Το ηλεκτρικό Renault 5 E-Tech αποτελεί το νέο μοντέλο της γαλλικής φίρμας διαθέτοντας ένα  μακρύ μεταξόνιο (2,54 m), το μεγαλύτερο δυνατό εσωτερικό χώρο και τη μεγαλύτερη δυνατή χωρητικότητα αποσκευών (326 λίτρα), το χαμηλότερο κέντρο βάρους και το μειωμένο βάρος (λιγότερο από 1.500 κιλά). Η πλατφόρμα AmpR Small έχει επιφέρει επίσης οικονομίες κλίμακας σε πολλούς τομείς, χωρίς συμβιβασμούς στα ηλεκτρικά εξαρτήματα ή τις τεχνολογίες που είναι χρήσιμες για τους πελάτες. Μέσω αυτής της ανατρεπτικής προσέγγισης, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, η Renault κατάφερε να μειώσει τη διάρκεια εξέλιξης σε μόλις τρία χρόνια.

Κάτω από το καπό, ο κινητήρας του ηλεκτρικού Renault 5 E-Tech είναι πιο συμπαγής από τους κινητήρες των ηλεκτρικών Megane E-Tech και Scenic E-Tech στους οποίους βασίζεται. Καθώς δεν διαθέτει μόνιμους μαγνήτες, δεν χρησιμοποιεί σπάνιες γαίες, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον αντίκτυπό του στο περιβάλλον. O κινητήρας θα διατίθεται σε τρεις κατηγορίες ισχύος: 95, 120 και 150 ίππων.

Renault 5 Iconic Verte, Preshow Renault from February 12 to 16th 2024 at Aubervilliers, France – Photo Frédéric Le Floc’h / DPPI

Renault 5 Iconic Verte, Preshow Renault from February 12 to 16th 2024 at Aubervilliers, France – Photo Frédéric Le Floc’h / DPPI

Το ηλεκτρικό Renault 5 E-Tech μας συστήνει ένα νέο αμφίδρομο φορτιστή εναλλασσόμενου ρεύματος συμβατό με τις τεχνολογίες V2L (Vehicle to Load) , για φόρτιση ηλεκτρικών συσκευών μέσω του αυτοκινήτου, και V2G (Vehicle to Grid), για μεταφορά ηλεκτρικού φορτίου από το αυτοκίνητο στο δίκτυο.

Το ηλεκτρικό Renault 5 E-Tech είναι ένα ευέλικτο αυτοκίνητο που νιώθει άνετα τόσο στην πόλη όσο και στον αυτοκινητόδρομο, χάρη στον φορτιστή εναλλασσόμενου ρεύματος 11 kW, τον φορτιστή συνεχούς ρεύματος 80 ή 100 kW και την μπαταρία έως 52 kWh που του προσφέρει αυτονομία έως 400 km με μετρήσεις βάσει του προτύπου WLTP. Προσφέρει, επίσης, μια σπάνια δυνατότητα για την κατηγορία ηλεκτρικών αυτοκινήτων πόλης: μπορεί να ρυμουλκήσει τρέιλερ, με ικανότητα ρυμούλκησης 500 kg.

Renault 5 Iconic Bleu, Preshow Renault from February 12 to 16th 2024 at Aubervilliers, France – Photo Yann / DPPI

Σε συνδυασμό με τις συνδεδεμένες υπηρεσίες της Google, στο ηλεκτρικό Renault 5 E-Tech κάνει το ντεμπούτο του το Reno, το επίσημο avatar της Renault, ένας έξυπνος, χρήσιμος και αξιαγάπητος συνταξιδιώτης. Το Reno, ένα προϊόν που ανέπτυξε η Renault για να προσφέρει μια πιο ευχάριστη και πιο διαισθητική ηλεκτρική εμπειρία, είναι μια αληθινή προσωπικότητα. Απαντά σε ερωτήσεις και ανταποκρίνεται στις εντολές του χρήστη (π.χ., «Γεια σου Reno, προγραμμάτισε μια φόρτιση για αύριο το πρωί στις 8» ή «Γεια σου Reno, πώς μπορώ να αυξήσω την αυτονομία μου;») και χαρίζει στο όχημα μια ξεχωριστή υπογραφή γεμάτη ενσυναίσθηση. 

Renault 5 Iconic Jaune, Preshow Renault from February 12 to 16th 2024 at Aubervilliers, France – Photo Frédéric Le Floc’h / DPPI

Με την τελευταία λέξη στις τεχνολογίες ασφάλειας, το ηλεκτρικό Renault 5 E-Tech διαθέτει βοηθήματα οδήγησης (ADAS) που προέρχονται από μεγαλύτερες κατηγορίες της αγοράς, όπως το έξυπνο προσαρμοζόμενο σύστημα ελέγχου της ταχύτητας που διαβάζει τον δρόμο και το σύστημα ενεργούς υποβοήθησης οδήγησης (Active Driver Assist), μια τεχνολογία αυτοματοποιημένης οδήγησης επιπέδου 2. Περιλαμβάνει επίσης πρωτοποριακές τεχνολογίες που διευκολύνουν το έργο των υπηρεσιών διάσωσης σε περίπτωση ατυχήματος (Fireman Access, Pyroswitch και QRescue). Το νέο δυναμικό σύστημα πέδησης μειώνει στο μισό τον χρόνο αντίδρασης για το αυτόματο φρενάρισμα. Τέλος, το Safety Coach υποστηρίζει τον οδηγό και μειώνει τον κίνδυνο ατυχήματος.

Το ηλεκτρικό Renault 5 E-Tech είναι ένα ιδιοφυές, συνδεδεμένο, ανταγωνιστικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης made in France / made in Europe που σκοπεύει να κερδίσει μια θέση στην καρδιά όλων.  Η κυκλοφορία του προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο του 2024.