Ενα βήμα πίσω κάνουν οι σκληροί της ΝΔ και αμβλύνουν τις γραμμές τους για τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ένα βήμα μπροστά κάνει η Ιεραρχία που σήμερα βγάζει και απόφαση από την Ιερά Σύνοδο. Η παράξενη χορογραφία θα έχει κι άλλες πράξεις με τελική τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής εκεί πιθανώς στις 12 Φεβρουαρίου.

Οι δύο πόλοι, Πολιτεία και Εκκλησία, θα δοκιμάσουν τα όριά τους αν και πάντα θα πρέπει να θυμόμαστε πως η Πολιτεία νομοθετεί. Για την ακρίβεια εισηγείται τον νόμο η κυβέρνηση στην Εθνική Αντιπροσωπεία και εκεί ψηφίζεται. Η όλη στάση των δύο μερών πάντως ανασυνθέτει ακόμη και τη μεταξύ τους σχέση.

Κρατά χαμηλά τους τόνους, χωρίς να παρεκκλίνει από το πρόγραμμα

Παρεκκλίσεις δεν θα υπάρξουν ούτε από τις βασικές αρχές της προωθούμενης «ισότητας στον γάμο» και της «προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών», ούτε από τον προγραμματισμό του Μαξίμου σχετικά με την ψήφιση του νόμου στο πρώτο μισό του Φεβρουαρίου, παρά τις ανατροπές προγράμματος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω νόσησής του από γρίπη Α Η1Ν1. Οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και της Ιεράς Συνόδου τελικά δεν θα συμπέσουν χρονικά σήμερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, καθώς η συζήτηση του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς του στο Μαξίμου μετατίθεται για την Τετάρτη ή την Πέμπτη, με οριστική ακύρωση της μετάβασης του Μητσοτάκη σε Νέα Υόρκη και Σικάγο.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι στόχος του Πρωθυπουργού είναι να συγκαλέσει τη συνεδρίαση αμέσως μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας του, ώστε να μην εκτροχιαστεί το χρονοδιάγραμμα: έγκριση στο Υπουργικό εντός της εβδομάδας, δημόσια διαβούλευση και ψήφιση του νόμου στις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου, με ημερομηνία-στόχο τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, όσο κι αν κάποιοι γαλάζιοι δείχνουν ότι ποντάρουν σε «διορθώσεις» μετά τη διαβούλευση ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν από την τροχιά της αποχής ή της καταψήφισης, η κυβέρνηση δεν «ζυγίζει» τροποποιήσεις στη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, ενώ αναμένει στη Βουλή και… πύρινα «όχι» και ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Σε τρεις κατευθύνσεις

Συνολικά πάντως το Μαξίμου επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους σε τρεις κατευθύνσεις στη δημόσια σφαίρα.

n Πρώτον στο εσωκομματικό μέτωπο. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, εκ των διαφωνούντων, επιμένει στις «ενωτικές» παρεμβάσεις, βγάζοντας στο προσκήνιο συνολικά τη «σημαντική» δουλειά της κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα, από μια χώρα καθηλωμένη για δεκαετίες σε ιδεολογικές εμμονές, έχει γίνει μια περιφερειακή δύναμη σταθερότητας και αξιοπιστίας (…) Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε ενωμένοι με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη», είπε ενώπιον κομματικού ακροατηρίου στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

«Στο τέλος το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο που θα δείχνει την πλήρη σύμπνοια που υπάρχει μέσα στη Νέα Δημοκρατία» εκτίμησε (Real Fm) ο υπουργός και αντιπρόεδρος της παράταξης Αδωνις Γεωργιάδης.

n Δεύτερον «υποβαθμίζεται» η επικείμενη συνεδρίαση του Υπουργικού. «Δεν υπήρξε επίσπευση για ένα συγκεκριμένο θέμα. Επίκειται και συζήτηση ενός σημαντικού νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης» είπε ο Παύλος Μαρινάκης.

n Και τρίτον οι χαμηλότεροι τόνοι αφορούν τη στάση της Εκκλησίας. «Ούτε θέλουμε, ούτε είναι σωστό να μπούμε σε αντιπαράθεση με την Εκκλησία και τους εκπροσώπους (…) Η κυβέρνηση κάνει τη δική της δουλειά όπως περιγράφεται στο πρόγραμμά της και από εκεί και πέρα θα κριθεί από τους πολίτες» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς αυτή τη φορά να σηκώνει το γάντι ερωτηθείς για τοποθετήσεις ιεραρχών.

