Το εμπορικό πλοίο Rubymar το οποίο είχε εγκαταλειφθεί στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, αφού στοχοθετήθηκε από τους αντάρτες Χούθι στις 18 Φεβρουαρίου, βυθίστηκε, όπως ανέφερε σε μία σημερινή ανακοίνωση της, η αναγνωρισμένη από την διεθνή κοινότητα, κυβέρνηση της Υεμένης.

Είναι το πρώτο πλοίο που χάνεται από τότε που οι μαχητές Χούθι άρχισαν να βάζουν στο στόχαστρο την εμπορική ναυτιλία τον Νοέμβριο.

Η στιγμή της βύθισης του Rubymar:

Η κυβερνητική ανακοίνωση ανέφερε ότι το πλοίο βυθίστηκε το βράδυ της Παρασκευής και προειδοποίησε για «περιβαλλοντική καταστροφή».

Το πλοίο μετέφερε περισσότερους από 41.000 τόνους λιπάσματος όταν δέχθηκε επίθεση, είχε δηλώσει προηγουμένως η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού.

Ομως δεν είναι μόνο οι χιλιάδες τόνοι χημικών ουσιών που διασκορπίζονται στη θάλασσα από το ναυάγιο. Είναι επίσης οι χιλιάδες τόνοι καυσίμου που εδώ και μέρες απελευθερώνονται στο θαλάσσιο οικοσύστημα αφού το πλοίο ήταν μισοβυθισμένο μετά το πυραυλικό χτύπημα που είχε δεχτεί.

Και πιο σημαντικό απ΄όλα είναι το γεγονός ότι κανείς οργανισμός, ούτε μόνη της η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, μπορεί να αναλάβει το δύσκολο έργο περιορισμού της τοξικής ρύπανσης της θάλασσας, καθώς η περιοχή αυτή συνιστά εμπόλεμη ζώνη.

Οι Χούθι της Υεμένης επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας από τα μέσα Νοεμβρίου, λέγοντας ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Τη Δευτέρα, μια ομάδα της κυβέρνησης της Υεμένης επισκέφθηκε το Rubymar, ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Μπελίζ, ιδιοκτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, και δήλωσε ότι ήταν μερικώς βυθισμένο και θα μπορούσε να βυθιστεί εντός δύο ημερών.

Ο αμερικανικός στρατός είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η επίθεση είχε προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο φορτηγό πλοίο και ότι προκλήθηκε πετρελαιοκηλίδα μήκους 18 μιλίων (29 χλμ.).

Ο Πέμπτος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα να επιβεβαιώσει τη βύθιση το Σάββατο.

Επίθεση στο λιμάνι Μόκα της Υεμένης

Σε δύο ξεχωριστές αναφορές το Σάββατο ο οργανισμός United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) ανέφερε ότι έλαβε αναφορά για επίθεση σε πλοίο 15 ναυτικά μίλια δυτικά του λιμανιού Μόκα της Υεμένης.

«Το πλήρωμα έριξε άγκυρα στο πλοίο και εκκενώθηκε από τις στρατιωτικές αρχές», ανέφερε ο UKMTO σε ένα ενημερωτικό σημείωμα.

Ξεχωριστά, ο UKMTO ανέφερε ότι ένα πλοίο βυθίστηκε.

Σε καμία από τις δύο αναφορές δεν κατονομάστηκε το Rubymar, αν και τα δύο περιστατικά συνέβησαν στην περιοχή όπου το Rubymar εθεάθη για τελευταία φορά.

Στον βυθό της Ερυθράς Θάλασσας κατέληξε το βρετανικό φορτηγό πλοίο Rubymar

Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν ωθήσει τις ναυτιλιακές εταιρείες να εκτρέψουν τα πλοία προς τη μακρύτερη και ακριβότερη διαδρομή γύρω από τη νότια Αφρική. Έχουν επίσης υποδαυλίσει τους φόβους ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να εξαπλωθεί, αποσταθεροποιώντας την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία άρχισαν να πλήττουν στόχους των Χούθι στην Υεμένη τον Ιανουάριο σε αντίποινα για τις επιθέσεις στη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, στο στενό Bab al-Mandab και στον Κόλπο του Άντεν.

Η κυβέρνηση της Υεμένης με διεθνή αναγνώριση έχει την έδρα της στο νότιο λιμάνι του Άντεν, ενώ οι Χούθι ελέγχουν μεγάλο μέρος του βορρά και άλλα μεγάλα κέντρα.