«Σε 40 λεπτά θα σκάσει» φέρεται να είπε ο άγνωστος που κάλεσε σε εφημερίδα προκειμένου να προειδοποιήσει τις Αρχές για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού στην οδό Σταδίου, στο κέντρο της Αθήνας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε ότι «δεν είναι φάρσα», με σκοπό να κινητοποιηθούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις, καθώς φαίνεται πως η οργάνωση δεν ήθελε να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα από την έκρηξη που θα ακολουθούσε.

Ζημιές σε αρκετά κτίρια επί της οδού Σταδίου μετά την έκρηξη

Η Ελληνική Αστυνομία έσπευσε στην περιοχή και εντόπισε μια ύποπτη τσάντα στα κάγκελα του πεζοδρομίου, ενώ διέκοψε την κυκλοφορία οχημάτων και πεζών από το σημείο.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στις 01:29 τα ξημερώματα, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές.

Τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων προσπαθούν να καθαρίσουν το δρόμο

Η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα»

Την ευθύνη για το χτύπημα στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με τον άγνωστο που έκανε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα, ανέλαβε η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα».

Ωστόσο, οι ομοιότητες του χτυπήματος με αντίστοιχο της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ) πάλι στο υπουργείο Εργασίας, στρέφει τις έρευνες και προς την πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη».

Ειδικότερα, στις 12 Δεκεμβρίου 2016 το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου είχε γίνει πάλι στόχος απόπειρας βομβιστικής επίθεσης, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», που διέκοψε τη δράση της το 2018. Τότε ο εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος βρισκόταν σε σακίδιο πλάτης που ήταν κρεμασμένο στην είσοδο του υπουργείου, δεν εξερράγη.

Στην προκήρυξη της τότε η ΟΛΑ (σ.σ είχε αναλάβει την ευθύνη και για βομβιστική επίθεση τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου σε υποκατάστημα της Eurobank στην οδό Σανταρόζα) είχε αναφερθεί στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσιπρα για τα μνημόνια, στις περικοπές συντάξεων και μισθών, αλλά και στην «καπιταλιστική κρίση», όπως υπογράμμιζαν, που επικρατεί σε όλες τις χώρες.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εντοπίζουν ορισμένες ομοιότητες στα δύο κτυπήματα του 2016 και το αποψινό εναντίον του ίδιου στόχου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., η τωρινή βομβιστική επίθεση είναι πιθανότερο να είναι έργο της οργάνωσης «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» που είχε προχωρήσει τον Δεκέμβριο στην τοποθέτηση βόμβας που δεν είχε εκραγεί στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί.

Και η «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας»

Παράλληλα, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας «βλέπουν» πιθανή σχέση και με την «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας».

Η «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας» πρωτοεμφανίστηκε τον Ιούλιο του 2014, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεση με καλάσνικοφ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, την παραμονή των ευρωεκλογών.

Η συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση ξαναχτύπησε δύο χρόνια αργότερα, στις 31 Αυγούστου 2016, όταν μέλη της επιτέθηκαν στην πρεσβεία του Μεξικού με καλάσνικοφ.

Το επόμενο χτύπημα ήταν στις 10 Νοεμβρίου 2016 όταν πέταξαν χειροβομβίδα εναντίον της γαλλικής πρεσβείας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας ειδικός φρουρός.

Στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ήταν και το τελευταίο χτύπημα της οργάνωσης, στις 10 Ιανουαρίου 2017, όταν επιτέθηκαν με καλάσνικοφ στη διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στη Χαριλάου Τρικούπη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός.

Αναζητούν στοιχεία

Οι αστυνομικοί που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο, ξεκίνησαν να συλλέγουν στοιχεία για τα άτομα που άφησαν την τσάντα με τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Παράλληλα, θα αναζητήσουν υλικό από κάμερες ασφαλείας από τις γύρω επιχειρήσεις προκειμένου να καταφέρουν να εντοπίσουν τους δράστες και να καταγράψουν τις κινήσεις τους, τόσο πριν αφήσουν την τσάντα, όσο και μετά.

Έτσι, εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να συλλέξουν σημαντικά στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας

Η επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την έκρηξη του εκρηκτικού μηχανισμού στην οδό Σταδίου, στο ύψος του υπουργείου Εργασίας αναφέρει:

«Σήμερα (03-02-2024) και ώρα 00:48 το Κέντρο της Άμεσης Δράσης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από την Εφημερίδα των Συντακτών ότι είχαν δεχθεί τηλεφώνημα σχετικά με τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο Υπουργείο Εργασίας, ο οποίος επρόκειτο να εκραγεί σε 40 λεπτά.

Ο χώρος αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν άμεσα στο σημείο, πραγματοποιώντας εκτροπή της κυκλοφορίας. Ο μηχανισμός εξερράγη την 01:29 ώρα προκαλώντας υλικές ζημιές. Προανάκριση διενεργείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β)».