Στο Μαξίμου περιμένουν πάντως ότι οι «σκληροί» της Ιεραρχίας θα εισηγηθούν σήμερα στην Ιερά Σύνοδο να εκφραστεί έντονα η αντίθεση της Εκκλησίας, ενώ προδιαγράφονται κηρύγματα την ερχόμενη Κυριακή.

Επιστολές στους βουλευτές και κήρυγμα στο ποίμνιο

Σε τεταμένο κλίμα αναμένεται να διεξαχθεί η σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, που συνέρχεται με αποκλειστικό θέμα τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η σύγκληση της Συνόδου έγινε εσπευσμένα το βράδυ της περασμένης Τετάρτης μετά από πιέσεις ομάδας μητροπολιτών προς τον Αρχιεπίσκοπο και ενώ λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστή η μυστική συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγητής στη Σύνοδο θα είναι ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος, ο οποίος ως γιατρός και επικεφαλής της Επιτροπής Βιοηθικής θα αναπτύξει το θέμα τόσο από βιολογική όσο και από θεολογική σκοπιά. Οπως επισημαίνουν πηγές της Ιεραρχίας, η Ιερά Σύνοδος αναμένεται να καταδικάσει ομόφωνα και με σκληρή γλώσσα τη θεσμοθέτηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου όπως και το ενδεχόμενο τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ επί τάπητος έχουν τεθεί αρκετές προτάσεις και για περαιτέρω αντιδράσεις.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η σύνταξη επιστολής προς τους 300 έλληνες βουλευτές, μέσω της οποίας η Εκκλησία θα διευκρινίζει τις θέσεις της αναπτύσσοντας επιστημονικά και νομικά επιχειρήματα και θα τους θέτει προ των ευθυνών τους ζητώντας την καταψήφιση του νομοσχεδίου. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται και η δημοσίευση εγκυκλίου «προς τον λαό», ενός φυλλαδίου που θα παρουσιάζει με εκλαϊκευμένο τρόπο την άποψη της Εκκλησίας στο θέμα και το οποίο θα αναγνωστεί στους ιερούς ναούς όλης της χώρας μετά την κυριακάτικη λειτουργία της 28ης Ιανουαρίου.

Παρ’ όλα αυτά, στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να εξελιχθεί σήμερα μια δύσκολη συνεδρίαση. Η ατμόσφαιρα διαγραφόταν εκρηκτική από μέρες, καθώς αρκετοί μητροπολίτες θεωρούσαν υποτονική τη στάση της Εκκλησίας στη δημόσια συζήτηση ενώ εντάσεις προκάλεσε και το γεγονός ότι δεν είχαν ενημερωθεί για τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό.

Σε κάθε περίπτωση, οι αντιδράσεις για το δρομολογούμενο νομοσχέδιο μέσα στους κόλπους της Ιεραρχίας είναι «πολλών ταχυτήτων». Παρότι όλοι εκκινούν από την ίδια αφετηρία, κάποιοι υιοθετούν πιο ήπια γλώσσα, μεταξύ των οποίων ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που επιθυμεί την αποφυγή του διχασμού ενώ άλλοι, όπως οι μητροπολίτες Κερκύρας και Καλαβρύτων, αναμένεται να εκφραστούν με πιο έντονο τρόπο, όπως έχει διαφανεί και από δημόσιες δηλώσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να πρταθούν και πιο δυναμικές αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα διαμαρτυρίες με συγκεντρώσεις πολιτών, όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό να υιοθετηθεί.

Η σύγκληση της Συνόδου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και από βουλευτές – ιδίως της περιφέρειας – οι οποίοι δέχονται ισχυρές πιέσεις από ψηφοφόρους τους για καταψήφιση του νομοσχεδίου και αναμένουν την επίσημη στάση της Εκκλησίας ώστε να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις.