Ως «αντιπαράθεση προεκλογικού χαρακτήρα» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, υποβαθμίζοντάς το. Δεν εκπέμπει, ωστόσο, όλος ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης την ίδια… χαλαρότητα. Στα κάγκελα είναι από την Τετάρτη το βράδυ κι ένας ένας οι υπουργοί και βουλευτές που συχνάζουν στα τηλεοπτικά πάνελ και τα social media (διότι οι περισσότεροι σιωπούν), καταδικάζουν το ψήφισμα ως «ανθελληνικό», «υποκινούμενο», τους εκατοντάδες (324 συγκεκριμένα) ξένους ευρωβουλευτές που το ψήφισαν ως «εμμονικούς», «περιπλανώμενο θίασο» και πολλά ακόμη. Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι οι δηλώσεις αυτές μεταφράζονται. Και φτάνουν σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μαζί και στις Βρυξέλλες. Χρειάστηκε, λοιπόν, ακόμη κι ο μεγάλος σύμμαχος της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, να σπεύσει να ξεκαθαρίσει (σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ) ότι στηρίζει την κυβέρνηση και τη ΝΔ αλλά σέβεται και το Ευρωκοινοβούλιο. «Ενα δημοκρατικό θεσμικό όργανο, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι μεγαλύτερο από τα μεμονωμένα μέλη του», είπε και το χαρακτήρισε «παλλόμενη καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

«Σημαντικά βήματα»

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, βέβαια, όταν ο πρόεδρος του ΕΛΚ έφτασε στη χθεσινή ημερίδα με θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης, έπιασε την κουβέντα με τους δημοσιογράφους για το επίμαχο θέμα των ημερών, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στα θέματα του κράτους δικαίου». Μια πολύ προσεκτική διατύπωση, ενώ παρέπεμψε στην τελευταία σχετική έκθεση της Κομισιόν, η οποία είχε επισημάνει την πρόοδο (κρατήστε το αυτό, θα επανέλθω αμέσως). Πέραν της ουσίας του θέματος όμως, στο πολιτικό μέρος του, σχολίασε ότι «σκεφτόμαστε να απέχει πλέον το ΕΛΚ από τέτοια ψηφίσματα. Εχει παραγίνει, ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια να μπλοκαριστούν πόροι προς την Ελλάδα». Οχι ότι έχει και καμία τρομερή ισχύ η συριζαϊκή ευρωομάδα, αλλά, φυσικά, οι πολιτικές εκτιμήσεις είναι υποκειμενικές.

Απών

Το ότι ήταν, άλλωστε, χαμένη υπόθεση για το ΕΛΚ το ψήφισμα αυτό φάνηκε και από το ότι ούτε ο Βέμπερ βγήκε από την αίθουσα πριν από την ψήφισή του και μάλλον δεν έγινε καμιά τρομερή κινητοποίηση άλλων ευρωβουλευτών. Σε προσωπικό επίπεδο, μπορεί να μην ήθελε κιόλας ως γερμανός Χριστιανοδημοκράτης να φανεί ότι ψηφίζει μαζί με τους ευρωβουλευτές του AfD… Είναι ταραγμένοι πολιτικά οι καιροί και στη Γερμανία και δεν είναι να παίρνεις τέτοια ρίσκα προεκλογικά…

Τι έλεγε η Κομισιόν…

Επειδή αναφέρθηκε, όμως, και ο Μάνφρεντ Βέμπερ και η κυβέρνηση στην ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου της Κομισιόν, παραπέμποντάς μας εκεί για απαντήσεις κόντρα στο «συκοφαντικό» ψήφισμα, ανέτρεξα κι εγώ εκεί να δω τι έγραφε αυτή η έκθεση. «Οι απειλές και οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων παραμένουν πρόβλημα», λέει μεταξύ πολλών άλλων η έκθεση της Κομισιόν, και «συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν καταχρηστικές μηνύσεις» (SLAPP), ενώ αρκετοί «έχουν γίνει στόχος του spyware Predator».

Το περιβόητο ψήφισμα, λοιπόν, τι κάνει; Το πάει ένα βήμα παραπέρα. Συγκεκριμένα δε για το Predatorgate κάνει λόγο για κατάχρηση της αιτιολογίας της «εθνικής ασφάλειας». Και για τις «στρατηγικές αγωγές» σημειώνει ότι «ο ανιψιός και πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού ήγειρε διάφορες αγωγές» ζητώντας απόσυρση δημοσιευμάτων και αποζημιώσεις, τις οποίες έχουν καταδικάσει διεθνείς οργανώσεις. Υπενθυμίζεται επίσης η παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού και ότι «έκτοτε έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον ρόλο του στο σκάνδαλο του κατασκοπευτικού λογισμικού».

Το αμερικανικό μήνυμα

Μέσα σε όλα αυτά, πάντως, νομίζω ότι πρέπει να μην ξεχάσουμε τη σημαντική παρέμβαση που μας ήρθε από τις ΗΠΑ. Οπου ο Αντονι Μπλίνκεν, λάβρος κατά όσων κυβερνήσεων χρησιμοποιούν spyware όπως το Predator, ανακοίνωσε το μπλοκάρισμα της χορήγησης αμερικανικής βίζας και εισόδου στις ΗΠΑ σε όποιον, ιδιώτη ή δημόσιο λειτουργό, εμπλέκεται σε τέτοιες υποθέσεις και σε όσους φέρονται να έχουν διευκολύνει και σε όποιους επωφελούνται. Βαριά κύρωση εναντίον προσώπων πλέον, διότι είχε προηγηθεί η ένταξη σε «μαύρη λίστα» της ελληνικής Intellexa, αυτής που εμπορευόταν και εξήγε (σημαντική λεπτομέρεια) το λογισμικό Predator μέσω Αθήνας, με άδειες από το υπουργείο Εξωτερικών. Με την οποία – θυμίζω – φέρονται σχετιζόμενοι οι επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος, οι οποίοι, με τη σειρά τους, φέρονται σχετιζόμενοι με τον Γρηγόρη Δημητριάδη.

Πέθανε ο Λ. Γρηγοράκος

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος. Ηταν σημαντικός πνευμονολόγος με μακρά διαδρομή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και διετέλεσε βουλευτής Λακωνίας του κόμματος από το 2000 έως το 2015 – εκλεγόταν ανελλιπώς σε δύσκολες εποχές για το κόμμα του, στερώντας την έδρα από τη Χρυσή Αυγή. Τα πολιτικά του βήματα ακολούθησε η κόρη του, Νάγια, που σήμερα είναι βουλευτής στην ίδια περιοχή.

Μπλόκο στον Σαββίδη

Κλιμάκωσε τις κυρώσεις της εις βάρος του Ιβάν Σαββίδη η Ουκρανία που ανακοίνωσε χθες την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του επιχειρηματία και της συζύγου του, σύμφωνα με το kyivindependent.com. Είχε προηγηθεί αίτημα του ουκρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει συμπεριλάβει τον Σαββίδη σε λίστα 25 ολιγαρχών των οποίων οι εταιρείες εξυπηρετούν το ρωσικό στρατιωτικό – βιομηχανικό συγκρότημα. Οι κυρώσεις επιβαρύνουν και τη σύζυγό του Κυριακή, διότι, σύμφωνα με το δικαστήριο, φέρεται ονομαστικά ως ιδιοκτήτρια ορισμένων εταιρειών στην Ουκρανία, ενώ πραγματικός ιδιοκτήτης είναι ο σύζυγός της. Στα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται το 100% των μετοχών της PJSC Pentopak, εταιρείας παραγωγής συσκευασιών για προϊόντα κρέατος, και το 100% των εταιρικών δικαιωμάτων της θυγατρικής της Atlantis – Pak Ukraine. Η βέβαιη απόφαση δεν είναι ακόμη οριστική και ο Ιβάν Σαββίδης έχει δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη.