Η έρευνα σε τέσσερις συμμορίες μπράβων – δύο ελληνικές και δύο αλβανικές – που λυμαίνονται το κέντρο της Αθήνας και σχετίζονται με πέντε παρόμοιες επιθέσεις, τα δεδομένα από τη μίσθωση του τζιπ των δραστών, το βίντεο της επίθεσης αλλά και οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και κυρίως ενός εκ των θυμάτων είναι αυτές που οδηγούν την ΕΛ.ΑΣ. στη διαλεύκανση της αιματηρής επίθεσης τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Γκάζι με τρεις σοβαρά τραυματίες που νωρίτερα διασκέδαζαν σε νυχτερινό κέντρο της περιοχής.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η εν λόγω επίθεση σχετίζεται με τη δράση «περίπολων» μπράβων που δρουν μαζικά στην περιοχή, σε μια εγκληματική ενέργεια που φέρεται να σημειώθηκε για ασήμαντη αφορμή και για ένα… αποδοκιμαστικό σφύριγμα από την πλευρά των θυμάτων την ώρα που διερχόταν το ενοικιασμένο τζιπ των δραστών, οι οποίοι θεώρησαν προσβλητική την ενέργεια.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι σκηνές τρόμου που εκτυλίχθηκαν υποκρύπτουν προβληματικές ενέργειες των αστυνομικών και των δικαστικών αρχών, αφού δεν υπήρξε καμιά προληπτική κίνηση, ουσιαστική τιμωρία ή προφυλάκιση των δραστών παρομοίων προγενέστερων ενεργειών.

Πλέον ένα από τα κύρια σενάρια που εξετάζονται είναι η επίθεση στο Γκάζι να σχετίζεται με συμμορία Αλβανών που έχει ως ορμητήριο κλαμπ της περιοχής των Σεπολίων, τα μέλη της οποίας είχαν κατηγορηθεί προ μερικών μηνών για τη δολοφονία ιδιώτη σε μαγαζί της Βορειοανατολικής Αττικής.

Από τα επτά μέλη της συμμορίας που φέρονται να ευθύνονται για τη δολοφονία ένας είχε εξαφανισθεί και δεν είχε εντοπισθεί από την ΕΛ.ΑΣ. (είχε υποστηριχθεί ότι διέφυγε στην Αλβανία), ενώ οι άλλοι έξι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Δύο άλλα μέλη της ίδιας συμμορίας είχαν συλληφθεί προσφάτως για κλοπές και παράνομη οπλοκατοχή και μάλιστα το όχημα μικρού κυβισμού που χρησιμοποιούσαν για την παράνομη δράση τους τος επεστράφη κατόπιν απόφασης των κρατικών αρχών.

Τέλος, κάποια από τα μέλη της σπείρας φέρονται να σχετίζονται και με κλαμπ της περιοχής που σημειώθηκε η πρόσφατη εγκληματική ενέργεια. Τα παραπάνω εντείνουν τα ερωτήματα για τις ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ. στη μάχη κατά της εγκληματικότητας στη συγκεκριμένη περιοχή της πρωτεύουσας όπου υπάρχουν δεκάδες νυχτερινά κέντρα και για το κατά πόσο αυτές έχουν ατονήσει.

Η έρευνα

Το δραματικό περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου όταν μία παρέα Κρητικών που βρισκόταν έξω από γνωστό κλαμπ διαπληκτίστηκε με δύο άτομα που κατέβηκαν από το πολυτελές τζιπ. Οπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο, ένας από την παρέα των Κρητικών σπρώχνει ελαφρά έναν από τους δύο δράστες, αυτός βγάζει αμέσως όπλο και πυροβολεί τους τρεις νεαρούς στο κεφάλι.

Ακολούθως φαίνεται να γνέφει στον φίλο του προκειμένου να απομακρυνθούν από το σημείο. Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. εστιάστηκε στον εντοπισμό του οδηγού του εν λόγω τζιπ από την εταιρεία μίσθωσης που φαίνεται να ανήκει σε άτομο με ποινικό παρελθόν, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί.

Οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στη χαρακτηριστική ευκολία με την οποία ο «εύσωμος» δράστης – χωρίς ουσιαστική αφορμή – πυροβόλησε τους τρεις νεαρούς στο κεφάλι και στην πάνω πλευρά του σώματος – σε μια ενέργεια που παραπέμπει σε συμβόλαια θανάτου.

Για τη διαλεύκανση της υπόθεσης οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. έβαλαν στο «μικροσκόπιο» σειρά ανάλογων περιστατικών που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες στην ίδια περιοχή. Ανάμεσα σε αυτά, οι πυροβολισμοί τον περασμένο Μάρτιο έξω από νυχτερινό κέντρο στο Γκάζι που αποδόθηκε σε συμμορία Αλβανών που δραστηριοποιούνται και στη Μύκονο, έχοντας κατηγορηθεί για εγκληματικές επιθέσεις στο «νησί των ανέμων».

Ακόμη, ερευνήθηκε άγνωστη υπόθεση ξυλοδαρμού αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. την περασμένη άνοιξη σε κλαμπ της ίδιας περιοχής που αποδόθηκε σε άτομο ρουμανικής καταγωγής-μέλος συμμορίας έλληνα ποινικού που είχε ερευνηθεί προ έξι ετών από την Ασφάλεια Αττικής. Εξετάστηκε επίσης το ενδεχόμενο οι δράστες να σχετίζεται με συμμορία του Πειραιά, χωρίς όμως να υπάρχουν επαρκή στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτό το σενάριο. Υπενθυμίζεται ότι το 2011 έξω από νυχτερινό κέντρο στο Γκάζι είχαν δολοφονηθεί δύο άτομα ελληνικής καταγωγής, 35 και 37 ετών.