν τις επιθέσεις τους σε πλοία στον Ινδικό Ωκεανό. Εάν η ασφάλεια στην περιοχή δεν βελτιωθεί σημαντικά, τα πλοία δεν μπορούν να επιστρέψουν στα κανονικά τους δρομολόγια.