Νέα φραστική επίθεση εξαπέλυσε ο Τζο Μπάιντεν στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Εχουμε απέναντί μας έναν τρελό π…νας γιο (SOB), όπως και άλλους, με αποτέλεσμα να είμαστε αναγκασμένοι να ανησυχούμε διαρκώς για το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής σύρραξης, σε μια στιγμή που η υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα είναι το κλίμα» είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος σε προεκλογική συγκέντρωση στο Σαν Φρανσίσκο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Μόσχας.

«Η χρήση τέτοιου είδους γλώσσας εις βάρος ενός επικεφαλής κράτους από τον πρόεδρο των ΗΠΑ είναι απίθανο να έχει επιπτώσεις στον δικό μας πρόεδρο. Ομως, είναι κάτι που εκθέτει και ευτελίζει όσους χρησιμοποιούν τέτοιο λεξιλόγιο. Μιλά σαν καουμπόης του Χόλιγουντ» απάντησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος ο Πούτιν, πάντως, όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση αυτή από την κρατική τηλεόραση, χαμογέλασε σαρκαστικά και επανέλαβε προβοκατόρικα ότι ως ηγέτης της Ρωσίας προτιμά να έχει απέναντί του ως πρόεδρο τον Μπάιντεν.

Βαρύτατοι χαρακτηρισμοί

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιλέγει βαρείς χαρακτηρισμούς για τον ρώσο ομόλογό του. Το 2021, και λίγο μετά την ορκωμοσία του, τον είχε αποκαλέσει «δολοφόνο», ενώ σε ομιλία του στη Βαρσοβία το 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε πει πως ο Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία». Την προηγούμενη δε εβδομάδα, μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι, εξέφρασε ευθέως την άποψη ότι αυτό «ήταν συνέπεια των πράξεων του Πούτιν και των κακοποιών του».

Στη χθεσινή του ομιλία ο Μπάιντεν έστρεψε τα βέλη του και κατά του Ντόναλντ Τραμπ, επικρίνοντάς τον έντονα για το γεγονός ότι συνέκρινε τον εαυτό του και τις δίκες που εκκρεμούν εις βάρος του με τις διώξεις που υφίστατο ο Ναβάλνι. «Εάν στεκόμουν εδώ μπροστά σας και έλεγα τέτοια πράγματα πριν από 10-15 χρόνια, θα σκεφτόσασταν όλοι ότι πρέπει να κλειστώ σε τρελάδικο» τόνισε.

Νέες απειλές

Από την πλευρά του, ο στενός σύμμαχος του Πούτιν και πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ισχυρίστηκε πως η μοναδική πραγματική απειλή για τον κόσμο προέρχεται από «κάτι γέρικα πλάσματα όπως ο Μπάιντεν», τον οποίο μάλιστα κατηγόρησε ότι «είναι έτοιμος να ξεκινήσει πόλεμο με τη Ρωσία».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε, παράλληλα, να εκτοξεύσει νέες απειλές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα του ίσως επιχειρήσει να καταλάβει πολύ περισσότερο από το 18%-20% της Ουκρανίας που ελέγχει τώρα. «Πού πρέπει να σταματήσουμε; Δεν γνωρίζω. Θα είναι στο Κίεβο; Ναι, πιθανώς θα έπρεπε να είναι στο Κίεβο.

Και αν όχι τώρα, τότε πιθανώς μετά από κάποιο διάστημα, ίσως σε κάποια άλλη φάση αυτής της σύγκρουσης» είπε ο νυν αντιπρόεδρος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας.

Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας έκανε ένα είδος απολογισμού.

Οπως τόνισε, σε αυτό το διάστημα η Ρωσία έχει εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας και σε διάφορους στόχους – κυρίως στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενεργειακές υποδομές, βιομηχανικές μονάδες και λιμάνια – περισσότερους από 8.000 πυραύλους κάθε τύπου και 4.630 drones.

Εξ αυτών, η αεράμυνα κατάφερε να καταρρίψει εκατοντάδες πυραύλους και 3.605 drones, με τη βοήθεια τόσο των συστημάτων που έχει παραλάβει από τη Δύση (ανάμεσά τους και των αμερικανικών Patriot) όσο και μικρών και ευέλικτων ομάδων που έχουν αναλάβει τον έγκαιρο εντοπισμό τους.

Αποκαλυπτικό είναι και ένα νέο στοιχείο που έχει σχέση με την αποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει έκθεση της B4Ukraine – μιας «ομπρέλας» 80 και πλέον οργανώσεων –, στο διάστημα αυτών των δύο ετών η Ρωσία έχει αποκομίσει από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου 653 δισ. δολάρια, αξιοποιώντας κενά που υπάρχουν στα μέτρα που ανακοινώνονται καθώς και έναν «σκιώδη στόλο» τάνκερ που κυκλοφορούν στις θάλασσες του κόσμου.

Πρόκειται, όπως είναι φανερό, για χρήματα που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους πήγαν στη χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής του Πούτιν – τη στιγμή δε που η βοήθεια των ΗΠΑ έχει παγώσει εδώ και έναν περίπου χρόνο, ενώ και η Γερμανία απέρριψε χθες το αίτημα προμήθειας στο Κίεβο πυραύλων Taurus μεγάλου βεληνεκούς.