Το μυστηριώδες κρέας δεν βρίσκεται μόνο στις σχολικές καντίνες – ενδεχομένως να κρύβεται και κάτω από τη φαντεζί σάλτσα σε εστιατόρια πέντε αστέρων. Ουδείς γνωρίζει τα μυστικά των επαγγελματικών κουζινών καλύτερα από τους σεφ. Ιδού τι δεν θα παράγγελναν σε εστιατόρια που δεν φέρουν το δικό τους όνομα.

Σπεσιαλιτέ;

Έχετε προσέξει ότι στα εστιατόρια οι σερβιτόροι προωθούν τις σπεσιαλιτέ της ημέρας; Οι λόγοι τους μπορεί να είναι περισσότερο οικονομικής φύσεως παρά γαστρονομικοί. «Όταν βγαίνω για φαγητό σε άλλα εστιατόρια, δεν παραγγέλνω ποτέ τις σπεσιαλιτέ», λέει ο executive chef και ο ιδιοκτήτης Alberto Morreale του Farmer’s Bottega, στο Σαν Ντιέγκο. «Μερικά εστιατόρια φτιάχνουν τις σπεσιαλιτέ της ημέρας με βάση το τι πρόκειται να λήξει ή το τι θέλουν να ξεφορτωθούν γρηγορότερα».

Αντίο κοτόπουλο

«Θα παραγγείλω σχεδόν τα πάντα όταν βγαίνω έξω -αλλά ουδέποτε κοτόπουλο, διότι τείνει να είναι υπερβολικά ψημένο στα περισσότερα εστιατόρια», εξομολογείται ο Ryan Ososky, executive chef του εστιατορίου μοντέρνας αμερικανικής κουζίνας The Church Key, στο West Hollywood. Ο Ososky δεν είναι ο μόνος που δεν τρώει κοτόπουλο. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Food Network, οι σεφ προσπαθούν να μην παραγγέλνουν κοτόπουλο στα εστιατόρια για πολλούς λόγους, όπως η υπερβολική τιμή και η έλλειψη πρωτοτυπίας.

Μακριά από τα τεράστια μενού

Οι αλυσίδες εστιατορίων, ή τα εστιατόρια με τα τεράστια μενού, μπορεί να μειώνουν τους οικογενειακούς καβγάδες στο τραπέζι, αλλά αυτό συνεπάγεται επίσης ότι δεν καταναλώνουν φρέσκα υλικά. Αν θέλετε φρέσκα, τοπικά υλικά, αυτά είναι τα καταστήματα που μάλλον πρέπει να αποφύγετε. «Συνήθως μένω μακριά από τις μεγάλες αλυσίδες, επειδή τα τρόφιμα συνήθως είναι κατεψυγμένα» λέει ο Nichols. «Κοιτάζω επίσης πάντα το μέγεθος του μενού. Αν είναι πάνω από δύο σελίδες, πρέπει να κρατούν μεγάλο απόθεμα φαγητού. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα καταναλώσετε φρέσκα φαγητά».

Αφήστε τους ξηρούς καρπούς στην άκρη

Ακόμα και αν πεθαίνετε της πείνας καθώς περιμένετε να ετοιμαστεί το τραπέζι σας, μην τσιμπολογάτε σνακ στο μπαρ μαζί με το κοκτέιλ πριν από το δείπνο. Τα μπολ σπάνια καθαρίζονται μεταξύ των πελατών, οπότε μπορείτε να είστε σχεδόν σίγουροι ότι πολλά άλλα δάχτυλα εκτός από τα δικά σας έχουν ήδη χωθεί στο μπολ με τους ξηρούς καρπούς ή τα κουλούρια. Οι σεφ δεν επιθυμούν να τσιμπολογάτε πριν από το δείπνο ή να κολλήσετε γρίπη ενώ περιμένετε να σας σερβίρουν.

*Με πληροφορίες από: rd.com