Η συνέχιση των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα υποχρεώνει τις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να αναβάλουν τα σχέδιά τους για επιστροφή των πλοίων τους στην περιοχή.

Ειδικότερα ο δανέζΑικος κολοσσός AP Moller Maersk, που ήταν από τις πρώτες ναυτιλιακές που δήλωσαν ότι θα επαναδρομολογήσουν τα πλοία τους μέσω της Ερυθράς Θάλασσας μετά την απόφαση των ΗΠΑ να συγκροτήσουν ναυτιλιακή δύναμη αποτροπής των επιθέσεων των ανταρτών της Υεμένης, αναθεώρησε τα σχέδιά της δίνοντας μια αναβολή τουλάχιστον 48 ωρών στην οριστική της απόφαση για επιστροφή στην περιοχή. Αιτία η νέα διπλή επίθεση των Χούθι σε ένα από τα πλοία της το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Αναστολή διελεύσεων

Ο δανέζικος γίγαντας των θαλάσσιων μεταφορών Maersk ανακοίνωσε ότι αναστέλλει για 48 ώρες τη διέλευση του στόλου του μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, ανέφερε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP στο X (πρώην Twitter) την Κυριακή. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι αντάρτες Χούθι επιτέθηκαν στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Maersk Hangzhou» (κατασκευής 2018) μεταφορικής ικανότητας 15.300 teu.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (Centcom), το πλοίο «Maersk Hangzhou» χωρητικότητας 15.300 τόνων (κατασκευής 2018) δέχθηκε επίθεση περίπου στις 17.30 GMT στις 30 Δεκεμβρίου, κάπου στη νότια Ερυθρά Θάλασσα. Το πλοίο ανέφερε ότι χτυπήθηκε από πύραυλο και ζήτησε βοήθεια. Δύο αμερικανικά πλοία έσπευσαν να την παράσχουν, το «USS Gravely» και το «USS Laboon», με το πρώτο να καταρρίπτει δύο βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι, ανέφερε η Centcom.

Ωστόσο οι Χούθι επανέλαβαν την επίθεση κατά του «Maersk Hangzhou» λίγες ώρες αργότερα, τα ξημερώματα της 31ης Δεκεμβρίου, περίπου στις 06.30 τοπική ώρα Σαναά.

Οι επιτιθέμενοι με τέσσερα μικρά σκάφη που προέρχονταν από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι έφτασαν σε απόσταση 20 μέτρων από το «Maersk Hangzhou» και προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε αυτό, πυροβολώντας το πλοίο, ανέφερε η Centcom σε ξεχωριστή ανάρτηση στο Χ. Οι ένοπλοι φρουροί που επέβαιναν στο «Maersk Hangzhou» ανταπέδωσαν τα πυρά.

Υστερα από ένα δεύτερο σήμα κινδύνου από το πλοίο, ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που έσπευσαν να βοηθήσουν δέχθηκαν και τα ίδια πυρά από τους Χούθι.

Τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ανταπέδωσαν τα πυρά σε αυτοάμυνα, βυθίζοντας τρία από τα τέσσερα μικρά σκάφη και σκοτώνοντας τα πληρώματα, ανέφερε η Centcom. Το τέταρτο σκάφος των Χούθι εγκατέλειψε την περιοχή και δεν υπήρξαν ζημιές σε προσωπικό ή εξοπλισμό των ΗΠΑ.

Δέκα μαχητές των Χούθι έχασαν τη ζωή τους, επιβεβαίωσαν οι αντάρτες αργότερα την Κυριακή, υποσχόμενοι εκδίκηση.

Υπολογίζεται ότι από τις 19 Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί 23 επιθέσεις των ανταρτών Χούθι κατά εμπορικών πλοίων στον Κόλπο του Αντεν και την ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.