Η μισή αλήθεια είναι πως εκείνες οι κλισέ ατάκες για «ματς δίχως αύριο» και «τελικούς» δεν ταιριάζουν ούτε στο ποδόσφαιρο, ούτε στο πρόγραμμα του Φλεβάρη. Είμαστε προ των πυλών της 21ης αγωνιστικής, το καλεντάρι φτάνει ως την 36η. Προφανώς λοιπόν θα υπάρχει μια χαρά χρόνος για όλους και τη Δευτέρα το πρωί σε μια κούρσα που θα τραβήξει ως τον Μάη, περνώντας μάλιστα από την «ειδική διαδρομή» των play offs.

Υπάρχει όμως και η άλλη μισή (αλήθεια): Εκείνη που δίχως εξηγήσεις επιβεβαιώνει πως έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα στο φετινό ράλι της Super League το μομέντουμ μοιάζει καθοριστικό για τον Ολυμπιακό που βράδυ Κυριακής (21:00) ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει για τέταρτη φορά φέτος τον Παναθηναϊκό. Δεν έχουν νίκη οι Ερυθρόλευκοι σε ντέρμπι. Δεν έχουν εκείνο το ένα «εξάποντο» (τρεις οι δικοί τους βαθμοί, τρεις που θα χάσει ο αντίπαλος) που όχι μόνο θα αλλάξει την ψυχολογία τους, αλλά θα τους ξαναβάλει για τα καλά στο γκρουπ των πρωτοπόρων. Αυτή η «κόντρα» Αιωνίων, λοιπόν, δημιουργεί ένα πεδίο ευκαιρίας. Και την ίδια στιγμή μια αίσθηση πως μπορεί να αποτελέσει το ίδιο το κλειδί του πρωταθλήματος για την ομάδα του Κάρλος Καρβαλιάλ.

«Δεν έχει τελειώσει τίποτα»

Το είπε άλλωστε και ο 58χρονος πορτογάλος προπονητής στους ποδοσφαιριστές του, από τη Δευτέρα: «Εχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο παιχνίδι. Δεν έχει τελειώσει τίποτα για εμάς. Είμαστε μέσα στο πρωτάθλημα. Εάν νικήσουμε την Κυριακή, θα δείξουμε σε όλους ότι είμαστε εδώ και ότι θα παλέψουμε μέχρι το τέλος για τον τίτλο. Αν νικήσουμε θα δημιουργήσουμε προβλήματα στους αντιπάλους μας. Είναι μια μεγάλη πρόκληση. Και πρέπει να δώσουμε τα πάντα». Εχει δίκιο. Με «διπλό» στη Λεωφόρο ο Ολυμπιακός, φτάνει τους Πράσινους στους 44 βαθμούς στην τρίτη θέση του πίνακα και περιμένει μια εβδομάδα μετά (11/2) την αναμέτρηση ΠΑΟΚ – ΑΕΚ που μπορεί να τον στείλει ακόμη πιο ψηλά. Ο Δικέφαλος του Βορρά (47 β.) που προηγείται, αύριο παίζει στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο. Η ΑΕΚ (45 β.) που ακολουθεί, υποδέχεται τον Αστέρα Τρίπολης. Μπορεί λοιπόν ο Ολυμπιακός σε δύο χρόνους από Κυριακή σε Κυριακή να επιστρέψει φουριόζος στο γκρουπ των πρωτοπόρων.

Κίνητρο με αντίκρισμα

Φυσικά όμως αυτή η ιστορία διαβάζεται και ανάποδα. Η ισοπαλία μπορεί να στείλει τους Πειραιώτες στο μείον οκτώ, η ήττα στο μείον εννέα. Ποιος σκέφτεται όμως πριν από ένα ντέρμπι οτιδήποτε άλλο πλην της επικράτησης; Σάμπως για τον Παναθηναϊκό τα ίδια δεν ισχύουν; Μέχρι την περασμένη Κυριακή πριν αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ, ήταν συγκάτοικος στην κορυφή. Τώρα απειλείται με εκτροχιασμό ως και στο μείον έξι. Και ομολογουμένως έχει σημασία ότι στην απέναντι πλευρά του γηπέδου, η οπτική και το μομέντουμ είναι αντίστοιχο. Σημασία για τον τύπο του ποδοσφαίρου που θα πρέπει να περιμένουμε. Δεν προσδοκά κανείς φυσικά σε κάποια run and gun ιστορία, με ανοιχτές τις άμυνες. Είναι όλοι όμως υποψιασμένοι πως αργά ή γρήγορα και οι δύο ομάδες θα πρέπει να δοκιμάσουν «κάτι» για να πάρουν αυτό το τρίποντο.

Χρόνος και ρόστερ

Τα καλά νέα για τον Ολυμπιακό; Η αίσθηση πως πλέον το τεχνικό τιμ έχει στη διάθεσή του εκείνους που ήθελε προκειμένου να παρουσιάσει την αγωνιστική ιδέα του. Η διοίκηση των Ερυθρόλευκων ικανοποίησε κάθε χειμερινό αίτημα του Κάρλος Καρβαλιάλ κάνοντας τον Γενάρη να μοιάζει με… Ιούλιο μπροστά από το ανοιχτό μεταγραφικό παράθυρο. Τα ακόμη καλύτερα; Οτι εδώ και δύο εβδομάδες στον Ρέντη έπαψε ο συναγερμός των διαδοχικών Κυριακή – Τετάρτη – Κυριακή αγώνων. Οτι το καλεντάρι κυλά με ένα παιχνίδι την εβδομάδα και ο χρόνος προετοιμασίας του είναι σαφώς μεγαλύτερος. Καθοριστική λεπτομέρεια, ειδικά για ένα γκρουπ που άλλαξε σε πολύ μεγάλο βαθμό στα μισά της σεζόν. Που ποντάρει σε ποδοσφαιριστές που ήρθαν τώρα και που δεν είχαν όχι το προνόμιο της προσαρμογής αλλά ούτε καλά – καλά την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν την αλλαγή περιβάλλοντος.

Η περίπτωση Ναβάρο

Το παράδειγμα του Φραν Ναβάρο που σήμερα κλείνει τα 26 (έχει γενέθλια μαζί με τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί που η τούρτα του χωρά 37 κεράκια) είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό. Ο Ισπανός προσγειώθηκε στην Αθήνα το απόγευμα της 30ης Δεκεμβρίου, Σάββατο. Τετάρτη (3/1) έπαιξε για ένα ημίχρονο με αντίπαλο τη Λαμία. Την Κυριακή (7/1) όλο το ματς με την ΑΕΚ. Την Τετάρτη (10/1) για 73΄ με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο για το Κύπελλο. Την Κυριακή (14/1) για

65΄ με την Κηφισιά. Την Τετάρτη (17/1) για 106΄ με τον Παναθηναϊκό στη ρεβάνς του «Γ. Καραϊσκάκης». Την Κυριακή (21/1) για 85΄ με τον Αρη στη Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά στις πρώτες τρεις εβδομάδες του με τον Ολυμπιακό, έπαιξε σε έξι ματς προλαβαίνοντας συνολικά άλλες τόσες κανονικές προπονήσεις.  Ο Γενάρης ολοκληρώθηκε για εκείνον με 90΄ συμμετοχής κόντρα στον ΠΑΣ (28/1): Επτά ματς (τρία γκολ, μια ασίστ) και 552΄, όταν στο πρώτο μισό της σεζόν με τη φανέλα της Πόρτο είχε αγωνιστεί σε δέκα (ένα γκολ) αλλά μόλις 277 λεπτά.