Η γενιά των αυτοκινήτων πόλης αποτελεί, χρόνο με τον χρόνο, είδος προς εξαφάνιση, με τις προτάσεις σε αυτή την γκάμα να είναι πλέον μετρημένες στα δάχτυλα! Η Fiat, η Kia, η VW και η Suzuki επιμένουν με μοντέλα που σήμερα στην Ελλάδα κοστίζουν γύρω στις 15.000 ευρώ.

FIAT PANDA: Με τιμή εκκίνησης τα 14.437 ευρώ το Fiat Panda Hybrid είναι το μοντελάκι που σε πείσμα των καιρών – με τα παραδοσιακά αυτοκίνητα πόλης να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση – αποτελεί μια όντως δελεαστική πρόταση με πολλά χαρίσματα. Το πρώτο η οικονομία καυσίμου του νέου υβριδικού μοτέρ. Το ιταλικό μοντέλο χρησιμοποιεί ένα έξυπνο και αποδοτικό ήπιο υβριδικό σύστημα της FIAT που αποτελείται από κινητήρα βενζίνης 1,0 λίτρων και έναν ηλεκτροκινητήρα BSG (Belt-integrated Starter Generator) 3,6 kW. Η τροφοδοσία του ηλεκτρικού μοτέρ γίνεται από μπαταρία λιθίου τάσης 12 V. Η συνολική απόδοση του συστήματος φτάνει τους 70 ίππους με 92 Nm και το κιβώτιο είναι χειροκίνητο με έξι σχέσεις. Συγκριτικά με έναν κινητήρα συμβατικής τεχνολογίας η μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων μπορεί να αγγίξει το 30%, ενώ άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι η αθόρυβη και οικονομική λειτουργία που ταιριάζει τέλεια στις αστικές συνθήκες.

KIA PICANTO: Aπό 14.790 ευρώ κοστίζει στην αγορά άλλο ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης, το Picanto της Kia που έχει ήδη συμπληρώσει 20 χρόνια παρουσίας. Σήμερα, στη νέα του γενιά έχει να προβάλει τα γνώριμα οικονομικά χαρακτηριστικά του μοτέρ του, την πρακτική πλευρά του σαλονιού του και την τεχνολογική προσέγγιση σε επίπεδο εξοπλισμού. Το μικρό δεν παύει να εκπλήσσει με τις συμπαγείς, μαζεμένες εξωτερικές του διαστάσεις με μήκος μόλις 3,59 μέτρα που το κάνει ιδιαίτερα ευέλικτο στην πόλη! Επίσης, έχει εξαιρετικά ικανοποιητικούς χώρους.

Διατίθεται με τον κινητήρα των 1.0 T-GDI που σε κάθε περίπτωση φροντίζει να κρατάει την κατανάλωση καυσίμου σε λογικό πλαίσιο. Στο εσωτερικό το σύστημα πολυμέσων των 8 ιντσών παρέχει τη γνώριμη πληροφόρηση για όλες τις λειτουργίες του αυτοκινήτου.

VW UP: Στην τελευταία φάση της καριέρας του βρίσκεται το μικρό VW UP που συνεχίζει να υπάρχει στην γκάμα της γερμανικής φίρμας! Κοστίζει από 15.400 ευρώ και κερδίζει το κοινό του με τον αστικό του χαρακτήρα, όντας μια σφήνα της πόλης που βρίσκει εύκολα χώρο για παρκάρισμα χάρη στο μικρό του μήκος. Φέρει 1000άρη κινητήρα που αποδίδει 65 ίππους και κρατάει την κατανάλωση καυσίμου κάτω από τα 5-6 λίτρα/100 χλμ. Εχει ένα καλό πακέτο εξοπλισμού, προσφέρει σπιρτάδα στην πόλη, ενώ μπορεί στο σαλονάκι του να φιλοξενήσει έως και 4 επιβάτες, χωρίς παραχωρήσεις. Από την άλλη, οι αποσκευές τους μπορεί να φτάνουν σε όγκο τα 251 λίτρα, τιμή επίσημη αξιοσέβαστη.

SUZUKI IGNIS: Η Suzuki λανσάρει στην αγορά το ανανεωμένο Ignis με ήπιο υβριδικό σύστημα! Το μικρό μοντέλο δείχνει να έχει τα… κότσια να βγάλει εις πέρας το δύσκολο αστικό περιβάλλον χωρίς «γκρίνιες» αλλά με σύμμαχο έναν νέο 1200άρη κινητήρα που δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις στον τομέα των επιδόσεων και της κατανάλωσης. Στο εσωτερικό του και στο κέντρο της κονσόλας έχει τοποθετηθεί η οθόνη των 7 ιντσών του συστήματος πολυμέσων mediacenter, συμβατό με Android Auto και Apple AirPlay. Μικρή έκπληξη τα πίσω καθίσματα που είναι διαιρούμενα και συρόμενα, δίνοντας μεγαλύτερο όγκο στον χώρο αποσκευών όταν χρειάζεται: η χωρητικότητα αγγίζει τα 204-290 λίτρα, ανάλογα τη θέση τους, ενώ με τα πίσω καθίσματα πλήρως αναδιπλωμένα φτάνει τα 1.086 λίτρα. Φέρει ήπιο υβριδικό σύστημα που αποτελείται από τον ατμοσφαιρικό κινητήρα των 1.2 λίτρων και το ηλεκτρικό μοτέρ Suzuki Hybrid 12 Volt, Η απόδοση είναι 83 ίπποι, ενώ η ροπή αγγίζει τα 120 Nm στις 2.800 σ.α.λ! Koστίζει από 15.800 ευρώ.