Οι Γερμανοί πολιτικοί πιέζουν για την απαγόρευση της πορνείας, δύο δεκαετίες μετά τη νομιμοποίησή της, εν μέσω σκληρών προειδοποιήσεων ότι η χώρα μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς σε «μπ@@@@@λο της Ευρώπης».

Το κεντροδεξιό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που ζητούν τη μερική ποινικοποίηση εκ νέου του επαγγέλματος του έρωτα, υποστηρίζοντας ότι η νομιμοποίηση του το 2002 απέτυχε στους στόχους της, δηλαδή να δώσει στις εργαζόμενες στο σεξ περισσότερα δικαιώματα και αναγνώριση από τη γερμανική νομοθεσία.

Η νομιμοποίηση της πορνείας από προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση είχε σαν στόχο να δοθούν στους 250.000 σήμερα εργαζόμενους στης στη Γερμανία εργασιακά δικαιώματα, πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές και το δικαίωμα να μηνύουν τους πελάτες που αρνούνται να πληρώσουν για τις υπηρεσίες τους. Ωστόσο κορυφαίοι πολιτικοί της χώρας υποστηρίζουν ότι όλα τα παραπάνω έχουν ξεμείνει στα χαρτιά και δεν έγιναν ποτέ πράξη.

Εργαζόμενες από το εξωτερικό

Όπως εξηγεί η Ντόροθι Μπαρ, αναπληρώτρια επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των δύο μεγαλύτερων χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων της Γερμανίας, του CDU και του CSU, αυτή τη στιγμή σχεδόν όλες οι εργαζόμενες στον τομέα του σεξ στη χώρα προέρχονται από το εξωτερικό και δεν έχουν έγγραφα, και ως εκ τούτου βρίσκονται στο έλεος αυτών που διακινούν ανθρώπους και πουλούν προστασία.

«Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ισότητα όσο αποδεχόμαστε ότι εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες αντιμετωπίζονται σαν σκλάβες. Πρόκειται για ένα αδίκημα κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που πρέπει επειγόντως να τερματιστεί», δηλώνει η ίδια στην Bild, που επικαλείται η Daily Mail.

Και ο Όλαφ Σολτς συμμερίζεται τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης για την πορνεία δηλώνοντας ηθικά εξοργισμένος με τους άνδρες που αγοράζουν σεξ

«Η Γερμανία έχει γίνει το πορνείο της Ευρώπης. Οι γυναίκες κακοποιούνται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο από τους πελάτες και τους νταβατζήδες τους» έχει προειδοποιήσει η ίδια.

Το σκανδιναβικό μοντέλο

Το CDU, το κόμμα της γερμανικής αντιπολίτευσης, θέλει να υιοθετήσει το λεγόμενο σκανδιναβικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο οι πελάτες μπορούν να διώκονται ποινικά για την αγορά σεξ, αλλά οι εργαζόμενοι στο σεξ δεν τιμωρούνται. Το μέτρο αυτό τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ από τη Σουηδία το 1999. Μετά από ειδική επιτροπή που διόρισε η κυβέρνηση για τις επιπτώσεις της μερικής αποποινικοποίησης της εργασίας του σεξ, η οποία διαπίστωσε ότι μεταξύ 1999 και 2008 η πορνεία στο δρόμο μειώθηκε κατά το ήμισυ.

Λίγο αργότερα, μια σειρά από χώρες, όπως η Νορβηγία, η Ισλανδία, ο Καναδάς και η Βόρεια Ιρλανδία, υιοθέτησαν κάποια μορφή νομοθεσίας κατά το σκανδιναβικό πρότυπο για τη μερική αποποινικοποίηση της εργασίας του σεξ.  Με την προτεινόμενη νομοθεσία του CDU θα κλείσουν οι οίκοι ανοχής και θα τεθεί εκτός νόμου η ενοικίαση διαμερισμάτων σε εργαζόμενες στη πορνεία. Αυτά τα μέτρα, υποστηρίζει η Μπαρ, θα μειώσουν αλλά δεν θα εξαλείψουν το σχετικό επάγγελμα από τη χώρα.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση κερδίζει έδαφος στο κυβερνών κόμμα της Γερμανίας, τους Σοσιαλδημοκράτες. Μάλιστα, η Λένι Μπρειμάγιερ, βουλευτής του SD, χαρακτήρισε την πρόταση της αντιπολίτευσης «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ και ο ίδιο ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ανέκαθεν εξοργιζόταν από ηθικής απόψεως με τους άνδρες που αγοράζουν σεξ. Ωστόσο, η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νεολαίας της Γερμανίας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγή των ισχυόντων νόμων.