Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναζητά πληροφορίες σχετικά με την αναφερόμενη σύλληψη στη Ρωσία μιας μπαλαρίνας που έχει διπλή υπηκοότητα, αμερικανορωσική, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. Η κύρια υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες  ότι συνέλαβε την 32χρονη μπαλαρίνα Ξένια Καρέλινα με την κατηγορία ότι διέπραξε κρατική προδοσία συγκεντρώνοντας κεφάλαια για την Ουκρανία, σύμφωνα με τους «New York Times».

Συγκεκριμένα κατηγορήθηκε ότι είχε μεταφέρει 51,80 δολάρια από έναν αμερικανικό τραπεζικό λογαριασμό στην ουκρανική φιλανθρωπική οργάνωση Razom. Στη Ρωσία η κατηγορία της προδοσίας επισύρει κάθειρξη έως και 20 ετών.

Η Καρέλινα, που παντρεύτηκε Αμερικανό, απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα το 2021. Συνελήφθη στο Εκατερινμπούργκ, στα Ουράλια, εκεί όπου είχε συλληφθεί ο δημοσιογράφος της «Wall Street Journal» Εβαν Γκέρσκοβιτς, με κατηγορίες κατασκοπείας, πριν από έναν χρόνο. Ο Τζον Κίρμπι τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση απευθύνει έντονη προειδοποίηση στους αμερικανούς πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στη Ρωσία.