Για… «αυξανόμενη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα της Ανατολικής Μεσογείου» που μάλιστα «πρόκειται να επηρεάσει θετικά τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρώπης» κάνει λόγο το πλέον φιλοκυβερνητικό think tank της Τουρκίας, το SETA, αναφερόμενο στην εξέλιξη των σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, στην ετήσια έκθεσή του για τις προοπτικές στο 2024.

Στην εισαγωγή του το SETA αναφέρει: «Το στρατηγικό περιβάλλον της Τουρκίας θα χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και ποικιλομορφία, με αποκορύφωμα μια κάπως περιοριστική περιφερειακή ατμόσφαιρα που θέτει τελικά προκλήσεις στον νέο περιφερειακό και διεθνή προσανατολισμό της Τουρκίας. Υπάρχουν κρίσεις που περιβάλλουν την περιοχή της Τουρκίας γεωγραφικά, αλλά οι γεωπολιτικές επιπτώσεις και το νόημα του καθενός ποικίλλει. Σε αυτήν την τελευταία έκδοση του Ραντάρ Ασφαλείας SETA, εμβαθύνουμε στα σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τις τουρκικές εξωτερικές πολιτικές, πολιτικές ασφάλειας και άμυνας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Η ανάλυσή μας επικεντρώνεται στις διαδραστικές πτυχές του εξελισσόμενου στρατηγικού περιβάλλοντος της Τουρκίας. Εξετάζοντας προσεκτικά τη βασική δυναμική του 2023, στοχεύουμε να προβλέψουμε την πορεία της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας το 2024».

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις

Το τουρκικό think tank ειδικότερα ως προς τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη επισημαίνει: «Οσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρώπης, το 2024 αναμένεται να συνεχίσει στον τόνο που έχει οριστεί το 2023. Η διάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να μην είναι μάρτυρας αναζωογόνησης, αλλά η μετεκλογική ατμόσφαιρα είναι πιθανό να επιμείνει. Εδώ και χρόνια οι σχέσεις πέφτουν θύματα πολιτικοποίησης, τιτλοποίησης και αναμέτρησης στις σχέσεις. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία ασκεί σημαντική επιρροή στις σχέσεις Τουρκίας – Ευρώπης, απαιτώντας μια στρατηγική προσέγγιση από την Τουρκία δεδομένων των αβεβαιοτήτων της τροχιάς της σύγκρουσης. Ενώ οι ανησυχίες για την ασφάλεια, ιδίως η μετανάστευση, ενισχύουν το σκεπτικό για συνεργασία, η οικονομική αλληλεξάρτηση υποδηλώνει σταθερές σχέσεις Τουρκίας – Ευρώπης το 2024».

Τα «υποσχόμενα σημάδια»…

Μέχρι εδώ λίγο – πολύ αναμενόμενο… Ωστόσο όταν έρχεται η ώρα η «δεξαμενή σκέψης» της Τουρκίας να αναφερθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ξεκινά λέγοντας στη σελίδα 17 της έκθεσης: «Η συμφιλίωση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και η αυξανόμενη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα της Ανατολικής Μεσογείου πρόκειται να επηρεάσει θετικά τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρώπης». Συνεχίζει δε τονίζοντας: «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η φύση των διμερών σχέσεων Τουρκίας – Ελλάδας έχει αλλάξει, χάρη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες εξομάλυνσης. Είναι ασφαλές να υποστηρίξουμε ότι οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας αποτελούν πλέον ζήτημα εξωτερικής πολιτικής παρά γεωπολιτική. Το τελευταίο ήταν η καθοριστική δύναμη στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, πριν από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου στην Τουρκία». «Οσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο» προσθέτει το SETA, «υπάρχουν πολλά υποσχόμενα σημάδια, ιδιαίτερα με τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Αυτή η βελτίωση στις σχέσεις είναι πιθανό να θεωρηθεί θετικά στην Ουάσιγκτον, η οποία προτιμά αποφυγή συγκρούσεων στην περιοχή. Αυτή η θετική εξέλιξη στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας αναμένεται να επηρεάσει ευνοϊκά την ευρύτερη διμερή δυναμική – συμπεριλαμβανομένου εδώ όσον αφορά το Κογκρέσο των ΗΠΑ».

Πού στηρίζονται οι τούρκοι αναλυτές

«ΤΑ ΝΕΑ» ρώτησαν διπλωματικές πηγές, αν υπάρχει κάποια συμφωνία στα ενεργειακά, στην Ανατολική Μεσόγειο, που εμείς αγνοούμε. Η απάντηση ήταν: «Το μόνο που υπάρχει είναι η συνεργασία για τον αγωγό ΤΑΠ και ΤΑΝΑΠ και οι σχεδιασμοί για ηλεκτρική διασύνδεση αλλά αυτά δεν αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο». Οπότε είτε οι αναλυτές του πλέον φιλοκυβερνητικού και μεγαλύτερου think tank της Τουρκίας γράφουν ό,τι θέλουν ή αν υπάρχει συμφωνία είναι σε μεγαλύτερο επίπεδο από τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, κι επειδή συνήθως η γνωστοποίηση μεγάλων ειδήσεων έρχεται πρώτα από την Τουρκία, τίθεται αυτόματα το ερώτημα: Ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε ή απλά γράφουν ό,τι θέλουν; Τα συμπεράσματα δικά σας.