ΒΟΓΚΑΝ ΓΚΕΘΙΝΓΚ

Ο πρώτος μαύρος πρωθυπουργός

Ο Βόγκαν Γκέθινγκ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ουαλίας, ο πρώτος μαύρος πολιτικός που καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα. Αυτό σημαίνει ότι κανένα έθνος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν κυβερνάται πλέον από λευκό προτεστάντη Βρετανό. «Σήμερα γυρίζουμε σελίδα στην ιστορία του έθνους μας. Οχι μόνο επειδή έχω την τιμή να είμαι ο πρώτος μαύρος ηγέτης σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, αλλά επειδή αυτό δείχνει και τη μεγάλη πρόοδο των γενεών», δήλωσε στη νικητήρια ομιλία του ο νέος πρωθυπουργός, που αναδείχθηκε έπειτα από ψηφοφορία για αλλαγή ηγεσίας στο Εργατικό Κόμμα της Ουαλίας.

Μέχρι πρότινος ο 50χρονος Γκέθινγκ ήταν υπουργός Οικονομικών στην Ουαλία. Ο πατέρας του είναι Ουαλός, ενώ η μητέρα του από τη Ζάμπια. Επισήμως αναλαμβάνει αύριο, ήδη όμως αντιμετωπίζει το πρώτο σκάνδαλο, την αποδοχή μιας «αμφιλεγόμενης» δωρεάς ύψους 200.000 λιρών από την εταιρεία Dauson Environmental Group και τον επιχειρηματία Ντέιβιντ Τζον Νιλ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί δύο φορές για περιβαλλοντικά αδικήματα.

ΜΑΡΙΓΙΑ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ

Ελαβε εντολή για νέα κυβέρνηση

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Μαρίγια Γκάμπριελ του κεντροδεξιού κόμματος GERB συμφώνησε χθες να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικολάι Ντένκοφ στις 5 Μαρτίου. Η παραίτηση του Ντένκοφ άνοιξε τον δρόμο για το κόμμα GERB να ηγηθεί της κυβέρνησης για εννέα μήνες, όπως συμφωνήθηκε μετά τις εκλογές του περασμένου έτους. «Αποδέχομαι αυτή την εντολή με αίσθημα ευθύνης, καθώς η Βουλγαρία χρειάζεται σταθερότητα», δήλωσε η Γκάμπριελ, η οποία στο παρελθόν είχε διατελέσει ευρωπαία επίτροπος για την ψηφιακή οικονομία.

Το GERB που κέρδισε 69 έδρες και το φιλοδυτικό μπλοκ υπό την ηγεσία του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» που συγκέντρωσε 64 έδρες και το οποίο εκπροσωπεί ο Ντένκοφ, συμφώνησαν πέρσι ότι η 45χρονη Γκάμπριελ θα αναλάβει την πρωθυπουργία, μετά την ολοκλήρωση της εννεάμηνης θητείας του Ντένκοφ. Στις αρχές του μήνα, το GERB ζήτησε να διατηρήσει η Γκάμπριελ το χαρτοφυλάκιό της ενώ είναι πρωθυπουργός και πρότεινε εναλλαγή κάθε 15 μήνες, αντί για 9 μήνες.

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

«Θα γίνει μακελειό στη χώρα»

Εντείνει την κινδυνολογική ρητορική του ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, προειδοποιώντας για «μακελειό» που, κατ΄αυτόν, πρόκειται να υποστεί η αμερικανική οικονομία εάν κερδίσει ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Η 5η Νοεμβρίου θα είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της χώρας μας», είπε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σε προεκλογική εκδήλωση στο Οχάιο. «Αν δεν εκλεγώ εγώ, θα γίνει μακελειό στη χώρα», συνέχισε, μιλώντας για απειλές στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία από τον Τζο Μπάιντεν.

Το επιτελείο του Μπάιντεν αντέδρασε δίνοντας στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία χαρακτήρισε τον Τραμπ ηττημένο των προεδρικών εκλογών του 2020, ο οποίος «πολλαπλασιάζει τις απειλές του για πολιτική βία. Θέλει κι άλλη 6η Ιανουαρίου», προστίθεται, σε μια αναφορά στην επίθεση οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο το 2021. «Ομως οι Αμερικανοί θα του επιφέρουν νέα εκλογική ήττα τον Νοέμβριο, διότι συνεχίζουν να απορρίπτουν τον εξτρεμισμό του, την κλίση του στη βία, τη δίψα του για εκδίκηση».