Ο Λιονέλ Μέσι και ο Κιλιάν Εμπαπέ πρωταγωνίστησαν σε μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές μονομαχίες όλων των εποχών στο Κατάρ το 2022. Δύο χρόνια μετά από τον άθλο της Αργεντινής, η τρομερή κόντρα θα μπορούσε να επαναληφθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Από τι εξαρτάται;

Στη γαλλική πρωτεύουσα περιμένουν τις κλήσεις του Χαβιέρ Μασκεράνο για το ολυμπιακό τουρνουά. Η Αργεντινή μόλις σφράγισε το εισιτήριό της μετά τη νίκη με 1-0 επί της Βραζιλίας στο προολυμπιακό που διεξήχθη στη Βενεζουέλα. Αμέσως μετά, ο αργεντίνος προπονητής που κέρδισε τα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και το 2008 στο Πεκίνο ρωτήθηκε για την ευκαιρία να καλέσει τον πρώην συμπαίκτη του και προσωπικό του φίλο, Λιονέλ Μέσι.

«Ολοι γνωρίζουν τη σχέση μου με τον Λίο, τη φιλία που έχω. Ενας παίκτης σαν αυτόν έχει τις πόρτες ανοιχτές για να έρθει μαζί μας. Θα εξαρτηθεί από αυτόν και τις δεσμεύσεις του, προφανώς. Ο Λίο είναι μεγάλος οπαδός της εθνικής ομάδας και παρακολουθεί όλες τις ομάδες νέων», τόνισε ο Μασκεράνο.

Ομως αυτό που είναι επίσης συγκεκριμένο είναι ότι από την κατάκτηση του Μουντιάλ του 2022 και μετά η οικογένεια Μέσι πήρε την απόφαση να απολαύσει τη ζωή της βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό έφτιαξε τις βαλίτσες της και έφυγε από την Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο Μέσι είχε την πολυτέλεια να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο μαζί με τον Χαβιέρ Μασκεράνο και τον Ανχελ Ντι Μαρία, μεταξύ άλλων, στο Πεκίνο το 2008. Αν θέλει να πάει με την Αργεντινή στο Παρίσι, η Ιντερ Μαϊάμι δεν θα του το αρνηθεί. Ο ίδιος, όπως λέει το περιβάλλον του, θέλει να πάει στην Πόλη του Φωτός και για μια δική του ρεβάνς μετά την αποτυχία του στην Παρί, αλλά και για να κάνει… νταμπλ επί του Εμπαπέ.

Ετοιμος

Η οικοδέσποινα Γαλλία με επικεφαλής τον Τιερί Ανρί, θα είναι μια από τις τέσσερις ευρωπαίες που θα αγωνιστούν στους Αγώνες (Ισπανία, Ουκρανία και Ισραήλ, οι άλλες). Ο Εμπαπέ έχει ήδη τοποθετηθεί για πιθανή συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς: «Θέλω να γράψω το όνομά μου στην ιστορία της γαλλικής ομάδας ως ο ποδοσφαιριστής που έκανε τη διαφορά. Για κάθε αθλητή, οι Ολυμπιακοί Αγώνες κατέχουν ξεχωριστή θέση. Αν μου το ζητήσουν, θα πάω ευχαρίστως. Αλλά αν δεν συμβεί, θα το καταλάβω». Η δήλωση στο περιοδικό GQ ενός ποδοσφαιριστή που έχει πάνω του τα μάτια όλων (και της Ολυμπιακής Επιτροπής) έκανε πολύ θόρυβο στο Παρίσι. Βάσει κανονισμού, οι σύλλογοι μπορούν να αρνηθούν να στείλουν παίκτες τους στους Αγώνες, καθώς αυτού του είδους οι αγώνες δεν είναι στην ατζέντα της FIFA.

Και άλλες υποχρεώσεις

Ο Εμπαπέ μοιράζεται ένα πρόβλημα με τον Μέσι: την υποχρέωση με την εθνική ομάδα των ανδρών. Ο Αργεντίνος θα πρέπει να πάει και στο Κόπα Αμέρικα (20 με 14 Ιουλίου στις ΗΠΑ). Η Γαλλία θα κάνει ντεμπούτο στο Euro 2024, που θα γίνει στη Γερμανία στις 17 Ιουνίου με αντίπαλο την Αυστρία, στο Ντίσελντορφ. Από τα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου θα διεξαχθεί η φάση των «16» και στις 14 Ιουλίου

ο τελικός. Εάν η Γαλλία φτάσει ως το τέλος ο Κιλιάν θα έχει πολύ λίγο χρόνο αποθεραπείας και ουσιαστικά δεν θα ξεκουραστεί ενόψει της επόμενης χρονιάς. Το ολυμπιακό τουρνουά αρχίζει στις 24 Ιουλίου, ενώ ο τελικός θα διεξαχθεί στις 9 Αυγούστου στο Parc des Princes, το στάδιο που φιλοξενεί την Παρί Σεν Ζερμέν. Τόσο ο Μέσι όσο και ο Εμπαπέ ονειρεύονται το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Για τον άσο της Παρί θα ήταν ονειρικό να στεφθεί χρυσός ολυμπιονίκης μέσα στο σπίτι του με όλη τη Γαλλία να τον αποθεώνει…