Εντός αυτής της εβδομάδας, και συγκεκριμένα το απόγευμα της Πέμπτης, στο δημοτικό συμβούλιο του Παλαμά θα κριθεί η πρώτη φάση του αιτήματος μετεγκατάστασης που κατέθεσαν προ μηνός οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας προκειμένου να μετακομίσουν σε δημοτικό βοσκότοπο έκτασης 350 στρεμμάτων, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα σε Παλαμά και Καλυβάκια.

Οπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, ανάλογο αίτημα μετεγκατάστασης στο ίδιο σημείο αναμένεται να υποβάλει και ο πρόεδρος του Βλοχού, Ιωάννης Κούκας. Και οι δύο πρόεδροι των χωριών, τα οποία βούλιαξαν από την κακοκαιρία Daniel, μιλούν στα «ΝΕΑ» για τα διαδικαστικά των δημοψηφισμάτων, την ώρα που ο Ευθύμης Λέκκας παραθέτει τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, σε μια διαδικασία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά χρονικά.

«Είναι τρίτη φορά που πλημμυρίζει η περιοχή μετά το ’53 και το ’94 και είναι και άλλα χωριά που βρίσκονται στο ίδιο σημείο αλλά δεν ξέρω αν είναι εφικτό να μετεγκατασταθούν. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης» σημειώνει ο δήμαρχος Παλαμά. «Αυτό που ζητάμε είναι να εγκριθεί το αίτημα μετεγκατάστασης με κάποιους όρους και προϋποθέσεις. Αμέσως μετά θα κάνουμε τη συνέλευση-δημοψήφισμα με τους περίπου 380 μόνιμους κατοίκους μέσω υπευθύνων δηλώσεων» σημειώνει ο πρόεδρος του Βλοχού. Αναφορικά με τους όρους μετεγκατάστασης, αυτοί αφορούν επιδότηση ενοικίου για 2 χρόνια έως ότου χτιστούν τα νέα σπίτια καθώς επίσης και διατήρηση των παλιών σπιτιών με κάποιες παρεμβάσεις υποστήριξης προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αγροτικές κατοικίες.

Από τους 234 κατοίκους της Μεταμόρφωσης, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της μετεγκατάστασης. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της κοινότητας, Πέτρος Κοντογιάννης, αν τα μεγάλα έργα ολοκληρώνονταν άμεσα, οι ίδιοι δεν θα επιθυμούσαν να αφήσουν το χωριό τους. «Αναμένω μια μελέτη από τον Δήμο ότι το χωριό μου είναι επικίνδυνο να κατοικηθεί μέχρι να γίνουν τα μεγάλα έργα, καθότι είναι στο πιο χαμηλό σημείο. Εχω και τους όρους για τη μετεγκατάσταση σε περιοχή στα 6 μέτρα υψομετρική διαφορά, άρα, λογικά, Τετάρτη θα κάνουμε δημοψήφισμα κι αμέσως μετά θα ζητήσω ακρόαση από τον Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Οι δύο παράμετροι

Από την πλευρά του ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας αναλύει τις λεπτομέρειες της μετεγκατάστασης. «Δύο είναι οι παράμετροι για μετεγκατάσταση, εκεί που θα πάνε να είναι ασφαλείς και η λύση να είναι κοινωνικά αποδεκτή. Αναφορικά με τους όρους των κατοίκων, ο νόμος λέει ότι αν σου δώσω αλλού να χτίσεις, ο παλιός χώρος απαλλοτριώνεται. Αυτό είναι θέμα κυβερνητικό, μπορεί να λυθεί μόνο με νέο νόμο. Για την υπόδειξη νέας περιοχής, θα χρειαστεί να γίνουν μικροζωνικές έρευνες καταλληλότητας τις οποίες πρότεινε ο ΟΑΣΠ στην κυβέρνηση. Γνώμονας είναι η ασφάλεια.

»Εως τα Χριστούγεννα η περιοχή μετεγκατάστασης θα έχει οριστεί. Επόμενα βήματα ο χωρισμός οικοπέδων, η ρυμοτόμηση και η ανάληψη κατασκευής είτε από τους κατοίκους είτε από το κράτος με μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία, η οποία θα προτείνει 4 – 5 τύπους σπιτιών ώστε να μην εκτιναχθεί το κόστος και να μειωθεί ο χρόνος αποπεράτωσης. Αυτή είναι η συντομότερη και πιο αποδοτική διαδικασία. Πιθανόν ως τα Χριστούγεννα του ’24 τα νέα σπίτια να είναι έτοιμα» εξηγεί ο καθηγητής.

Και προσθέτει: «Aπό τους 100 περίπου πληγέντες οικισμούς της περιοχής, οι 50-60 επλήγησαν για υδρομετεωρολογικούς και γεωδυναμικούς λόγους (πλημμυρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις). Εως τα Χριστούγεννα θα γίνει εκτίμηση και ανάλυση κινδύνων και μετά ανάλυση τρωτότητας για μετεγκατάσταση για όλους τους οικισμούς, αφού πρώτα λάβουμε τα δεδομένα από τις καταγραφές των καταστροφών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα προσδώσουμε την απαραίτητη ανθεκτικότητα στην περιοχή, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. Βεβαίως, υπάρχει και η εκδοχή μετεγκατάστασης με την αλλαγή γειτονιάς στο επόμενο ή μεθεπόμενο οικοδομικό τετράγωνο, για περιπτώσεις όπου έχουν γίνει σημαντικές κατολισθήσεις και χρειάζονται τεράστια τεχνικά έργα και μεγάλες δαπάνες. Τέτοιες περιοχές μπορεί να είναι το Πήλιο, το Μορφοβούνι, ο Μεσενικόλας, τα Πλατάνια, η Μελίνα, η Δρακότρυπα. Για παράδειγμα, η Φαρκαδόνα μπορεί να πάει λίγο πιο ψηλά, να αλλάξουν θέση 200 μέτρα τα σπίτια που είναι κάτω».