Ασημένιο μετάλλιο στον 90χρονο αρχιτέκτονα-πολεόδομο Αλέξανδρο Παπαγεωργίου-Βενετά, για την έκταση και σημασία του επιστημονικού του έργου και βραβεία στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως που γιορτάζει φέτος 130 χρόνια λειτουργίας του, το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου για τα 100 χρόνια προσφοράς του, την Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης ως το αρχαιότερο εν ενεργεία ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ευρώπη και στον πολυσχιδή ζωγράφο και σκηνογράφο Νίκο Στεφάνου απένειμε μεταξύ πολλών άλλων χθες η Ακαδημία Αθηνών, κατά την καθιερωμένη πανηγυρική συνεδρία της, στο πλαίσιο της οποίας απονέμονται τα βραβεία του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος.

Τα βραβεία του Ιδρύματος Ουράνη που συνοδεύονται με χρηματικό έπαθλο 5.000 απονεμήθηκαν ως εξής: αφηγηματικού πεζού λόγου στον  Γιάννη Σιώτο για το βιβλίο του «Μάνα πατρίδα, κακιά μητριά». Δοκιμίου στον Αντώνη Μόλχο για το βιβλίο του «Κοινοτοπία του καλού. Ενα εβραιόπουλο στην Ελλάδα της Κατοχής». Παιδικού βιβλίου στον Πάνο Βαλαβάνη για το βιβλίο του «Η ιστορία της Ακρόπολης. Εκεί όπου οι άνθρωποι συναντούσαν τους θεούς». Ποίησης στον  Γιάννη Μεταξά για την ποιητική του συλλογή «Φεγγίτες», ενώ με επαίνους τιμήθηκαν οι

Σταύρος Αυγολούπης για το σύνολο του έργου του στην παιδική λογοτεχνία, Κώστας Φέρρης και Πέρσα Κουμούτση για το βιβλίο «Η γέφυρα των λεμονιών», Θεόδωρος Στάθης για το βιβλίο «Δούρειος Ιππος της Δημοκρατίας».

Περιβάλλον και υγεία

Με βραβεία τιμήθηκαν μεταξύ άλλων ο ομότιμος καθηγητής Χημείας, Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας (ΕΚΠΑ) Μιχαήλ Μάριος Σκούλλος, για το συνολικό σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας – Ρευματολογίας, Αλέξανδρος Δρόσος για το σύνολο του επιστημονικού του έργου. Οι καθηγητές Νικόλαος Σκαρμέας και Νικόλαος Γρηγοριάδης για το εν γένει έργο τους προς αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αντιστοίχως, ο επίκουρος καθηγητής Ηλίας Σιέμπος για το εν γένει έργο του στον τομέα των πνευμονολογικών ασθενειών και της εντατικής θεραπείας, με έπαθλο 15.000 ευρώ έκαστος.

Ο γεωπόνος Αθανάσιος Κουτρούμπας για την ίδρυση και λειτουργία του Εντομολογικού Μουσείου Βόλου, ο ζωγράφος και ενδυματολόγος Γιάννης Μετζικώφ για το έργο του με τίτλο «Ενδύματα και διηγήματα», ο καθηγητής του τμήματος Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Γεώργιος Ανδρειωμένος για την έκδοση των απάντων του Κώστα Κουλουφάκου, ο ιστορικός τέχνης Τάκης Μαυρωτάς για τις 100 και πλέον εκθέσεις που έχει επιμεληθεί και η Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη για την κοινωνική και εθνική προσφορά της και τη σημασία της ιστορικής της παρουσίας.

Ποίηση, Πόλη, Καζαντζάκης

Με το βραβείο Γ. Αθάνα της καλύτερης εκδιδομένης ποιητικής συλλογής νέου, κατά προτίμηση, ποιητού τιμήθηκε ο Κωνσταντίνος Νικολάου για την ποιητική του συλλογή με τίτλο «Βιογραφία ενός χεριού». Η Μαρία Κούρση με τη συλλογή της «Εξόδιος αέρας» απέσπασε το βραβείο Λάμπρου Πορφύρα για έλληνα λυρικό ποιητή, όπως και η Μαρία Σφήκα τιμήθηκε για την ποιητική της συλλογή «Αλογα στο στήθος», ενώ βραβείο κατέκτησαν επίσης ο Βασίλειος Α. Γεώργας για το έργο του με τίτλο «Γλωσσάρι στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη» και ο Γεώργιος Αναπνιώτης για την αναλυτική έρευνά του τεκμηριωμένη με χειροποίητα σχέδια «Αναζητώντας την Κωνσταντινούπολη». Τα παραπάνω βραβεία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ.