Αλεξάντερ Λουκασένκο

Εκλογές – φάρσα στη Λευκορωσία

Από τις κοινοβουλευτικές και τοπικές «εκλογές» που πραγματοποιήθηκαν χθες στη Λευκορωσία δεν έχει νόημα να κρατήσει κανείς τίποτε άλλο παρά μόνο τη δήλωση της εξόριστης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια. «Δεν υπάρχουν άνθρωποι στα ψηφοδέλτια που θα προσέφεραν πραγματικές αλλαγές διότι το καθεστώς επέτρεψε μόνο σε βολικές για αυτό μαριονέτες να λάβουν μέρος», είπε, κάνοντας λόγο για μία «ανούσια φάρσα». Με 1.400 πολιτικούς κρατούμενους πίσω από τα κάγκελα, ανάμεσά τους ηγέτες της αντιπολίτευσης καθώς και ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης ακτιβιστής Αλές Μπιαλιάτσκι, τον μηχανισμό της καταστολής σε πλήρη λειτουργία και τις Αρχές να χρησιμοποιούν, σύμφωνα με το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Viasna, «όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε να διασφαλίσουν το αποτέλεσμα που χρειάζονται», δεν έχει το παραμικρό νόημα να αναζητήσει και να μάθει κανείς αυτό το αποτέλεσμα.

Προδιαγεγραμμένο είναι, όπως και το αποτέλεσμα των προεδρικών «εκλογών» του 2025, με τη συμμετοχή, για έβδομη φορά, του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ρίσι Σούνακ

Ο λαϊκισμός στα καλύτερά του

Οι δημοσκοπήσεις στη Βρετανία δείχνουν καθαρά πως στις επόμενες γενικές εκλογές οι Τόρις θα χάσουν την πλειοψηφία των εδρών της υπαίθρου από τους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Ο βρετανός πρωθυπουργός, λοιπόν, Ρίσι Σούνακ πραγματοποιεί τελευταία μια συντονισμένη προσπάθεια να βελτιώσει τη θέση του κόμματός του στις αγροτικές περιοχές. Την περασμένη εβδομάδα, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο της Εθνικής Ενωσης Αγροτών, λέγοντας σε αυτούς τους τελευταίους: «Σας στηρίζω». Συνεχίζοντας την προσπάθεια, ο Σούνακ έδωσε το «παρών» την Παρασκευή σε μία διαμαρτυρία αγροτών κατά της Εργατικής κυβέρνησης της Ουαλίας, η οποία προτείνει ένα νέο σχέδιο επιδοτήσεων, που θα υποχρεώνει τους αγρότες να αποδεικνύουν πως ένα 10% της γης τους είναι δασότοπος και ένα 10% από αυτόν ποιοτικό περιβάλλον για την άγρια ζωή. Στάθηκε όμως δίπλα σε κάτι ακραίους που κάνουν εκστρατεία κατά των μηδενικών καθαρών εκπομπών άνθρακα και διακινούν θεωρίες συνωμοσίας για το κλίμα. Ο λαϊκισμός στα καλύτερά του.

Μάριο Ντράγκι

Ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις

Η ΕΕ πρέπει να επενδύσει «τεράστια ποσότητα χρημάτων σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα» προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που έχει απέναντί της, ξεκαθάρισε το Σάββατο ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ο «Σούπερ Μάριο», που έχει αναλάβει να ετοιμάσει μια έκθεση για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, συναντήθηκε με ευρωπαίους υπουργούς στη Γάνδη, προκειμένου να συζητήσουν τον καλύτερο τρόπο εξεύρεσης των απαιτούμενων κεφαλαίων. Οι τρεις πυλώνες στους οποίους στηρίχθηκε η ΕΕ, τους επεσήμανε – ρωσική ενέργεια, κινεζικές εξαγωγές, αμερικανικός αμυντικός μηχανισμός –, δεν είναι πλέον τόσο στέρεοι, και μόνο για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση η ΕΕ θα πρέπει να δαπανά 500 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με το «Politico», όλοι οι συμμετέχοντες φάνηκαν να συμφωνούν στο τι πρέπει να αλλάξει ώστε να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, από τη μείωση των τιμών της ενέργειας έως τον περιορισμό του ρυθμιστικού φόρτου. Στο πώς θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά διαφώνησαν, όπως πάντα.