Ανατροπές στη διαχείριση των απουσιών των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου και αυστηροποίηση των ποινών σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για τη νέα σχολική χρονιά. Μάλιστα δεν αποκλείεται να ζητούνται ποινικές και οικονομικές ευθύνες από τους γονείς των μαθητών που συμμετέχουν σε καταλήψεις !

Αν και το επιτελείο του υπουργού Παιδείας δεν έχει οριστικοποιήσει το τελικό σχέδιο ενημερωτικές ιστοσελίδες που καλύπτουν το σχετικό ρεπορτάζ παρουσιάζουν τα βασικά σημεία των αλλαγών που αν εφαρμοστούν αποπνέουν βαθύ συντηρητισμό.

Τι αλλαγές έχουν πέσει στο τραπέζι

Ειδικότερα, αναφέρουν (alfavita.gr–esos.gr) ότι το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει μεταξύ άλλων ειδική διάταξη για την ποινική ευθύνη των γονέων, τα παιδιά των οποίων συμμετέχουν σε μαθητική κατάληψη, αλλά και ειδική διάταξη για οικονομική ευθύνη σε περίπτωση που τα παιδιά τους έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές σε σχολείο.

Γίνεται επαναφορά της διάταξης για την δυνατότητα αποβολής μαθητή μέχρι πέντε ημερών από τον Σύλλογο Διδασκόντων. Παρέχεται η δυνατότητα στον Διευθυντή του Σχολείου, με απόφασή του, να δίνει μέχρι τρεις ημέρες αποβολή. Μαθητής που τιμωρείται με αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν θα επανέρχεται στο σχολείο από το οποίο επιβλήθηκε η ποινή.

Η φοίτηση των μαθητών χαρακτηρίζεται ως επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Επανέρχεται ο θεσμός των δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών.

Αναμένεται λοιπόν από το ερχόμενο έτος να επαναπροσδιοριστεί  το πλαίσιο κανόνων και ευθύνης (μαθητικό ποινολόγιο), καθώς και το σύστημα των απουσιών, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Κατσαρός. Όπως ανέφερε, θα εξεταστεί εκ νέου ο αριθμός των απουσιών των μαθητών και πιθανότατα θα επανέλθει στις 50 δικαιολογημένες και 50 αδικαιολόγητες απουσίες, καθώς επί υπουργίας Κ. Γαβρόγλου καταργήθηκε η διάκριση απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες, με όριο απουσιών τις 114.