Ο ισραηλινός σκηνοθέτης Γιουβάλ Αβραάμ και ο Παλαιστίνιος Μπάζελ Αντρα συνεργάστηκαν για την ταινία «No Other Land», η οποία καταγράφει την εξάλειψη των παλαιστινιακών χωριών στο Masafer Yatta στη Δυτική Οχθη. Το κοινό έργο τους τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ της Μπερλινάλε. Στην ευχαριστήρια ομιλία του ο 29χρονος Αβραάμ κατήγγειλε μια «κατάσταση απαρτχάιντ» ζητώντας από τη γερμανική κυβέρνηση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ηταν μία από τις πολλές στιγμές κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης στην οποία οι κινηματογραφιστές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη. Το κοινό χειροκρότησε δυνατά, στην αίθουσα ακούστηκαν σφυρίγματα και επευφημίες, αλλά την επόμενη ημέρα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης και ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχολίασαν το κλίμα της κινηματογραφικής διοργάνωσης, ότι ενέτεινε τον αντισημιτισμό που έχει εκδηλωθεί στη Γερμανία.

Οπως ο δήμαρχος του Βερολίνου Κάι Βέγκνερ, ο οποίος ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι οι δηλώσεις των κινηματογραφιστών ήταν γεμάτες με «απαράδεκτη σχετικοποίηση», αφού παρέλειψαν κάθε αναφορά στη Χαμάς. Η υπουργός Πολιτισμού Κλαούντια Ροτ ανέφερε στο Instagram ότι οι «σοκαριστικά μονόπλευρες» ομιλίες τους «χαρακτηρίζονταν από βαθύ μίσος για το Ισραήλ».

Ωστόσο είχαν προηγηθεί εκκλήσεις για παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, μέλους του κόμματος των Πρασίνων, επειδή σε πλάνα από την εκδήλωση φαίνεται να χειροκροτεί την ομιλία των Αβραάμ και Αντρα. Και την περασμένη Δευτέρα το γραφείο της Ροτ σε ανακοίνωση στο Χ προσπάθησε να διευκρινίσει ότι η υπουργός χειροκρότησε το ισραηλινό, αλλά όχι το παλαιστινιακό ήμισυ του διδύμου: «Το χειροκρότημά της απευθυνόταν στον εβραίο – ισραηλινό δημοσιογράφο και σκηνοθέτη Γιουβάλ Αβραάμ, ο οποίος μίλησε υπέρ μιας πολιτικής λύσης και μιας ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή».

Ο ίδιος ο Γιουβάλ Αβράμ όμως είπε στον «Guardian» ότι ο χαρακτηρισμός της τελετής απονομής των βραβείων ως «αντισημιτικής» από γερμανούς αξιωματούχους οδήγησε σε απειλές θανάτου και σωματικό εκφοβισμό μελών της οικογένειάς του, με αποτέλεσμα να αναβάλει τα σχέδιά του να επιστρέψει στο Ισραήλ.

«Ζωές σε κίνδυνο»

«Το να βρίσκεσαι σε γερμανικό έδαφος ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος και να ζητάς κατάπαυση του πυρός – και στη συνέχεια να σε χαρακτηρίζουν αντισημίτη – δεν είναι μόνο εξωφρενικό, αλλά θέτει σε κίνδυνο τις ζωές Εβραίων» δήλωσε ο Αβραάμ στον «Guardian». «Αν αυτός είναι ο τρόπος της Γερμανίας να αντιμετωπίσει την ενοχή της για το Ολοκαύτωμα, χάνεται κάθε νόημα».

Ο Αβραάμ, του οποίου η γιαγιά γεννήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειας του πατέρα του σκοτώθηκε στο Ολοκαύτωμα, πρόσθεσε: «Μπορείτε να επικρίνετε την ομιλία αποδοχής μας, ότι θα έπρεπε να είχαμε αναφερθεί στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου – όλα αυτά είναι θεμιτά. Αλλά η Γερμανία χρησιμοποιεί τον αντισημιτισμό ως όπλο. Εναν όρο που προορίζεται για να προστατεύει τους Εβραίους, τον χρησιμοποιεί όχι μόνο για να φιμώσει τους Παλαιστίνιους, αλλά και για να φιμώσει τους Εβραίους και τους Ισραηλινούς που ασκούν κριτική στην κατοχή και χρησιμοποιούν τη λέξη «απαρτχάιντ». Αυτό είναι επίσης επικίνδυνο, γιατί απαξιώνει τον όρο «αντισημιτισμός»».