Σε αναθεώρηση όλων των ρεκόρ που έχουν να κάνουν με την ηλικία των σκύλων, προβαίνουν τα Ρεκόρ Γκίνες, καθώς όπως διαπιστώθηκε ο γηραιότερος σκύλος στον κόσμο ίσως να μην είναι τελικά ο πιο ηλικιωμένος που εμφανίστηκε στον πλανήτη.

Ο Μπόμπι, ένας σκύλος που ζούσε στην Πορτογαλία, φαίνεται πως ήταν 30 ετών και 268 ημερών όταν ονομάστηκε ο γηραιότερος σκύλος του κόσμου από τα Ρεκόρ Γκίνες τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τον Οκτώβριο του 2023 πέθανε σε ηλικία 31 ετών και 163 ημερών.

Όμως όπως αναφέρει το Sky News, έχουν υπάρξει αμφιβολίες για το αν ήταν πράγματι ο γηραιότερος σκύλος όλων των εποχών – παρά το γεγονός ότι η γέννησή του φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τη βάση δεδομένων κατοικίδιων ζώων της πορτογαλικής κυβέρνησης και την Εθνική Ένωση Κτηνιάτρων.

Αρκετοί αναρωτήθηκαν για την ηλικία του Μπόμπι, καθώς στις φωτογραφίες που υποτίθεται ότι απεικονίζουν τον Μπόμπι στα νιάτα του διακρίνεται να έχει λευκές πατούσες, ενώ ήταν καφέ στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ανέφεραν οι Times.

Αμφιβολίες για την ηλικία του

Ο Μπόμπι ήταν ένα καθαρόαιμο πορτογαλικό μαστίφ (Rafeiro do Alentejo), μια ράτσα με μέσο προσδόκιμο ζωής 12 έως 14 έτη.

Έτσι με τις αμφιβολίες να εγείρονται γύρω από το ρεκόρ, τα Ρεκόρ Γκίνες, ανέφεραν ότι αποσύρουν το ρεκόρ μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

«Καθώς η αναθεώρησή μας βρίσκεται σε εξέλιξη, αποφασίσαμε να αναστείλουμε προσωρινά και τους δύο τίτλους ρεκόρ για το ‘γηραιότερο εν ζωή σκυλί’ και το ‘γηραιότερο σκυλί όλων των εποχών’ – μέχρι να ολοκληρωθούν όλα τα πορίσματά μας», δήλωσε στους Times μια εκπρόσωπος των Ρεκόρ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η μεγάλη ηλικία του Μπόμπι μπορεί να οφειλόταν σε χαλαρό και ελλιπή έλεγχο των περιστατικών.

Σε έρευνα του περιοδικού Wired διαπιστώθηκε ότι ο Μπόμπι είχε καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων κατοικίδιων ζώων της πορτογαλικής κυβέρνησης μόλις το 2022, ένα χρόνο πριν πεθάνει. Εκείνη την εποχή, ο ιδιοκτήτης του είχε δηλώσει ότι ο σκύλος είχε γεννηθεί το 1992, αλλά ένας υπάλληλος της βάσης δεδομένων δήλωσε ότι δεν είχε «καμία εγγραφή ή στοιχεία που να μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν αυτή τη δήλωση», ανέφερε το Wired.

Ο Μπόμπι το 1999 (Πηγή: Ρεκόρ Γκίνες)

Η καταγραφή των σκύλων που γεννήθηκαν πριν από το 2008 δεν έγινε υποχρεωτική στην Πορτογαλία μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, οπότε είναι πιθανό ο Μπόμπι να γεννήθηκε όντως το 1992, αλλά ο ιδιοκτήτης του δεν είχε τα χαρτιά για να το αποδείξει, σύμφωνα με το Wired.

Το τσιουάουα που διεκδικεί τον τίτλο

Ο τίτλος θα μπορούσε να πάει στον Σπάικ, ένα ζωντανό τσιουάουα από το Οχάιο, το οποίο κατείχε για λίγο καιρό τον τίτλο τον περασμένο Ιανουάριο σε ηλικία 23 ετών, πριν του τον πάρει ο Μπόμπι.

Για την αρχική επαλήθευση της ηλικίας του Σπάικ, η ιδιοκτήτριά του Ρίτα Κίμπαλ παρέδωσε στα Ρεκόρ Γκίνες, αρχεία κτηνιάτρου και λογαριασμούς που τοποθετούσαν την ημερομηνία γέννησής του στο 1999, καθώς και φωτογραφίες του με την πάροδο των ετών.

Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν τον είχε από τότε που ήταν κουτάβι και ότι τον βρήκε το 2009 σε ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων. Έτσι ο οργανισμός της απάντησε ότι οι αποδείξεις της μπορεί να μην είναι αρκετές.

Το Wired ανέφερε ότι σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς την Κίμπαλ, ένας εκπρόσωπος των Ρεκόρ Γκίνες έγραψε: «Αυτή τη στιγμή επανεξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο επαληθεύουμε τα ρεκόρ ηλικίας των ζώων, οπότε πριν επαναφέρουμε τον Σπάικ ως κάτοχο του ρεκόρ, θα θέλαμε να συζητήσουμε τη δυνατότητα να κανονίσετε έναν δεύτερο κτηνίατρο να αξιολογήσει τον Σπάικ και να επιβεβαιώσει την ηλικία του».

«Είναι πιθανό πολλές από τις κατηγορίες των ρεκόρ μας να απαιτούν στο μέλλον μια δεύτερη γνώμη για επαλήθευση», προσέθεσε στο μήνυμα.