Tα οξυμμένα προβλήματα που δημιούργησαν οι καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία και τα «ελάχιστα πράγματα» που «έχουν γίνει και τηρηθεί από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης» κινητοποιούν τους πλημμυροπαθής αγρότες που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.

Μετά από ομόφωνη απόφαση της σύσκεψης στη Νίκαια Λάρισας, μεταξύ των πλημμυροπαθών αγροτών του νομού, αποφασίστηκε κινητοποίηση με τρακτέρ στον Κόμβο Πλατυκάμπου, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου.

Οι αγρότες ζητούν συνάντηση με Κυβερνητικό Κλιμάκιο αποτελούμενο από τους υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας από το οποίο περιμένουν «συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους».

Τα αιτήματά τους

Καλούν σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη, σε κοινό αγώνα τις κοινωνικές ομάδες που κινητοποιούνται αυτό το διάστημα και όλους τους φορείς του νομού και καλούν τους πληγέντες αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να συμμετέχουν δυναμικά στην κινητοποίηση, διεκδικώντας:

  • Άμεσο χρονοδιάγραμμα και τα αντίστοιχα έργα, όπως η διάνοιξη νέας σήραγγας για την υλοποίηση της αποστράγγισης των περιοχών της πρώην λίμνης Κάρλας προς το Αιγαίο. Να υπάρξει σχεδιασμός από το κράτος στα χωριά που έχουν πλημμυρίσει και σε όσα κινδυνεύουν, επειδή ο χειμώνας είναι μπροστά, μέτρα για την κατοικία και διαβίωση όσων έχουν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψουν. Οι αγρότες, που καλλιεργούσαν σε αυτές τις περιοχές, να πάρουν πλήρη αποζημίωση για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ώστε τα χωράφια να γίνουν ξανά παραγωγικά.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια.
  • Άμεσα χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των αποζημιώσεων στο 100% σε πραγματική αξία στην παραγωγή και όχι στην ασφαλιζόμενη τιμή στον ΕΛΓΑ, το κεφάλαιο, τον εξοπλισμό και αποθηκευμένες παραγωγές χωρίς να προσμετράται η παλαιότητα των μηχανημάτων.
  •  Με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού να γίνει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών σε φράγματα, αναχώματα, ρέματα που έχουν υποστεί τρομακτικές ζημιές από τις πλημμύρες. Ουσιαστικά έργα, φράγματα, αναχώματα ό,τι άλλο προβάλλει η σύγχρονη τεχνογνωσία για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και όλης της Θεσσαλίας.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, ΓΟΕΒ, δημοτικά τέλη, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να παγώσουν όλα τα χρέη για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια. Αναστολή πληρωμής και μείωση των λογαριασμών αγροτικού ρεύματος της ΔΕΗ.
  • Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη.
  • Να υπάρχει τουλάχιστον για μια χρονιά εξαίρεση της Θεσσαλίας από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
  • Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση.
  • Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθεί άμεσα το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ.

Στην ανακοίνωσε που εξέδωσαν σημειώνουν πως «είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα και δεν περισσεύει κανείς! Με την ενότητα και τον ανυποχώρητο αγώνα μας θα τα καταφέρουμε όπως δείχνει όλη η εμπειρία του αγροτικού κινήματος».

Είχε προηγηθεί πριν λίγες ημέρες το μπλόκο στον κυκλικό κόμβο της Καρδίτσας, επί του αυτοκινητόδρομου Ε65, από αγρότες της Θεσσαλίας.

Η απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην Καρδίτσα με τη συμμετοχή Αγροτικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων απ’ όλη την περιοχή.