Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από το Νταβός αυτές τις ημέρες. Ηγέτες από πολλές χώρες που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στις ελβετικές Αλπεις είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην προοπτική επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και αυτό αποτελεί το κύριο θέμα των συζητήσεων στο περιθώριο της διεθνούς συνάντησης.

«Αν θέλουμε να αντλήσουμε μαθήματα από την Ιστορία, κοιτάζοντας τον τρόπο με τον οποίο κυβέρνησε τα τέσσερα χρόνια της θητείας του, αποτελεί ξεκάθαρα απειλή» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε μια ασυνήθιστα ειλικρινή συνέντευξη στη γαλλική τηλεόραση. «Απλώς κοιτάξτε τους εμπορικούς δασμούς, τη δέσμευση στο ΝΑΤΟ, τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Μόνο σε αυτούς τους τρεις τομείς στο παρελθόν τα αμερικανικά συμφέροντα δεν ευθυγραμμίστηκαν με εκείνα της Ευρώπης» πρόσθεσε.

Οι συνεργάτες

Παρ’ όλα αυτά, ο Τραμπ έχει πολλούς νυν και πρώην συνεργάτες στο Νταβός αυτή την εβδομάδα – τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ, τον πρώην επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Γκάρι Κον και τον πρώην εκπρόσωπό του Αντονι Σκαραμούτσι. Κι αυτό χωρίς να υπολογίζονται οι εκπρόσωποι από τις χώρες του Κόλπου που κλίνουν προς τον Τραμπ. Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν έφτασαν χθες στο Νταβός, υπήρχε μια ασυνήθιστα μικρή αντιπροσωπεία από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Πέρα από τις προοπτικές του Τραμπ, τα θέματα που απασχόλησαν τις ομιλίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, έπειτα μάλιστα και από την ομιλία του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και η κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ο κινέζος πρωθυπουργός

Με ενδιαφέρον περίμεναν όλοι και τη χθεσινή ομιλία του κινέζου πρωθυπουργού Λι Τσιανγκ, ο οποίος τόνισε πως η οικονομία της χώρας του είναι ανοιχτή για επιχειρήσεις, καλώντας ξένες επενδύσεις και λέγοντας ότι ο κόσμος πρέπει να άρει τα εμπόδια στον ανταγωνισμό και το εμπόριο για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις. Ο Λι, ο οποίος ηγείται μιας πολυάριθμης κυβερνητικής αντιπροσωπείας στο WEF αυτής της εβδομάδας, είναι ο πιο υψηλόβαθμος κινέζος αξιωματούχος που έρχεται σε επαφή με τις παγκόσμιες επιχειρηματικές και πολιτικές ελίτ στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ το 2017.

Πέρυσι, γράφει το «Politico», υπήρχαν πολλά μπερδεμένα πρόσωπα συμμετεχόντων καθώς έβλεπαν το τι μπορεί να κάνει το ChatGPT. Τώρα η τεχνητή νοημοσύνη κυριαρχεί στις συζητήσεις μέσα και γύρω από το Νταβός. Ολοι προσπάθησαν να εξασφαλίσουν μια πρόσκληση για την εκδήλωση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Και βέβαια όλοι συζητούν την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι 40% των εργαζομένων παγκοσμίως έχουν θέσεις εργασίας που θα επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη.