ΙΒΑΝΑ ΒΟΛΟΤΣΙ

Από την Ουκρανία μέσω Λετονίας

Ενα πολιτικό κόμμα της Λετονίας έχει στόχο να φέρει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πρώτο μέλος του από την Ουκρανία. Πρόκειται για το Movement For!, το οποίο ανήκει στις τάξεις των Φιλελευθέρων και επιδιώκει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ εντός της επόμενης δεκαετίας. Ανακοίνωσε δε ως επικεφαλής της λίστας του για τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου την Ιβάνα Βολότσι – η οποία σήμερα εργάζεται στην Ευρωβουλή για λογαριασμό της πολιτικής ομάδας Renew – με την ελπίδα να καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσοστό εκείνο που θα του επιτρέψει να τη στείλει στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Ολα δείχνουν, όμως, ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο, μιας και ο συνασπισμός στον οποίο μετείχε το Movement For! (και εξέλεξε έναν ευρωβουλευτή το 2019) έχει διαλυθεί. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστό της τάξης του 3%, ενώ δεν εκπροσωπείται πλέον στη Βουλή της Λετονίας.

ΤΕΡΙ ΡΑΪΝΤΚΕ – ΜΠΑΣ ΑΪΚΧΟΥΤ

Δυο Πράσινοι μπαρουτοκαπνισμένοι

Σε δύο έμπειρα και «μπαρουτοκαπνισμένα» στελέχη αποφάσισαν να εναποθέσουν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι τις ελπίδες τους για να αποφύγουν μια οδυνηρή ήττα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Πρόκειται για την Τέρι Ράιντκε από τη Γερμανία και τον Μπας Αϊκχουτ από την Ολλανδία, οι οποίοι εξελέγησαν στο συνέδριο της ομάδας που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική πόλη Λυών το Σάββατο. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη είναι μέλος της Ευρωβουλής από το 2014, ενώ ο δεύτερος βρίσκεται στο σώμα από το 2009. Στις ομιλίες τους, αμφότεροι αναγνώρισαν ότι τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, εξαιτίας και της ανόδου της Ακροδεξιάς, που μοιάζει να πλήττει και τον χώρο των Πρασίνων. Ωστόσο, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο από τις δημοσκοπήσεις – «θέλουμε να μιλήσουμε στους ανθρώπους που δεν μιλάμε», είπε η Ράιντκε.

ΠΑΣΚΑΛ ΠΑΡΙΝΤΑΝ

Εχασε την εμπιστοσύνη τους

Νωρίτερα από τη λήξη της θητείας του θα εγκαταλείψει τη θέση του ο επικεφαλής της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πασκάλ Παριντάν. Αιτία είναι ότι δεν χαίρει πλέον της εμπιστοσύνης της προέδρου του σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα και των αντιπροέδρων, όπως και άλλων στελεχών της συγκεκριμένης υπηρεσίας, καθώς διαπιστώνεται πως το επίπεδο ασφαλείας που υπάρχει σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα «δεν συνάδει απολύτως με το μέγεθος των υφιστάμενων απειλών». Σημειώνεται πως με τις ευρωεκλογές να πλησιάζουν, αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ευρωβουλευτές έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι οι κυβερνοεπιθέσεις θα ενταθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες – με την αύξησή τους να έχει γίνει ήδη αισθητή το προηγούμενο διάστημα. Οι υποψίες στρέφονται δε προς την κατεύθυνση της Ρωσίας και της Κίνας, που έχουν χαρακτηριστεί ως οι μεγαλύτερες απειλές (και) σε αυτό το θέμα. Ο Παριντάν, πάντως, δήλωσε πως «δεν εξεπλάγη» από την απόφαση να απομακρυνθεί.