Στο φετινό πρωτοχρονιάτικο λαχείο ο μεγάλος λαχνός ήταν το 06410 που κέρδισε 1 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούσε η χρυσή 5άδα αριθμών με τον καθένα να τσεπώνει επίσης 1 εκατ. ευρώ. Καλοφάγωτα, θα ευχόταν κανείς στους τυχερούς συμπολίτες μας, αλλά είναι τόσο εύκολο να το κάνεις;

Είναι πολύ συνηθισμένο να θεωρείται ότι όσοι κερδίζουν στο λαχείο, ακολουθούν μια πολύ σπάταλη ζωή, σκορπώντας απερίσκεπτα τα χρήματά τους.

Σύμφωνα όμως με την εμπειρία του Βρετανού Άντι Κάρτερ, ενός ανθρώπου που δουλεύει εδώ και δύο δεκαετίες στη βρετανική Εθνική Λοταρία (The National Lottery), κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

Μιλώντας ο Κάρτερ στο Business Insider, εξηγεί πως εκείνος και η ομάδα του είναι επιφορτισμένοι να διαχειρίζονται μόνο ανθρώπους που σε μια βραδιά κερδίζουν πάνω από 50.000 λίρες.

Δεδομένου λοιπόν ότι μέχρι σήμερα η ομάδα του έχει «προσφέρει» περίπου 2 δισ. λίρες σε τυχερούς, «οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν, ας πούμε, 5 εκατ. λίρες στη ζωή τους. Λοιπόν, πώς θα ξέρετε τι να τις κάνετε;» αναρωτιέται.

Αυτό που εκπλήσσει είναι ότι οι περισσότεροι Βρετανοί νικητές του Λόττο, σύμφωνα με τον Κάρτερ, είναι πολύ προσεκτικοί με τη διαχείριση των χρημάτων.

«Διαπιστώσαμε ότι μετά την οικονομική συντριβή του 2008, οι άνθρωποι έγιναν πιο συντηρητικοί και ίσως λίγο πιο ξύπνιοι οικονομικά».

Οι Βρετανοί είναι συντριπτικά πολύ πολύ συντηρητικοί με τη νίκη τους στο λότο, τονίζοντας, ο ίδιος μάλιστα ότι το ποσοστό των ανθρώπων που θα βγούν έξω να αγοράσουν μια Lamborghini είναι αρκετά χαμηλό.

Ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου στην Ισπανία, στο οποίο κληρώθηκε το τυχερό λαχείο στη χώρα, γιορτάζει με τους συνεργάτες του και τη γυναίκα του πίνοντας σαμπάνιες.

«Μπορεί να σκεφτείτε, «Θέλω να πάω και να αγοράσω μια βάρκα και να ζω σε ένα νησί.» Αλλά στην πραγματικότητα, συνειδητοποιείτε ότι πρώτα πρέπει να πληρώσεται την υποθήκη, ή να φροντίσετε τα παιδιά σας – τα πραγματικά πρακτικά ζητήματα» λέει ο ίδιος, επαίροντας τον σοφό τρόπο που αντιμετωπίζουν την νέα κατάσταση οι τυχεροί συμπατριώτες του.

Ο Κάρτερ και οι συνεργάτες του φροντίζουν, κατά κάποιο τρόπο, ώστε οι τυχεροί να είναι και συνετοί κουμανταδόροι των ξαφνικών χρημάτων που κέρδισαν.

«Έχουμε μια συνάντηση με έναν νομικό εμπειρογνώμονα, έναν δικηγόρο και έναν οικονομικό εμπειρογνώμονα, υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός υποστήριξης για όσο διάστημα το θέλουν [οι τυχεροί]» εξηγεί. «Δεν είμαστε εδώ για να πετάξουμε τα χρήματα σε κάποιον και να εξαφανιστούμε». Υπάρχουν μάλιστα και μερικοί που κέρδισαν, που διατηρούν επαφή με την υπηρεσία του Κάρτερ για χρόνια, αναφέροντας της τι κάνουν με τα χρήματά τους.

Το πρώτο σοκ

Σύμφωνα με τον Κάρτερ, η αντίδραση των νικητών, όταν δέχονται το πρώτο τηλεφώνημα για να τους ανακοινωθεί ότι είναι πλούσιοι, διαφέρει από άτομο σε άτομο.

«Εάν μόλις ανακαλύψατε ότι έχετε κερδίσει 5 εκατ. λίρες, πιθανότατα θα είστε σοκαρισμένοι. Ο εγκέφαλός σας θα τρέχει με χίλια. Έχετε πιθανώς πολλές ερωτήσεις. Μερικοί άνθρωποι μου κάνουν πολλές ερωτήσεις κυριολεκτικά. Άλλοι άνθρωποι είναι πολύ, πολύ ήσυχοι. Μερικοί έπαιρναν ρεπό από τη δουλειά τους διότι περίμεναν τηλεφώνημά μου. Και είχα άλλους που είπαν: «Είμαι στη δουλειά, πηγαίνω σε μια συνάντηση, μπορείτε να με καλέσετε αύριο;».

Έτσι, ο ίδιος πιστεύει ότι ο καθένας έχει τη δική του εκδοχή μιας στιγμής που φέρνει τα πάνω κάτω, είτε αυτό ουρλιαχτά χαράς, είτε να κάθεται ήσυχα σε μια παραλία μόνοι τους.

Οι καχύποπτοι

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που είναι πολύ καχύποπτοι, δηλαδή που πραγματικά δεν το πιστεύουν ότι έχουν κερδίσει τόσα χρήματα κυριολεκτικά, και δεν τους αδικούμε.

Σε μια περίπτωση μάλιστα, ο Κάρτερ κατηγορήθηκε από έναν τυχερό, ότι επιχειρούσε να τον εξαπατήσει. «Κάθισα εκεί με αυτό το άτομο και απλά δεν το πίστευε. Μου πήρε λίγο χρόνο για να τον πείσω, παρόλο που έπαιζε λόττο κάθε εβδομάδα από τότε που ξεκίνησε το 1994».

Έτσι ο Κάρτερ για να τον πείσει του είπε: «[Επειδή], κάθε εβδομάδα για τα τελευταία 29 χρόνια, μας δίνατε χρήματα [έτσι] και εμείς σας επιστρέφουμε λίγα από αυτά, [αλλά] εσεις πιστεύετε ότι είναι απάτη». Στο τέλος, ο νικητής συμφώνησε απαντώντας «Λοιπόν, έχεις δίκιο».

Όσοι το κρατάνε κρυφό ακόμα και από τη γυναίκα τους

Προκαλεί όμως εντύπωση ότι υπάρχει και εκείνοι που δεν αναφέρουν τίποτα στις ίδιες τους τις οικογένειες σύμφωνα με τον Κάρτερ, δίχως να λείπουν μάλιστα και τα ευτράπελα. Σε μια περίπτωση που επισκέφτηκε ένας συνάδελφος του Κάρτερ έναν νικητή που είχε μωρό παιδί, ο τυχερός παίχτης του ζήτησε να προσποιηθεί ότι ήταν ο γιατρός για να μην καταλάβει τίποτα η μητέρα του που ήταν παρούσα. «Έτσι, όταν χτύπησε την πόρτα, ο συνάδελφός μου έπρεπε να κρατήσει το μωρό, [για να κάνει τον γιατρό] σαν να έλεγε ότι είχε μια εντελώς διαφορετική δουλειά».

Υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις συζύγων που κρατάνε τους συντρόφους τους στο σκοτάδι. «Μερικοί άνθρωποι δεν λένε τίποτα στο έτερον ήμισυ επειδή έχουν κάποια συζυγική δυσκολία».

Σε μια περίπτωση ένας σύζυγος που το κρατούσε κρυφά από τη γυναίκα του, του ανέφερε «Μην νομίζετε ότι αυτό είναι περίεργο, αλλά μου αρέσει αυτή η γυναίκα. Είμαστε μαζί 30 χρόνια. Την λατρεύω, αλλά δεν ξέρει πόσα χρήματα έχω και δεν γνωρίζω και εγώ πόσα έχει η ίδια. Είναι ακριβώς ο τρόπος που λειτουργούμε».