Κοντά στην ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου στις ευρωπαϊκές «ΑΣΠΙΔΕΣ», όπως ονομάστηκε η αμυντική επιχείρηση που ετοιμάζει η Ευρώπη κατά των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, έρχεται η Ελλάδα, καθώς διεκδικεί συνδιοίκηση της επιχείρησης με επίκεντρο το στρατηγείο της Λάρισας. Η πρόταση που κατέθεσε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της επιχείρησης και να προσφέρει το στρατηγείο της Λάρισας είχε απήχηση κατά τις χθεσινές συζητήσεις στις Βρυξέλλες, χωρίς να ληφθούν επίσημες αποφάσεις καθώς επρόκειτο για άτυπο συμβούλιο των υπουργών Αμυνας. «Ενημέρωσα τους ομολόγους μου, η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή» είπε ο Δένδιας, ενώ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ έδειξε τον στόχο να ξεκινήσει η επιχείρηση προστασίας των εμπορικών πλοίων μέχρι το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 19 Φεβρουαρίου.

Πληροφορίες από τις εν εξελίξει συζητήσεις αναφέρουν ότι η Ελλάδα είναι δυνατόν να αναλάβει τη διοίκηση εν όρμω με την εν πλω διοίκηση να περνά πιθανότατα στη Γαλλία, ενώ μένει να προσδιοριστεί και ο ρόλος της Ιταλίας. «Δεν θα είναι όλα τα κράτη μέλη πρόθυμα να συμμετάσχουν, αλλά κανείς δεν θα σταθεί εμπόδιο. Θέλουμε να είμαστε πολύ γρήγοροι» σημείωσε ο ύπατος εκπρόσωπος Μπορέλ. Και είπε ότι σκοπός είναι «να αναχαιτίσουμε επιθέσεις» και όχι οι ενέργειες κατά των Χούθι.

Σε κάθε περίπτωση Αθήνα και Παρίσι που διεκδικούν τη διοίκηση της επιχείρησης έχουν κοινή οπτική σε όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ προχθές ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης είχε τηλεφωνική συζήτηση με τον γάλλο ομόλογό του στρατηγό Τιερί Μπέρκχαρντ (και) για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον αρμόδιες πηγές θυμίζουν ότι το στρατηγείο της Λάρισας (Hellenic European Union Operations Headquarters) είναι έτσι κι αλλιώς εξουσιοδοτημένο για ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, άρα υπάρχουν οι σχετικές δυνατότητες και εμπειρία.

Ενημέρωση

«Θέλετε να κρυφτούμε πίσω από εκείνους, οι οποίοι θα είναι στην αποστολή και εμείς να καθίσουμε αναπαυτικά και να περιμένουμε να κάνουν εκείνοι τη δουλειά;» ανέφερε στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, και έκανε λόγο για «συνεπή» και «αυστηρή» απάντηση από την ελληνική Πολιτεία.

«Η Ελλάδα θα είναι παρούσα να προστατεύσει την ελληνική εμπορική ναυτιλία και τους έλληνες ναυτικούς» είπε. Σε ό,τι αφορά τη ναυτική δύναμη από την ελληνική πλευρά, εφόσον υπάρξει συμμετοχή φρεγάτας, θα λύσει κάβους η «Υδρα» ως η πλέον σύγχρονη και μία από τις τέσσερις τύπου ΜΕΚΟ που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό. Ως πλοίο αντικατάστασης προκρίνεται η φρεγάτα «Ψαρά». Η Ελλάδα ως η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, όπως έλεγε ο Δένδιας από τον περασμένο Δεκέμβριο, «έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών».

Στο μεταξύ σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις στο εσωτερικό για τα αεροσκάφη F-35, διάθεση συναίνεσης έδειξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, έπειτα από αντίστοιχο σήμα για την αμυντική ατζέντα που έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Δένδια. «Είχε γίνει μια επικοινωνία το 2017 με τις ΗΠΑ και είχαμε διερευνήσει την αγορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την οποιαδήποτε ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, θέλει να υπάρχει ισχυρή άμυνα και ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα στις ένοπλες δυνάμεις. Ομως αυτό που παίρνουμε να είναι μέσα στις απαιτήσεις αυτών που θέλουμε, οι προδιαγραφές να είναι ανάλογες, να έχουν εισηγηθεί τα επιτελεία αυτή την πρόταση» είπε ο Αποστολάκης (Παραπολιτικά 90,1).