Λόιντ Οστιν

Και πάλι στο νοσοκομείο

Στο νοσοκομείο βρίσκεται για ακόμα μία φορά ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, αυτή τη φορά, ωστόσο, φρόντισε να ενημερώσει, ως όφειλε, τόσο τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο όσο και το κοινό. Οπως ανακοινώθηκε, ο 70χρονος Οστιν εισήχθη την Κυριακή στη ΜΕΘ του στρατιωτικού νοσοκομείου Ουόλτερ Ριντ για «επείγον πρόβλημα στην ουροδόχο κύστη», μεταβιβάζοντας προσωρινά τα καθήκοντά του στην υφυπουργό Κάθλιν Χικς. Εν μέσω προεκλογικής χρονιάς στις ΗΠΑ, και με δύο πολέμους να μαίνονται, στην Ουκρανία και τη Γάζα, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του προστάτη και νοσηλεύτηκε δύο φορές, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, χωρίς ο Τζο Μπάιντεν να γνωρίζει κάτι.

«Ηταν ένα λάθος», παραδέχθηκε ο ίδιος αρχές Φεβρουαρίου, ζητώντας δημοσίως συγγνώμη. Το πόσο θα νοσηλευτεί αυτή τη φορά δεν είναι ξεκάθαρο, ήδη πάντως ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στις Βρυξέλλες όπου επρόκειτο να συμμετάσχει, την Πέμπτη, σε σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Ζεράλντ Νταρμανέν

Το κουτί της Πανδώρας

Ενα αμφιλεγόμενο σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης με σκοπό την κατάργηση του δίκαιου του εδάφους (το δικαίωμα οποιουδήποτε γεννιέται στην επικράτεια ενός κράτους σε υπηκοότητα) ειδικά στη Μαγιότ, υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας στον Ινδικό Ωκεανό, προανήγγειλε, επισκεπτόμενος τη νήσο, ο «σκληρός» υπουργός Εσωτερικών του Εμανουέλ Μακρόν, Ζεράλντ Νταρμανέν, ενθουσιάζοντας τη γαλλική Ακροδεξιά, που πιέζει να επεκταθεί το μέτρο σε ολόκληρη τη Γαλλία, και εξοργίζοντας την Αριστερά, που τον κατηγόρησε ότι άνοιξε «το κουτί της Πανδώρας».

Ο Νταρμανέν υποστήριξε ότι είναι ένα «εξαιρετικά αυστηρό, σαφές, ριζοσπαστικό μέτρο το οποίο προφανώς θα περιοριστεί» στη Μαγιότ, τη φτωχότερη περιοχή της Γαλλίας, και έχει σκοπό να περιορίσει «την ελκυστικότητά» της στους επίδοξους μετανάστες. «Δεν θα είναι πια πιθανό να γίνει κανείς Γάλλος αν δεν είναι παιδί Γάλλου», επεσήμανε. Απομένει να φανεί, βέβαια, τι θα πει για αυτό το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας, το οποίο ακύρωσε πρόσφατα τα μισά άρθρα του αντιμεταναστευτικού νόμου που επέβαλε η (ακρο)δεξιά στην κυβέρνηση.

Χαβιέρ Μιλέι

Πήρε γλυκά στον Πάπα

«Ο Πάπας είναι ένας άνθρωπος που έχει πολλή αγάπη για όλους, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να κρατά την οποιαδήποτε κακία»: έτσι απάντησε ένας καρδινάλιος όταν ερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να συνάντησε στο Βατικανό, και να αγκάλιασε, ο Φραγκίσκος τον συμπατριώτη του Χαβιέρ Μιλέι, τον «αναρχοκαπιταλιστή» και αλλοπρόσαλλο πρόεδρο της Αργεντινής, τη στιγμή που προεκλογικά, τον περιέλουζε με ύβρεις, αποκαλώντας τον έναν «ηλίθιο που υπερασπίζεται την κοινωνική δικαιοσύνη».

Οι λόγοι που ο Μιλέι άλλαξε ρότα, αποφάσισε μετά την εκλογή του ότι ο ποντίφικας «είναι πιο σημαντικός Αργεντίνος σε όλη την Αργεντινή», του πήρε χθες αργεντίνικα γλυκά και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί σύντομα την πατρίδα τους, είναι πολύ πιο πεζοί: η Αργεντινή αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες, με τον πληθωρισμό στο 200%, το Κοινοβούλιο μόλις απέρριψε ένα μεγάλο σχέδιο «μεταρρυθμίσεων» του Μιλέι, και ο ίδιος έχει ανάγκη να ενισχύσει το έρεισμά του μεταξύ της συντηρητικής, καθολικής του βάσης.