Ο γερόλυκος του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Ράλι, ο Ισπανός Κάρλος Σάινθ δείχνει να αψηφά τα σημάδια του χρόνου και να μεταμορφώνεται σε έναν 20αρη κάθε φορά που κάθεται στο αριστερό μπάκετ και πατάει τέρμα το γκάζι. Το νέο ελιξίριο της νιότης του είναι το Ράλι Ντακάρ, ο πιο δύσκολος αγώνας στον πλανήτη  του μηχανοκίνητου σπορ, που γίνεται ακόμη πιο επίπονος για αυτούς που οι βιολογικές αντοχές τους έχουν πάει …περίπατο. Ο 62χρονος, έμπειρος οδηγός αγώνων «καρατόμησε» τις ερήμους, πάτησε όσο πιο βαθιά μπορούσε το γκάζι στο αγωνιστικό αυτοκίνητο του και «κατάπιε» σα να πήγαινε βόλτα τα 8.000 χλμ της φετινής διαδρομής των αραβικού Ντακάρ!

Lucas Cruz, Carlos Sainz

Στο πλευρό του η έμπειρη  Audi που γράφει με το δικό της τρόπο για ακόμη μια φορά ιστορία: για πρώτη φορά, ο Σάινθ δέχτηκε την πρόκληση να τρέξει με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και να κατακτά το δυσκολότερο ράλι στον κόσμο. Ο Ισπανός οδηγός με τον συμπατριώτη του Λούκας Κρουζ εξασφάλισαν μια θριαμβευτική νίκη μετά από περίπου 8.000 χιλιόμετρα και με προβάδισμα 1 ώρας και 20 λεπτών.

Μάλιστα, κατάφεραν να εξασφαλίσουν το μεγάλο προβάδισμά τους, αφού προηγούνταν χωρίς διακοπή από την έκτη ειδική διαδρομή. Το δίδυμο των Ισπανών τερμάτισαν πρώτοι το 2010, το 2018 και το 2020 και αυτή ήταν η τέταρτή τους νίκη.

Μάλιστα, σε ηλικία 61 ετών, ο Σάινθ έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία νικητής του Ράλλυ Ντακάρ.

Και όπως φαίνεται ο θρύλος του WRC δεν θα το βάλει κάτω, ούτε προτίθεται να παραδώσει τα κλειδιά του αγωνιστικού του για να βγει στη σύνταξη:  O Iσπανός  μάγος του βολάν έχοντας πατήσει τα 60 του χρόνια είναι αποφασισμένος να  συνεχίζει να σχεδιάζει αγώνες, ειδικές διαδρομές και αγωνιστικά αυτοκίνητα. Ο σούπερ «παππούς» των ειδικών διαδρομών, εντάσσεται στο Πάνθεον των νικητών  του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ράλι, έχει κερδίσει τέσσερις φορές το Ντακάρ, και όπως δηλώνει θα συνεχίζει να τρέχει όσο βαστάνε τα πόδια του! Ο Ματαντόρ όπως τον αποκαλούν, είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στο WRC και ο γιός του τρέχει στην Formula1.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ισπανός πιλότος ήταν αυτός που έβαλε την χώρα του στον παγκόσμιο χάρτη των αγώνων αυτοκινήτου. Γνωστός ως “El Matador” έχει αγαπηθεί όσο λίγοι οδηγοί στους αγώνες αυτοκινήτου. Η καριέρα του στα ράλι υπήρξε εντυπωσιακή, με κορυφαία στιγμή την κατάκτηση των δύο Παγκόσμιων τίτλων στο WRC!

Έχει γεννηθεί στη Μαδρίτη και η οικογένεια του ήταν αρκετά εύπορη για να τον στηρίξει στα πρώτα του βήματα. Πάντως, αν και έκανε καριέρα στο μηχανοκίνητο σπορ στα πρώτα του εφηβικά βήματα, είχε προσπαθήσει να γίνει ποδοσφαιριστής, από τη Ρεάλ Μαδρίτης ενώ σε ηλικία 16 ετών αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ισπανίας στο σκουός.

Έως και τα 20 του είχε «χαμένο» τον επαγγελματικό προσανατολισμό του – από το ποδόσφαιρο στο σκουός και μετά στη Formula3 – τελικώς κατάφερε να βρει τη σωστή πυξίδα και να μπει στα μπάκετ του WRC. Εκκίνησε στα τέλη του 80 με τη Ford, όπως αναδείχθηκε το ταλέντο του με την Toyota στην οποία παρέμεινε για 15 χρόνια. Η πρώτη του μεγάλη νίκη ήταν Ελληνική! Ο Σάινθ κέρδισε τον πρώτο του αγώνα στο ράλι Ακρόπολις, το 1990.

Η σχέση του με την Ελλάδα ήταν …ερωτική: καθώς κατέκτησε την πρώτη νίκη της καριέρας του (1990) στο Ακρόπολις ενώ στο ράλι των Θεών,  πραγματοποίησε και την τελευταία του εμφάνιση (2005).

Μέσα σε 15 χρόνια, πέραν των δύο τίτλων, βρέθηκε ακόμη εννιά φορές στην τριάδα του πρωταθλήματος, επίδοση που κανένας οδηγός δεν έχει πετύχει.

Η παράδοση του ονόματος Σάινθ συνεχίζεται, με τον Κάρλος Σάινθ Τζούνιορ να αγωνίζεται επιτυχώς στη Formula 1. Εχει βγει από τη σκιά του πατέρα του και πλέον θεωρείται το επόμενο ταλέντο που θα απασχολήσει την Formula1…