Το πλοίο με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα απέπλευσε από την Κύπρο, στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου η ανταλλαγή πυρών έχει κλιμακωθεί απότομα, έρευνα του BBC αποκάλυψε την κακομεταχείριση του ιατρικού προσωπικού από ισραηλινούς στρατιώτες στο νοσοκομείο Νάσερ στη Γάζα και εν μέσω όλων αυτών οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός του Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται «σε κίνδυνο». Στις εκτιμήσεις αυτές τονίζονται οι μαζικές διαμαρτυρίες κατά του πρωθυπουργούυ του Ισραήλ και η προοπτική επικείμενων εκλογών. Τα συμπεράσματα σχετικά με την επισφαλή πολιτική θέση του Νετανιάχου αποτελούν μέρος της έκθεσης «ετήσιας αξιολόγησης απειλών» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

«Η βιωσιμότητα του Νετανιάχου ως ηγέτη καθώς και ο κυβερνητικός συνασπισμός ακροδεξιών και υπερορθόδοξων κομμάτων του… μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο» αναφέρεται στην αξιολόγηση. Προστίθεται ότι η δυσπιστία προς τον μακροβιότερο πρωθυπουργό του Ισραήλ, η οποία ήταν ήδη υψηλή πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου και την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, «έχει βαθύνει και διευρύνεται στους ισραηλινούς πολίτες». Εάν διεξαχθούν νέες εκλογές, το κόμμα του Νετανιάχου, Λίκουντ, και τα υπερορθόδοξα, συντηρητικά κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό αναμένεται να χάσουν μεγάλο αριθμό εδρών στο κοινοβούλιο. Σημειώνοντας τη δυνατότητα για εκλογές, οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν πως «μια διαφορετική, πιο μετριοπαθής κυβέρνηση συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι περίπου το 70% των Ισραηλινών επιθυμεί την παραίτηση Νετανιάχου. Οι αμερικανοί ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες για πιθανά θετικά «αποτελέσματα διακυβέρνησης» στη μεταπολεμική Γάζα, επικαλούμενοι τη διαρκή δημόσια υποστήριξη της Χαμάς, τη «συνεχιζόμενη εχθρότητα» με τους αντιπάλους της, την Παλαιστινιακή Αρχή που εδρεύει στη Δυτική Οχθη, καθώς και τις πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης. Τέλος, στην έκθεση περιλαμβάνεται η προειδοποίηση ότι η Χεζμπολάχ, που θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς μη κρατικούς παράγοντες στον κόσμο, «θα εξετάσει μια σειρά από επιλογές αντιποίνων» κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, ανάλογα με τις ενέργειες του Ισραήλ στον Λίβανο.

Αυτή τη στιγμή η αντιπαράθεση στα σύνορα έχει κλιμακωθεί έντονα μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, καθώς ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν δύο φορές στόχους βαθιά μέσα στον Λίβανο, κοντά στην πόλη Μπααλμπέκ, και η Χεζμπολάχ απάντησε με το μεγαλύτερο μπαράζ ρουκετών από την έναρξη των εχθροπραξιών τον Οκτώβριο. Οι επιδρομές ήταν η τρίτη περίπτωση τέτοιων επιθέσεων από ισραηλινές δυνάμεις βαθιά μέσα στον Λίβανο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με στόχους αυτούς που ο ισραηλινός στρατός περιγράφει ως κέντρα διοίκησης της Χεζμπολάχ που στεγάζουν «σημαντικά οπλικά συστήματα», καθώς και μονάδες drones και πυραύλων.

Η βοήθεια

Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ χαιρέτισε τον απόπλου από την Κύπρο πλοίου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Arms, που μεταφέρει 200 τόνους βοήθειας για τους αποκλεισμένους κατοίκους της Γάζας που λιμοκτονούν. Υπάρχει ελπίδα αυτό το ταξίδι να ανοίξει έναν θαλάσσιο δρόμο για την ευρύτερη παράδοση προμηθειών. Το πλοίο που απέπλευσε από τη Λάρνακα ρυμουλκεί μια φορτηγίδα φορτωμένη με αλεύρι, ρύζι και τρόφιμα με πρωτεΐνη. Η αποστολή χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οργανώθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen που εδρεύει στις ΗΠΑ. Καθώς οι υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας υποστηρίζουν ότι οι παραδόσεις στη Γάζα καθυστερούν λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων, το ενδιαφέρον έχει στραφεί σε εναλλακτικές οδούς, συμπεριλαμβανομένων των ρίψεων από αέρα και τη μεταφορά μέσω θαλάσσης. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το 1/4 του πληθυσμού στη Γάζα κινδυνεύει τώρα από την πείνα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Ματζέντ αλ Ανσάρι δήλωσε χθες ότι οι διαπραγματευτές που επιδιώκουν κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, δεν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, παρότι πέρασε η κρίσιμη ημερομηνία της έναρξης του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους. Πάντως, ο αρχηγός της CIA Ουίλιαμ Μπερνς ισχυρίστηκε ότι παρά τα πολλά ζητήματα που μένουν άλυτα «υπάρχει ακόμα πιθανότητα συμφωνίας».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με αποκάλυψη του BBC ότι το ιατρικό προσωπικό στη Γάζα αντιμετώπισε βίαιη και ταπεινωτική μεταχείριση κατά την κράτηση ύστερα από ισραηλινή επιδρομή. Το νοσοκομείο Νάσερ στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς – την εποχή εκείνη το μεγαλύτερο λειτουργικό νοσοκομείο στην παλαιστινιακή επικράτεια – δέχθηκε επιδρομή για αρκετές ημέρες από ισραηλινές δυνάμεις σε μια επίθεση που ξεκίνησε στις 15 Φεβρουαρίου. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι είχε συλλάβει περίπου 200 υπόπτους, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με το BBC, ήταν και δεκάδες γιατροί. Τρεις πηγές περιέγραψαν ότι τους είχαν δεμένα τα μάτια, τους εξανάγκασαν να γδυθούν με τα εσώρουχά τους και τους ξυλοκόπησαν επανειλημμένα, καθώς και ότι υπέστησαν και άλλη σκληρή και ταπεινωτική μεταχείριση κατά τη διάρκεια της κράτησης. Ο δρ Αχμέντ Αμπού Σάμπχα ανέφερε ότι κρατήθηκε επί μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας του έβαλαν φίμωτρο για σκυλιά και του έσπασαν το χέρι στη διάρκεια ανάκρισης.