Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πριν λίγο κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, την θεσμοθέτηση επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές. «Όλη η χώρα μια περιφέρεια με σταυρό» πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα μπροστά, καθιερώνουμε για όποιον το επιθυμεί, εντός ή εκτός Ελλάδας, την επιστολική ψήφο».

«Το έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη, είναι ώρα να ισχύσει και στον τόπο μας. Είναι μια γενναία μεταρρύθμιση, διευρύνει το εκλογικό σώμα που μετέχει στις εκλογές, είναι η πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή και την αδράνεια» συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Για το σύστημα ανάδειξης των ευρωβουλευτών, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι και στην αναμέτρηση αυτή θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης, γιατί τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχει ο πολίτης και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω λίστας. Συμπλήρωσε δε «ότι η ενιαία επικράτεια αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση».

Λεπτομέρειες θα δοθούν το απόγευμα από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, την Νίκη Κεραμέως και τον Θοδωρή Λιβάνιο.

Τα θέματα του υπουργικού

– Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και τον υφυπουργό, Θάνο Πετραλιά, του κρατικού Προϋπολογισμού 2024.

– Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, του νομοσχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης.

– Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος.

– Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, και την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ερανιστικών νομοσχεδίων των υπουργείων τους.

– Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, σχετικά με την επιλογή προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

– Εισήγηση από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, για την τροποποίηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη συγκρότηση και λειτουργία της κυβερνητικής Επιτροπής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά.

Στις 16:30, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετέχει σε συζήτηση με τον Yossi Matias, αντιπρόεδρο Engineering & Research της Google, σε εκδήλωση για τα 15 χρόνια της Google στην Ελλάδα.