Πρόκειται για μόδα ή μήπως για εμμονή των υποχόνδριων; Είναι το… σωστό να βγάζουμε τα παπούτσια πριν μπούμε στο σπίτι (το δικό μας ή των άλλων) ή μήπως είναι μια παρατραβηγμένη απαίτηση; Και εσείς σε ποια κατηγορία ανήκετε: Σε αυτούς που αφήνουν τα υποδήματά τους  έξω από την είσοδο του σπιτιού ή σε εκείνους που δεν τα αποχωρίζονται ποτέ;

Το δίλημμα «με παπούτσια ή χωρίς στο σπίτι» έχει εξελιχθεί σε debate τα τελευταία χρόνια. Και αυτό διότι όσο περισσότερο γίνεται τάση τόσο αυξάνονται και οι αντιδράσεις όσων εκτιμούν πως οι συνήθειες αυτές ανήκουν στη… σφαίρα του υπερβολικού.

Εξού και το ένθετο «Υγεία» φιλοξενεί την ανάλυση ενός ειδικού από την παγκοσμίου φήμης κλινική «Cleveland», ώστε η όποια απόφασή σας εφεξής να στηρίζεται σε επιστημονικά κριτήρια.

Πιο συγκεκριμένα ο παθολόγος Dr. Daniel Sullivan υποστηρίζει πως ακόμη και εάν τα παπούτσια φαίνονται καθαρά, η σωστή «διάγνωση» δεν μπορεί να γίνει με γυμνό μάτι. Στην πραγματικότητα, οι σόλες τους (και όχι μόνο) κατά κανόνα φέρουν πολλά μικρόβια και τοξίνες.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα παπούτσια έχουν πάνω τους εκατομμύρια βακτήρια. Συνεπώς, τα μικρόβια που μεταφέρετε στο σπίτι σας μπορούν να ζήσουν στο πάτωμά σας για μέρες ή και περισσότερο. Εάν λοιπόν αγγίξετε το πάτωμα και έπειτα το πρόσωπό σας, τα μικρόβια αυτά μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα σας» είναι η πρώτη προειδοποίηση.

Και εκείνα που έπειτα «μοιράζετε» μαζί μας είναι ακόμα πιο… αηδιαστικά. Οπως εξηγεί ο Dr. Sullivan, το να κάνουμε έναν γρήγορο έλεγχο στη σόλα μας για να αποφύγουμε αυτούς τους μικροσκοπικούς εισβολείς απλώς δεν αρκεί. Και αυτό διότι, ακόμα κι αν έξω πατάτε σε σχετικά καθαρές επιφάνειες (δηλαδή, αποφεύγετε στον δρόμο τα λιμνάζοντα νερά κ.ο.κ.), στην πράξη τα μικρόβια βρίσκονται παντού. Κάθε δημόσιος χώρος, από ένα παντοπωλείο μέχρι ένα εμπορικό κέντρο ή μια δημόσια τουαλέτα, φιλοξενεί μια αποικία μικροβίων έτοιμη να κολλήσει στα σανδάλια, τα πάνινα παπούτσια, τα τακούνια και τις μπότες. Και (δυστυχώς)  μερικά από αυτά μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες.

Μικρόβια στις σόλες

Η απόδειξη; Οταν οι επιστήμονες εξέτασαν τις σόλες των παπουτσιών, βρήκαν εκατοντάδες διαφορετικά μικρόβια, μεταξύ των οποίων και τα εξής:

* Ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA), ένα υπερβακτήριο που είναι ανθεκτικό στα κοινά αντιβιοτικά και μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις.

* Escherichia coli (E. coli), βακτήρια που ζουν στο παχύ έντερο και μπορούν να προκαλέσουν διάρροια και άλλες λοιμώξεις.

* Clostridioides difficile (C. diff), ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή, απειλητική για τη ζωή διάρροια και κολίτιδα.

«Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα συνεπείς με το πλύσιμο των χειρών τους όταν επιστρέφουν στο σπίτι» σημειώνει ο Dr. Sullivan. «Αλλά να θυμάστε ότι και οι σόλες των παπουτσιών σας αγγίζουν κάθε είδους μικροβιακές επιφάνειες, οπότε το να φοράτε τα παπούτσια σας μέσα στο σπίτι είναι σαν να μην πλένετε τα χέρια σας».

Η λίστα με τους λοιπούς κινδύνους…

Ο μόλυβδος είναι ένα από τα πιο τοξικά μέταλλα, που μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα  και άλλα ζωτικά όργανα. Μάλιστα, και σύμφωνα πάντα με τον ειδικό της κλινικής «Cleveland», τα μωρά και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, υπογραμμίζοντας πως καμία ποσότητα μολύβδου δεν είναι ασφαλής.

«Το πιο συνηθισμένο μέρος που βρίσκουμε μόλυβδο είναι σε κτίρια που έχουν βαφτεί με μπογιές προηγούμενης γενιάς» διευκρινίζει. «Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η βαφή αποκολλάται και πέφτει στο έδαφος, όπου μετατρέπεται σε σκόνη. Μπορεί να περπατήσετε μέσα σε αυτή τη σκόνη χωρίς να το ξέρετε και να τη φέρετε στο σπίτι σας με τα παπούτσια σας. Η σκόνη μπορεί εύκολα να μπει στο στόμα ενός παιδιού, αν παίζει στο πάτωμα» προσθέτει.

Επίσης πολλοί άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από εποχικές αλλεργίες συχνά κάνουν χρήση συστημάτων καθαρισμού αέρα, με τα παράθυρα κλειστά, για την καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων τους. Ωστόσο εκείνοι που συνηθίζουν να περιφέρονται εντός της οικίας τους φορώντας τα παπούτσια τους τότε στην πραγματικότητα ακυρώνουν τα προσδοκόμενα οφέλη.

Ο λόγος είναι απλός: «Η γύρη των δέντρων, του γρασιδιού και των ζιζανίων περνάει εύκολα στα παπούτσια. Συνεπακόλουθα, όταν περπατάτε στο σπίτι σας, η γύρη μπορεί να πετάξει στον αέρα, να προσγειωθεί στις επιφάνειες και να επιδεινώσει τις αλλεργίες σας».

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ο Dr. Sullivan προσθέτει στη λίστα έναν ακόμα κίνδυνο. «Εχετε εσείς (ή ο γείτονάς σας) έναν όμορφο, καταπράσινο κήπο;» είναι το ερώτημα που απευθύνει αρχικά ο ίδιος. Εάν η απάντηση είναι θετική, όπως συμπληρώνει, τότε οι πιθανότητες είναι μεγάλες ότι τα λιπάσματα, τα εντομοκτόνα και τα φυτοφάρμακα είναι ο λόγος για αυτό το πλούσιο γκαζόν. Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους πρασίνου στις πόλεις, ενώ χημικά υπάρχουν και στην άσφαλτο. Και φυσικά, τα χημικά αυτά δύναται να γίνουν «ένα» με τη σόλα των παπουτσιών.

Με… συνταγή γιατρού

Ορισμένοι άνθρωποι πρέπει να φορούν παπούτσια όλη την ώρα για ιατρικούς λόγους – π.χ. για τη στήριξη της καμάρας ή για καλύτερη ισορροπία. Σε αυτές τις περιπτώσεις το καλύτερο θα ήταν να επενδύσει κανείς σε ένα ζευγάρι παπούτσια μόνο για εσωτερικούς χώρους.

«Κρατήστε τα παπούτσια εσωτερικού χώρου 100% σε εσωτερικούς χώρους» επιμένει  ο Dr. Sullivan. «Μην τα φοράτε καθόλου έξω – ούτε καν για να πάτε έως το γραμματοκιβώτιο».