Με θετικά σχόλια υποδέχτηκαν τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας. Η Fitch έδωσε τελικά το βράδυ της Παρασκευής τη πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία, αναβαθμίζοντας  το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- από ΒΒ+, και θέτοντας σταθερές προοπτικές στην αξιολόγηση.

Κατόπιν αυτού, η χώρα έχει εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα από δύο από τους «Big3» (μετά την αναβάθμιση από την Standard and Poor’s) γεγονός που αυτoμάτως ξεκλειδώνει την πρόσβασή της σε μια σειρά από αναβαθμισμένους δείκτες. Με τον τρόπο αυτό οι ελληνικοί τίτλοι θα καταστούν ορατοί σε μεγάλους και πιο ποιοτικούς επενδυτές που θα μπορούν να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα.

Tο Reuters μεταδίδει ότι η Fitch αναβαθμίζει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα με ευνοϊκή δομή εξυπηρέτησης χρέους.

«Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch, έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης κίνησης από την S&P Global Ratings τον Οκτώβριο και καθιστά τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για ένα ευρύ φάσμα ομολογιακών δεικτών που διαχειρίζονται πολλές εταιρείες (…)» αναφέρει το πρακτορείο.

Όπως εξηγεί, «το ελληνικό χρέος διαπραγματεύεται ήδη με ευνοϊκότερους όρους, αφότου η εκλογική νίκη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Μάιο δημιούργησε ελπίδες ότι θα ακολουθήσουν οι αναβαθμίσεις, τονίζει το Reuters θυμίζοντας ότι η Ελλάδα απώλεσε την επενδυτική βαθμίδα το 2010, όταν ξέσπασε η δεκαετής κρίση χρέους «αναγκάζοντάς την να υπογράψει διεθνή προγράμματα διάσωσης ύψους περίπου 260 δισεκατομμυρίων ευρώ για να μη βουλιάξει».

«Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch διευρύνει την αγορά ομολόγων της χώρας», αναφέρει στον τίτλο του το Bloomberg.

«Η Fitch Ratings αναβάθμισε την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα, ανοίγοντας στα ομόλογα της χώρας την πόρτα μιας δεξαμενής επενδύσεων πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία χορήγησε στην Ελλάδα αξιολόγηση BBB- με σταθερή προοπτική την Παρασκευή, απηχώντας την απόφαση της S&P Global Ratings να αναβαθμίσει την Ελλάδα στα τέλη Οκτωβρίου μετά από 13 χρόνια που είχε αξιολόγηση κατηγορίας σκουπιδιών»

«Ο οίκος αξιολόγησης Fitch θεωρεί και πάλι την Ελλάδα άξια για επενδύσεις», γράφει η Handelsblatt.

«Η εταιρεία αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Δύο άλλοι οίκοι αξιολόγησης είχαν ήδη αξιολογήσει την Ελλάδα υψηλότερα νωρίτερα. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch απένειμε στην Ελλάδα βαθμολογία “επενδυτικής βαθμίδας”. Ο οργανισμός αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας της νότιας Ευρώπης σε «BBB-». Οι προοπτικές είναι σταθερές, ανακοίνωσε η Fitch το βράδυ της Παρασκευής. Προηγουμένως η βαθμολογία ήταν “BB+” και ως εκ τούτου στη λεγόμενη περιοχή σκουπιδιών με υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας. Ο Fitch δικαιολόγησε την αναβάθμιση λέγοντας ότι το εθνικό χρέος της Ελλάδας θα συνεχίσει να μειώνεται δεδομένης της σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής», γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

«Η Fitch αναβαθμίζει την Ελλάδα στο ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές», αναφέρει το Market Watch, σημειώνοντας ότι κατά τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης ο πληθωρισμός στη χώρα αναμένεται να υποχωρήσει του χρόνου και το 2025.

Παράλληλα, το AFP μετέδωσε ότι «η Fitch αναβαθμίζει σε επενδυτική βαθμίδα την αξιολόγηση της Ελλάδας».

Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 160,8% του AΕΠ φέτος και στο 141,2% έως το 2027, που συνιστά απότομη βουτιά από το 171,4% το 2022. «Η ελληνική κρίση χρέους πυροδοτήθηκε από τις αλόγιστες κρατικές δαπάνες και την εσφαλμένη αναφορά δημοσιονομικών στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν αποκαλύφθηκε από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2009, προκάλεσε ραγδαία εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας».