Δεν έχουν τέλος τα μεγάλα ντιλ μεταξύ των πετρελαϊκών και ειδικά όσων δραστηριοποιούνται στη σχιστολιθική εξόρυξη στις ΗΠΑ. Τώρα η αμερικανική Diamondback Energy συμφώνησε να εξαγοράσει την Endeavor Energy Resources, επίσης με έδρα το Τέξας, προσφέροντας 26 δισ. δολάρια σε μετρητά και μετοχές. Με τον τρόπο αυτόν δημιουργείται ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην παραγωγή μαύρου χρυσού στη λεγόμενη Λεκάνη Πέρμιαν (Permian Basin) που βρίσκεται στο Τέξας και το Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, όπου παράγονται τεράστιες ποσότητες πετρελαίου.

Είναι ενδεικτικό ότι η συνδυασμένη αξία των δύο εταιρειών που προχώρησαν στο νέο μεγαντίλ ξεπερνά ακόμη και τα 50 δισ. δολάρια.

Η συμφωνία έκλεισε στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνουν συνεχώς οι αμερικανικές εταιρείες να αυξήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά και να ενισχύσουν τα κέρδη –μειώνοντας ταυτόχρονα τα έξοδα ώστε να μπορούν να δίνουν περισσότερα μερίσματα στους μετόχους και να πραγματοποιούν ευκολότερα επαναγορές μετοχών για τον ίδιο λόγο.

Ηταν επίσης μια ακόμη κίνηση στο πλαίσιο μεγάλων εξαγορών και συγχωνεύσεων που γίνονται τους τελευταίους μήνες, καθώς μεγάλες εταιρείες του κλάδου επιδιώκουν να βάλουν αυτές στο χαρτοφυλάκιό τους μεγάλα κερδοφόρα κοιτάσματα πριν να το κάνουν οι ανταγωνιστές τους.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα στα οποία παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ευνοούν τις εταιρείες του κλάδου, οι οποίες απολαμβάνουν μεγακέρδη εδώ και πολλούς μήνες, δίνοντάς τους αυξημένη ρευστότητα.

Συμφωνίες

Στο πλαίσιο των ντιλ αυτών τον Οκτώβριο του 2023 η ExxonMobil έδωσε 60 δισ. δολάρια για να αποκτήσει την Pioneer Natural Resources, που θεωρείται ο μεγαλύτερος παίκτης εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου στη Λεκάνη Πέρμιαν.

Στη συνέχεια η Chevron αποφάσισε ότι δεν θέλει να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και έδωσε 53 δισ. δολάρια για να αποκτήσει την εταιρεία Hess, με στοιχεία ενεργητικού στο σχιστολιθικό πεδίο Μπάκεν της Βόρειας Ντακότα και συμφέροντα σε κοιτάσματα ανοικτά των ακτών τους Γουιάνας στη Νότια Αμερική.

Ακόμη, η Occidental Petroleum συμφώνησε να εξαγοράσει την CrownRock έναντι 10,8 δισ. δολαρίων. Μόλις τον περασμένο μήνα επίσης η Chesapeake Energy συμφώνησε για την εξαγορά της Southwestern Energy καταβάλλοντας 7,4 δισ. δολάρια, με στόχο να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν το πόσο έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για την παραγωγή και εξαγωγή ορυκτών καυσίμων και ειδικά πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ προς άλλες χώρες.

Ηγέτιδα δύναμη

Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ έχουν αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στην παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως, αφού έχουν φτάσει να παράγουν σε ημερήσια βάση ποσότητες που κυμαίνονται από 12 έως 13 εκατ. βαρέλια. Μπορεί αυτά να μην εξάγονται σε μεγάλο βαθμό όπως συμβαίνει με τη Σαουδική Αραβία, η οποία παράγει περίπου 10,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αλλά είναι ξεκάθαρο πως η χώρα είναι υπερδύναμη και στον τομέα αυτόν.

Οι ΗΠΑ κατόρθωσαν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη θέση τους και στα μερίδια παραγωγής, αγγίζοντας σχεδόν το 15% σε παγκόσμιο επίπεδο έναντι 13,2% που έχει τώρα η Σαουδική Αραβία και 12,8% η Ρωσία. Το Νοέμβριο του 2023, μήνας για τον οποίο είναι διαθέσιμα τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ, η χώρα έφτασε να παράγει 13,3 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα.