Σε τροχιά πόλωσης εισέρχονται η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ενόσω οι πολιτικοί αρχηγοί εντείνουν τα προεκλογικά σινιάλα, οριστικοποιώντας τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν μέχρι τις ευρωεκλογές. Στοχεύσεις, τακτικές και θεματικές μπορεί να διαφέρουν, ωστόσο στις 90 μέρες που μένουν μέχρι την πολιτική αναμέτρηση εντοπίζονται κοινές ανησυχίες.

Μία από αυτές, η… ρευστότητα την οποία ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης, ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλουν να βλέπουν στα ακροατήριά τους, αλλά σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό την καταγράφουν. Είναι αποκαλυπτικό το πρόσφατο δημοσκοπικό εύρημα (GPO/«Παραπολιτικά») που εμφανίζει τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους, για την ακρίβεια το 39,8%, να θεωρούν «πολύ» και «αρκετά» πιθανό να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές διαφορετικά απ’ ό,τι έκαναν έναν χρόνο πριν.

Αυτός ο φόβος του 40% διαπερνά οριζόντια τους επιτελείς σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καθώς δείχνει ουσιαστικά αναζήτηση εναλλακτικής – την αναζήτηση ενός «άλλου» κόμματος. Σταθερότητα καταγράφεται περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τους πιο ευμετάβλητους νεοδημοκράτες και τους ακόμα πιο ασταθείς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (24,4%). Εξ ου και η επίτευξη της μέγιστης συσπείρωσης θεωρείται καθοριστικός παράγοντας.

Η κυβέρνηση, επικαλούμενη το… δικό της 40%, εκείνο του 2023, ως «εντολή αλλαγών» και επιχειρώντας επικοινωνιακά ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, παλεύει να αποφύγει ρήγματα με κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Λέει πολλά το γεγονός ότι το μέτωπο της ακρίβειας ορίζεται ως κυρίαρχο στον δρόμο προς τις κάλπες και το ότι η ΝΔ ρίχνει τις δυνάμεις της ώστε να μειώσει αποστάσεις με σημαντικά εκλογικά κοινά. Χαρακτηριστική η περίπτωση του αγροτικού κόσμου, ένα από τα πεδία προβληματισμού των γαλάζιων που έβγαλε τελικά μπροστά τον Πρωθυπουργό. Ο ίδιος συναντά σήμερα αντιπροσωπεία των αγροτών από τη Θεσσαλία ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη σύσκεψη μέσα στην ημέρα με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και θεσσαλικών φορέων. Παράλληλα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που δίνουν τη «μάχη» για την κυριαρχία στον προοδευτικό χώρο, παλεύουν να κατοχυρώσουν ρόλο αξιόπιστης εναλλακτικής.

Σε προεκλογική επιφυλακή

Πρώτη η ΝΔ έσπευσε να θέσει τους μηχανισμούς της σε προεκλογική επιφυλακή. Πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς ο Μητσοτάκης πρόταξε δημοσίως τη σημασία της ευρωκάλπης – μιας «εθνικής κάλπης» όπως λέει –, ζητώντας από τα στελέχη του συντεταγμένο αγώνα με «σημαία» καθημερινότητας και με συνεχή μηνύματα κατά της «ανέξοδης διαμαρτυρίας». Η καθημερινότητα που πιέζει τους κυβερνώντες θα μείνει στην κορυφή της αντιπολιτευτικής κριτικής. Το βλέπουν οι αναλυτές των κυλιόμενων μετρήσεων στα κόμματα, το συναντούν οι δημοσκόποι στα φανερά γκάλοπ: το κριτήριο της ψήφου δεν είναι τόσο ευρωπαϊκό, είναι τα προβλήματα στο εσωτερικό. Ενδεικτικά, η GPO μέτρησε σε μόλις 9% εκείνους που λένε ότι η ψήφος τους θα επηρεαστεί από την ευρωπαϊκή ατζέντα.

Από τη μία η ΝΔ έρχεται πράγματι αντιμέτωπη με εκείνο που ο Μητσοτάκης έλεγε μετεκλογικά ότι αντίπαλος θα είναι τα προβλήματα των πολιτών και «τα δικά μας λάθη» – δηλαδή, ο κακός εαυτός της κυβέρνησης.

Από την άλλη, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έρχονται αντιμέτωποι με τη διαπίστωση ότι η φθορά κάποιου δεν μεταφράζεται αυτομάτως σε κέρδη για άλλον.

Εξ ου και τα κομματικά επιτελεία κοιτάζουν ανήσυχα προς τους αναποφάσιστους (η ΝΔ βλέπει, σύμφωνα με την GPO, ένα 15,7% αναποφάσιστων) και όσους προκρίνουν τον άγνωστο «Κανέναν». Στο ερώτημα ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα θέματα της οικονομίας (ακρίβεια, αισχροκέρδεια, εισοδήματα κ.λπ.) οι ερωτηθέντες (MRB/Open) απαντούν «Κανένας από τους τρεις» (33,5%), ο «Μητσοτάκης» (31,9%), ο «Κασσελάκης» (11,4%) και ο «Ανδρουλάκης» (9,7%).

Ο «Κανένας» έρχεται πρώτος με 34,9% στο αντίστοιχο ερώτημα για την καθημερινότητα (υγεία, παιδεία, εγκληματικότητα κ.λπ.), ακολουθούμενος από τον Μητσοτάκη (27,9%), τον Κασσελάκη (11,7%) και τον Ανδρουλάκη (9,9%).

Οσο οι πολίτες προειδοποιούν για σειρά θεμάτων, η κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να προσεγγίσει αποτελεσματικά το δικό της ακροατήριο. Γι’ αυτό, με αίτημα για «πανελλαδική επιστράτευση» του νεοδημοκρατικού μηχανισμού και με το μήνυμα «υπεύθυνος πατριωτισμός – αληθινός εκσυγχρονισμός» αναμένεται ο Μητσοτάκης να απευθυνθεί σήμερα στο κομματικό ακροατήριο, στο μοναδικό προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, εν όψει της κεντρικής διοργάνωσης στο Ζάππειο (5-7 Απριλίου).